Här hittar du Linköpings universitets regler för examen.
(§2 Beslut om föreskrifter och allmänna råd om examensbenämningar och preciserade krav för generella examina.pdf)
Alla examensbevis vid Linköpings universitet är digitala och all examenshandläggning sker centralt på uppdrag av samtliga fakulteter. Studenten hämtar själv sitt examensbevis från Ladok och kan enkelt skicka det vidare till exempelvis arbetsgivare.
Här hittar du Linköpings universitets regler för examen.
(§2 Beslut om föreskrifter och allmänna råd om examensbenämningar och preciserade krav för generella examina.pdf)
Innan du ansöker ska du kontrollera att beslutet ”Alla kurser klara för doktorsexamen” om du ansöker om doktorsexamen, eller ”Alla kurser klara för licentiatexamen”, om du ansöker om licentiatexamen, finns i Ladok för studenter. Om uppgiften saknas i Ladok för studenter, kontakta din handledare.
Institutionen måste ha rapporterat doktorsavhandlingen/licentiatuppsatsen som avklarad. Du väljer kurser och individuella åtaganden som ska ingå i examen i enlighet med din individuella studieplan och allmänna studieplan. Stäm av detta med din handledare. Du kan välja att ha med fler än 240/120 högskolepoäng (doktor/licentiat) om dessa ingår i din forskarutbildning. Vid ansökan, välj examen i det ämne du är antagen till och rätt förled. Samtliga examina översätts med Doctor of Philosophy men förledet skiljer sig åt på svenska. Om du är osäker på vilket svenskt förled du ska välja, kontakta din handledare.
På Ladokkonsortiets hemsida finns information om vilka inloggningsmöjligheter som finns.
Du kan också kontakta examen@liu.se för att få hjälp med att lägga in en ansökan i systemet.
Enligt beslut från rektor finns en prioriteringsordning vid Linköpings universitet, se beslut här.
Om du tillhör en prioriteringsgrupp där du skall styrka särskilda skäl för förtur (Prioriteringsgrupp 6), kan du lämna in en förfrågan här.
Vid Linköpings universitet utfärdas digitala examensbevis sedan december 2018. Examensbeviset utfärdas både på svenska och engelska i ett och samma dokument. I examensbeviset framgår vilken examen du har avlagt, huvudområde samt vilka kurser som ingår. Det regleras i ett beslut fattat av rektor som du kan läsa här.
Bifogat är även ett Diploma Supplement. Denna bilaga beskriver utbildningen på engelska och dess plats i utbildningssystemet så att den kan jämföras internationellt, till exempel i samband med ansökningar till studier/arbete utomlands. Du kan läsa mer här.
Fram till december 2023 fanns ingen digital version av sigillet. Sigillet kunde därmed inte appliceras på ett digitalt examensbevis.
På examensbevis utfärdade från och med 1 januari 2024 kommer ett digitalt sigill att finnas på examensbevisets förstasida.
För dig med svenskt personnummer hämtar Ladok för studenter personuppgifter från Skatteverkets folkbokföring. Namnet på beviset skrivs så som det står i folkbokföringen vid tidpunkten för handläggningen av din ansökan.
För dig som saknar svenskt personnummer kommer namnet du ser i Ladok för studenter att framgå på beviset. Om namnet inte stämmer, kontakta examen@liu.se innan du ansöker om examen.
Du som får en examen utfärdad från och med 1 januari 2024 laddar själv hem beviset från Ladok för studenter. När examensbeviset är klart kommer du att få en mejlavisering till den e-postadress du angett i Ladok för studenter. Det är därför viktigt att din e-postadress i Ladok för studenter är korrekt.
Examensbeviset du hämtar i Ladok för studenter är en representation av det beslut om examen som finns i Ladok. Därför kan du hämta beviset hur många gånger som helst, och informationen kommer alltid vara identisk med det gällande beslutet om examen.
Om du behöver en verifierad kopia på papper, exempelvis till en myndighet utomlands, kontakta examen@liu.se.
Examensbeviset är digitalt signerat, vilket visar att det är ett äkta dokument utfärdat av Linköpings universitet.
Den digitala signaturen som Linköpings universitet använder är tidsbegränsad. Det innebär att även om kopian av examen är giltig, så kommer signeringen bli ogiltig efter en tid. Du kan då höra av dig till examen@liu.se för att få en ny signering vid behov.
Bevis utfärdade från och med 1 januari 2024 är e-stämplade av Ladok. E-stämplingen visar att dokumentet kommer från en trovärdig källa och att det inte har manipulerats. På examensbevisets sista sida finns information om e-stämplingen.
Logga in i Ladok för studenter och hämta en kod för delning av information om din examen. Genom att dela med dig av kontrollkoden gör du det möjligt för mottagaren (till exempel en arbetsgivare) att ta del av uppgifter om din examen och dess innehåll.
Läs mer om delning av examen på Ladokkonsortiets hemsida.
Du kan själv hämta registrerings- och resultatintyg via Ladok för studenter. Alla intyg som du som student hämtar på egen hand är verifierbara. På intygen finns en kontrollkod och länk till en webbsida där intyget kan verifieras.
Vid frågor om andra typer av intyg kan du kontakta infocenter@liu.se.
GPA (Grade Point Average) används inte i Sverige, vilket framgår av examensbilagan (Diploma Supplement) till ditt examensbevis.