Smarta savanner

Smart savannahs
Foto: Martin Stenmarck

Med hjälp av modern säkerhetsteknik, appar och drönare ska utrotningshotade noshörningar och elefanter skyddas från tjuvskyttar.

De senaste åren har allt fler noshörningar och elefanter fallit offer för tjuvskyttar. 100 000 elefanter har dödats och tusentals noshörningar. Det är inte bara djuren som dödas, utan även cirka 1000 afrikanska vakter har mist livet. I de östafrikanska länderna förs en allt hopplösare kamp mot den välutrustade brottsligheten och den organiserade illegala handeln av horn, som har ett högre kilopris än guld och kokain och en nästan jämförbar omsättning på svarta marknaden.

Video

I projektet Smarta savanner pågår ett pilotprojekt i naturreservatet Ngulia i Kenya. Där används idag en app som utvecklats av projektet som digitaliserar parkvakternas rapporter från de dagliga patrullerna, både avseende monitorering av djuren och säkerhetsrapporter om tecken på incidenter och spår av inkräktare. Allt är uppkopplat mot en molnbaserad databas där vakterna kan kommunicera såväl med varandra som med ledningen. Befälen kan se i realtid var vakterna befinner sig och varje rapport de avlägger.
Smart savannahs
Ny sensorbaserad teknik utvecklas vid LiU och testas i Kolmårdens djurpark, där exempelvis GPS-sändare, värmekameror, radar och drönare utvärderas för att övervaka reservatets gränser och yta med målet att lokalisera både djur och inkräktare. Denna information ska sedan integreras i app-lösningen, innan allt kan levereras till slutanvändarna i naturreservatet.

smart savannahs

Wildlife Security startades som ett initiativ inom det strategiska forskningscentrumet Security Link vid Linköpings universitet, initierat av professor Fredrik Gustafsson, Linköpings universitet och Johan Bergenäs, Stimson Center.

Video

Korta fakta

Arbetet med att skydda de utrotningshotade djuren har pågått sedan 2014 och projektet är upptaget i Clinton Global Initiative. Det finns också ett samförståndsavtal med den Kenyanska myndigheten Kenya Wildlife Service.

Tekniktester i Kolmårdens djurpark har genomförts löpande. Mjukvaran utvecklas av Linköpings universitet och företagen iHub och HiQ i Kenya står för design, användargränssnitt och utbildning.

Ett av målen är att projektet ska kunna skalas upp och replikeras i andra parker och länder.

Läs mer på projektets hemsida http://wildlifesecurity.se/ och på noshörningsreservatets Ngulias sajt http://projectngulia.org/


Kontakt

Mer om smarta savanner

Relaterade forskningsprojekt

Medarbetare Reglerteknik

Om avdelningen

Om institutionen