Beräkningsdesign

Bild på en design av insidan på en ledskena

Bakgrund och industriell relevans

Mekaniska komponenter som gasturbiner och jetmotorer utsätts för extrema mekaniska och termiska påfrestningar, vilket gör det nödvändigt att ta hänsyn till flera kriterier samtidigt vid designprocessen. Viktiga faktorer inkluderar vikt, styvhet, styrka, utmattning, temperaturkontroll och vätskeflöde. Projektets mål är att utveckla beräkningsmetoder för att optimera designen av mekaniska komponenter.

Projektet är ett samarbete med Siemens Energy AB som är intresserade av att utveckla och använda beräkningsmetoder för design av gasturbinkomponenter. Som ett viktigt test överväger vi konstruktion av så kallade ledskenor (vingliknande strukturer som finns inuti en gasturbin för att styra flödet av het gas), vilket leder till utmanande optimeringsproblem.

Samarbetet med Siemens Energy innebär att vi kommer kunna skriva ut optimerade konstruktioner med hjälp av toppmoderna AM-maskiner för metall. Utskrift och efterföljande testning av en sådan design kommer att vara en viktig vägledning för projektarbetet, beroende på resultaten som styr det mot exempelvis förfinade fysikmodeller eller modifiering av optimeringsproblemet för att underlätta översättning till CAD-modeller och tillverkning.

Fakta: finansiär, partner och projekttid

  • Finansierat av ZENITH
  • Industriell partner Siemens Energy
  • Projektstart januari 2021

Relaterad forskning

Organisation