Noshörningarna i Afrika blir färre och färre och hotas av utrotning. Djuren ser mycket dåligt och är lätta offer för tjuvskyttar som vill komma åt deras horn.

Siluett av noshörning i gryning.Ny gryning för den hotade noshörningen med forskningens hjälp. Foto Björn PerssonDet går att tjäna stora pengar på noshörningshornen, som sägs fungera som medicin och används till snidade knivskaft på traditionella dolkar.

För parkvakterna i Afrikas nationalparker påminner situationen om ett krig, där både de och tjuvskyttarna använder automatvapen. Det är inte bara noshörningar som får sätta livet till, även många människor dödas.

Man (Fredrik Gustafsson) vid staket med noshörning i bakgrunden
Fredrik Gustafsson är professor vid Linköpings universitet och leder projektet Smarta savanner.Fotograf: Thor Balkhed
En som kämpar för att vända utvecklingen är professor Fredrik Gustafsson vid LiU. Han forskar om säkerhet och krisberedskap och har sett att den teknik som finns för att skydda kritisk infrastruktur också kan användas för att rädda de stora savanndjuren. Han är projektledare för Smarta savanner, där företag, internationella organisationer och andra finns med som partner. I projektet används ny teknik för att göra nationalparker säkrare.

Först ut är naturreservatet Ngulia i Kenya, där man har skapat en fristad för den akut hotade svarta noshörningen. Parkvakterna har fått smarta telefoner och läsplattor med nyutvecklad mjukvara. Med dem kan de enkelt mata in sina observationer av noshörningar och tänkbara hot och kommunicera med andra vakter och med ledningen. Telefonerna kan kopplas ihop med radar och sensorer för att göra bevakningen ännu effektivare. NoshörningsfamiljTekniken testas i Kolmårdens djurpark.
Foto Peter Holgersson AB
All teknik testas i Kolmårdens djurpark innan den börjar tillämpas.

Och det fungerar. Noshörningsstammen i Kenya växer snabbt och tjuvskyttet i landet har i princip upphört.

Tanken är att övervakningen ska bli så bra att tjuvskyttarna över huvud taget inte vågar sig in i reservatet. Och att de tekniska lösningarna snart ska kunna användas i nationalparker världen över för att bevara hotade djurarter.Noshörning kollar in i kameran.Svart noshörning. Foto Björn Persson

Läs mer om forskningen

Förnyare från början