Praktisk information
- Alla skolformer är inbjudna att delta, från förskolan upp till vuxenutbildning.
- Utgångspunkten i projektet är ett problem eller en utmaning som personalen har identifierat i den egna verksamheten via till exempel det systematiska kvalitetsarbetet, analyser av elevresultat eller diskussioner bland kollegor. Tänk på att avgränsa ett område. Exempel på fokus i tidigare projekt: läsförståelse vid problemlösning i matematik, exkursioner i geografi, studiestrategier på gymnasiet, entreprenöriellt lärande på fritidshemmet, språkutveckling i förskolan, strategier för att hantera ”skojbråk” på högstadiet.
- Projektet genomförs som ett praktiknära forskningsprojekt, vilket innebär att forskaren och lärarlaget tillsammans undersöker och utvecklar det identifierade området. Projektet är alltså inte ett fortbildningsprojekt eller enbart ett skolutvecklingsprojekt.
- Skolan/ förskolan kan antingen ansöka enskilt och då bli sammankopplad med en lämplig forskare vid LiU, eller ansöka tillsammans med en forskare som skolan har kontakt med.
- Ett lärarlag på 2-8 personer kan delta. Lärarna behöver ha möjlighet att träffa forskaren regelbundet, antingen några halvdagar per termin eller till exempel 2 timmar varannan eller var tredje vecka. Skolhuvudmannen/ skolan står för lärarnas tid.
- Både deltagande personal och rektor behöver intyga att skolan vill ansöka.
- Forskaren har 10% av sin tjänst till detta under ett år. ULF-medel och universitetet står för forskarens tid.
- Starten sker vanligen höstterminen efter ansökan.
- Besked om projektet är beviljat ges under våren.
Ansök om att delta
Ansökan är öppen från vecka 44 till 10 februari varje år.
Vid frågor kontakta ulf@liu.se