Tekniska högskolan vid LiU arrangerar varje år en högtid för alla studenter som tagit examen. Bjud med vänner och familj till en minnesvärd dag med diplomering och middag.

Tekniska högskolans examenshögtid 27 november 2021 i Linköping Konsert & Kongress. Foto: Peter Holgersson

30 november 2024

Vilka får delta?

Du som har tagit ut examen från Tekniska högskolans grund- eller påbyggnadsutbildningar (inte doktorsexamen) är välkommen till examenshögtiden! Vi skickar en inbjudan till dem som tagit ut sin examen under 2024 eftersom det är de vi har adresser till. Har du examen från ett tidigare år är du också välkommen att delta men då måste du kontakta oss. Du är inte bunden till en viss högtid utan får komma när det passar dig.

Examensenheten måste få in din ansökan om examen senast 31 augusti för att vi ska kunna garantera att du får en inbjudan och en plats på högtiden i november. För information om hur du ansöker om examen se denna sida.

Anmälan krävs för deltagande på både ceremonin och middagen.

Plats

Linköping Konsert & Kongress, Crusellhallen och Restaurang Garden
Konsistoriegatan 7, Linköping

Klädsel

Kostym, valfri färg eller fin kvällsklänning, kjol eller byxdress, lång eller kort. Även nationaldräkt/folkdräkt är trevligt att se.

Diplomering

Diplomeringen leds av Director festivitatis. Diplomen överlämnas till varje diplomand av dekan/prodekan för Tekniska högskolan. Observera att ceremonin hålls på svenska.

Kostnad

Diplomeringen är kostnadsfri.

Gäster

Du som diplomand måste anmäla dig till ceremonin för att delta – se anmälan längre ner. Du kan bjuda med ett obegränsat antal gäster till ceremonin.

Tid för ceremonierna

När vi har fått in alla anmälningar i november avgör vi om det blir en eller två ceremonier. De exakta tiderna meddelas då både här och via mejl. Du bör redan nu räkna med att vara vid Konserthuset kl 10:00 den 30 november.

Middag 18:00-21:00

Efter diplomutdelningen bjuder vi in till en valfri middag på Restaurang Garden. Middagen är studentikos och leds av en toastmaster som är eller har varit student vid Tekniska högskolan. Det blir underhållning i form av gyckel, musik och tal av LiU-studenter, alumner och lärare.

Kostnad

Vuxna: 800 kr
Barn och ungdomar upp till 12 år: 350 kr

I middagspriset ingår ett glas bubbel till ceremoniskålen, förrätt, varmrätt, vin till maten samt kaffe med något sött.

Gäster

Vår ambition är att varje diplomand ska kunna delta på middagen med tre gäster. Men lokalens storlek begränsar tyvärr det totala antalet deltagare så först till kvarn gäller vid anmälan. Vi meddelar i anmälningsbekräftelsen om vi kan erbjuda plats till dig och dina gäster.

Bordsplacering

Bordsplacering gäller vid sittningen. Vi strävar efter att varje diplomand ska få sitta tillsammans med sin familj samt intill andra sällskap från samma utbildning.

Nattmingel och dans 21:30-01:00

Efter middagen fortsätter baren att hålla öppet och det blir musik från studenternas egna band. Vi vågar utlova spontandans, nätverkande och mycket glädje!

Anmälan

Anmälan är nu stängd.
Sista anmälningsdag var den 6 november.

Avanmälningar till middagen måste göras senast 15 november, annars kan vi inte återbetala kostnaden.

Frågor och svar

Varför måste jag vara klar med min examen så tidigt för att få delta?

Handläggningstiden för kompletta ansökningar är upp till tre månader. Under sommaren och början av hösten är det ofta en högre arbetsbelastning vilket gör att handläggningstiden under denna period blir längre. Ansökan ska sedan registreras i LADOK. Detta krävs för att inbjudan ska kunna skickas ut. När ditt svar har inkommit ska det registreras, och ditt diplom ska beställas, textas och skrivas under. En sammanställning av alla anmälda skickas också vidare till Konserthuset och restaurangen så att arrangemanget kan detaljplaneras.

Kan jag få flera diplom?

Det officiella examensbeviset som skickas till dig innehåller alla dina examina. På högtiden får du ett diplom med en av dina examina. Diplomet tillhör examenshögtiden och delas ut där. Vid avanmälan finns möjlighet att delta vid senare högtid. Vi skickar inte diplom till den som inte kan delta.

Kan det bli två ceremonier samma dag?

Ja – om antalet anmälda diplomander blir fler än vad scenen rymmer kommer vi att hålla två ceremonier samma dag. Du får besked om vilken ceremoni du ska delta på samt tid för övning två veckor innan högtiden. Räkna med att du som diplomand behöver vara på plats vid Konsert & Kongress från kl 10:00 den 30 november.

Går det att byta ceremoni?

Nej, det är ett omfattande förarbete som inte ger utrymme för ändringar.

Varför måste diplomanderna samlas i Konserthuset så lång tid innan ceremonin börjar?

Innan ceremonin börjar måste du som diplomand träna in- och utmarsch, eventuellt även scenbyte och mottagande av diplomet. Vi övar in programmet för att ceremonin ska flyta på bra.

Måste jag vara omklädd redan när jag kommer till Konserthuset?

Inte nödvändigtvis, men det kan bli lite ont om tid och plats att byta om efteråt.

Vad ska jag ha på mig?

Kostym i valfri färg gäller. Vit skjorta och slips eller fluga. Kvinnor kan bära fin kvällsklänning, kjol eller byxdress, lång eller kort. Även nationaldräkt/folkdräkt är trevliga att se. Observera att festerist/fadderist-frackar inte är godkända festkläder. De som har en teknologmössa får gärna bära den.

När ska mina anhöriga komma till Konserthuset?

Anhöriga bör vara på plats 45 minuter innan ceremonin startar.

Är barn välkomna till ceremonin?

Ja, generellt, men det är viktigt att de kan vara tysta av respekt för dem som kommit för att ta del av ceremonin. Diplomeringen kan bli 90 minuter lång och det kan vara svårt att sitta tyst och stilla så länge. Om man har möjlighet att ordna barnvakt så är det bra.

Måste man gå på middagen efter diplomutdelningen? 

Nej, diplomutdelningen och middagen är två fristående aktiviteter.

När kommer anmälningsbekräftelsen?

Bekräftelsen skickas till din e-postadress i mitten av november. Bekräftelsen innehåller information om examenstitel, vilken ceremoni du ska delta i, din middagsbeställning samt betalningsuppgifter.

Kan jag betala via internet?

Ja. Använd bankgiro 5050-0016.
Ange ditt namn, personnummer samt ”Examenshögtiden” i fritextraden.

Kontaktpersoner

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet