Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI)

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) stärker och utvecklar framtidens industri, näringsliv och samhälle genom ledande forskning, utbildning och nya innovationer.

Vår utbildning och forskning spänner över ett brett spektrum av områden, från ekonomi och management till teknik och design. Vi är en institution som ser förnyelse, utveckling och innovation som en självklarhet för att stärka ett hållbart samhälle. Samverkan och dialog genomsyrar vår verksamhet och möjliggör för goda och utvecklande relationer med företag och andra organisationer. Det i sin tur bidrar till att våra studenter är högt eftertraktade och att forskningen kan nyttjas för ökad konkurrenskraft och ökad hållbarhet.

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling är en institution med drygt 500 medarbetare och 20 avdelningar. 
Våra kurser och program ges till fler än 9000 studenter varje år.

Våra medarbetare är vår drivkraft för ständig utveckling.

Genom att skapa ett ”tillsammans”, ger vi förutsättningar för att alla kan blomstra och växa – och det i sin tur bidrar till ett genuint engagemang.”  Prefekturen IEI

Nyheter och reportage på IEI

14 mars 2024

Han lotsar sina studenter till toppjobb

Det går bra för LiU-studenter i SM i företagsvärdering. År efter år går segern till Linköpings universitet. Vinst i tävlingen är en genväg till toppjobb i storbanker och revisionsbolag. Vad är egentligen hemligheten bakom framgångarna?

Ehab Abu Sa'a, doktorand vid avdelningen Projekt, innovationer och entreprenörskap.

12 mars 2024

Nya perspektiv för att bedöma värdet av UIC

I dagens värld har den digitala transformationen blivit en nödvändighet för att industriföretag ska vara konkurrenskraftiga. Ett sätt ta vara på kunskap inom industrin är att vara en del av University-Industry Collaboration (UIC).

Doktorand Carl-Johan Sommar.

08 mars 2024

Undervisningsjobb blev inkörsporten till forskarvärlden

Att börja forska var inte ett självklart val för postdoktor Carl-Johan Sommar. Det började med att han skickade in en ansökan för ett undervisningsjobb på Institutionen IEI som sedan blev inkörsporten till forskningsvärlden.

08 mars 2024

Forskarutbildningen bidrar till analytiskt tänkande

På universitetet fick jag verktyg för att både analysera och strukturera olika problem. Jag insåg också hur viktigt språket är för att kommunicera, både inom juridiken och i andra sammanhang.

Porträtt på en kvinna.

06 mars 2024

Karin Thellengard - utbildningen var en språngbräda ut i arbetslivet

Karin Thellengard leder IT-projekt inom logistik, med fokus på självständig projektledning och kundkommunikation. Som doktorand njöt hon av nätverkande och konferenser, som ledde till minnesvärda samarbeten.

Manlig lärare undervisar studenter.

05 mars 2024

Aktuell omvärldsanalys i kurs för studenter och yrkesverksamma

Nu finns fristående kurser med aktuella inriktningar mot internationella relationer, EU-politik och Mellanöstern-frågor. Kurser som ska bidra till kunskap för att möta och förstå förändringarna i omvärlden.

Följ IEI i sociala medier

Twitter @LiU_IEI

Kalender för IEI

27 februari 2024

Utställning: Gräva i näringsämnen genom stadsodling

27 februari 2024 kl. 17.00 - 02 maj 2024 kl. 12.00 Plan 3, Studenthuset, Campus Valla

Ge dig ut på en lärorik resa där konst och vetenskap möts i en sömlös dans och utforskar hållbar stadsodling. Välkommen till en utställning om hur näringsämnen, som fosfor och kväve, rör sig genom odlingssystemen, samt hur konstnären Elizabeth Carlsson gestaltar vetenskapliga illustrationer och data på ett emotionellt och symboliskt sätt.

Kontakt

7 mars 2024

Möbelutställning: Möbelhistoriska arketyper

07 mars 2024 kl. 08.00 - 26 april 2024 kl. 16.30 Ljusgården, Norra entrén, US

Vid Malmstens LiU är kulturhistorien en självklar del i omvärldsspaningen. Med rötterna i traditionen skapas möbler i samtiden med sikte på framtiden. Vad detta kan innebära rent konkret berättar vi om i denna utställning där innehållet hämtats från kursen Möbelhistoriska arketyper, en av de kurser som studenter vid de tre programmen Möbeldesign, Möbelsnickeri och Möbeltapetsering läser tillsammans på Campus Lidingö. Guidad visning sker 27/3 kl 12.00.

Kontakt

19 mars 2024

Forskning vid IEI

Vid IEI bedrivs omfattande forskning inom en rad olika områden, som spänner från samhällsvetenskap till teknikstudier. Viktiga områden är hållbarhet, cirkulär och beteendeekonomi, management, varu- och tjänsteproduktion, digitalisering, tekniska system och processer samt verksamhets-, produkt- och tjänsteutveckling.

Mycket av forskningen bedrivs i nära samverkan med det omgivande samhället med det uttalade målet tillämpning och nyttiggörande. Forskningen är ofta fler- och tvärvetenskaplig och präglas av kreativa samarbeten där forskare från olika discipliner arbetar tillsammans. Metodmässigt kännetecknas IEI:s forskning av mångfald och bredd avseende analysmetoder och typ av empiriska data. 

Mats Abrahamsson

Samverkan och system i IEI:s forskning

Samverkan med samhället, tvärvetenskap och praktiska tillämpningar. Mångfald och bredd – och en stor potential att bidra till omställningen mot ett hållbart samhälle. Det är några drag som utmärker forskningen vid IEI.

Forskargrupper, forskningsprojekt och forskningsområden vid IEI

Komplexa intelligenta system och framtidens management (Nicer)

Artificiell intelligens, AI, spelar en allt större roll i vårt samhälle och våra liv. Kritiska infrastrukturer som är beroende av AI blir allt fler. Samhällsfunktioner såsom sjukvård, transport, energi och finans påverkas av AI.

Datorbaserad textanalys

Datorbaserade analyser erbjuder nya sätt att få fram texters innehåll. Vi använder avancerade maskininlärningsmetoder för att analysera hur diskussionen och uppfattningarna om migrationen förändrats över tid i olika befolkningsgrupper.

Marknadsföring och innovation

I vår forskning om marknadsföring och innovation arbetar vi med frågor kring hur organisationer och kunder kan samskapa värde.

Forskningscentra

Våra filmer

Skapa affärsnytta med digitalisering

Lisa Lundin är doktorand på LiU och hennes forskning handlar om hur digitalisering påverkar alla delar av en verksamhet, och i synnerhet hur digitalisering kan förändra interaktioner mellan kunder och företag.

Släng inte, återanvänd!

De flesta konsumentprodukter är inte gjorda för återtillverkning. Det finns många rädslor, fördomar, hinder och andra risker på både producenternas och kundernas sida. Dr Jelena Kurilova-Palisaitiene tillsammans med professor Lars Witell är redo att reda ut fördomar om återtillverkning.

Utbildning vid IEI

En institution med brett spektrum i sina utbildningar - från ekonomi och management till teknik och design.

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling erbjuder kurser både på grundläggande och avancerad (master) nivå.

Utbildningarna vid institutionen präglas av djupa ämneskunskaper och hög kvalitet i nära samarbete med industrin och organisationer i regionen. Våra studenter har goda möjligheter att tillämpa sina teoretiska kunskaper i praktik i våra moderna verkstäder och laboratorier.

Vill du utveckla din kompetens, läs någon av våra 200 fristående kurser. Vi erbjuder även skräddarsydda uppdragsutbildningar. För mer information kontakta respektive avdelning.

Utbildningsprogram vid IEI

Tekfak Maskinteknik programbild juli 2018

Civilingenjör i maskinteknik, 300 hp

Basen för civilingenjörsprogrammet i maskinteknik är produktutveckling, beräkning och produktionsflöden. Tio masterprofiler ger specialisering inom exempelvis mekatronik, logistik eller flygteknik. Du får en unik bredd och kan jobba med det mesta.

Kvinnlig student räcker fram ett kort till två manliga studenter. Uppfällda laptops och vattenflaskor på bordet.

Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp

Sedan lanseringen 1969 har vi kontinuerligt utvecklat civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. I dag är det vassare än någonsin. En examen härifrån är startskottet på en spännande karriär, i Sverige eller internationellt.

Civilekonom programbild tre studenter

Civilekonom, 240 hp

Det behövs människor som förstår hur företag och organisationer fungerar. Som kan leda, organisera och utveckla – men också hushålla med begränsade resurser. Allt detta får du lära dig som civilekonom.

Aktuellt inom utbildning

14 mars 2024

Han lotsar sina studenter till toppjobb

Det går bra för LiU-studenter i SM i företagsvärdering. År efter år går segern till Linköpings universitet. Vinst i tävlingen är en genväg till toppjobb i storbanker och revisionsbolag. Vad är egentligen hemligheten bakom framgångarna?

Manlig lärare undervisar studenter.

05 mars 2024

Aktuell omvärldsanalys i kurs för studenter och yrkesverksamma

Nu finns fristående kurser med aktuella inriktningar mot internationella relationer, EU-politik och Mellanöstern-frågor. Kurser som ska bidra till kunskap för att möta och förstå förändringarna i omvärlden.

23 februari 2024

Deras projekt måste hålla för en rymdfärd

Swedish space corporation gav LiU-studenterna drömuppdraget: Utveckla en trycksäker apparat. Som innehåller ett experiment. Och som ska skjutas ut i rymden.

Forskarutbildning vid IEI

Forskarutbildning är krävande. Den består av kurser, egna studier, forskning och i många fall undervisning i grundutbildningen. För att trivas som doktorand bör du vara självständig, drivande och ha förmågan att formulera och behandla vetenskapliga problemställningar.
 
Vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling finns cirka 250 lärare/forskare och över 100 forskarstuderande inom två fakulteter. Här bedrivs forskning över ett brett spektrum av områden, från ekonomi och management till teknik och design.

Välkommen att läsa mer om vår forskarutbildning!

Möt doktorander och nya doktorer och läs om deras forskning

Doktorand Carl-Johan Sommar.

Undervisningsjobb blev inkörsporten till forskarvärlden

Att börja forska var inte ett självklart val för postdoktor Carl-Johan Sommar. Det började med att han skickade in en ansökan för ett undervisningsjobb på Institutionen IEI som sedan blev inkörsporten till forskningsvärlden.

Forskarutbildningen bidrar till analytiskt tänkande

På universitetet fick jag verktyg för att både analysera och strukturera olika problem. Jag insåg också hur viktigt språket är för att kommunicera, både inom juridiken och i andra sammanhang.

Porträtt på en kvinna.

Karin Thellengard - utbildningen var en språngbräda ut i arbetslivet

Karin Thellengard leder IT-projekt inom logistik, med fokus på självständig projektledning och kundkommunikation. Som doktorand njöt hon av nätverkande och konferenser, som ledde till minnesvärda samarbeten.

Uppdragsutbildning

Cirkulär ekonomi - ekonomisk hållbarhet, en introduktion

En utbildning för dig som vill veta mer om cirkulär ekonomi och hur din organisation genom cirkulär ekonomi kan bli mer konkurrenskraftig och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle.

Display i skördetröska som visar hur mycket skörd som finns på fältet.

Lantbruksteknik och innovation

Nya lösningar och ny teknik krävs inom lantbruket för att möta våra globala utmaningar. Den här utbildningen ger dig en inblick i det moderna lantbrukets teknik och innovation.

Programmerare arbetar vid datorn

Maskininlärning - supervised learning för kundunik produktion

Är du utbildad civilingenjör och vill öka din förståelse maskininlärning genom supervised learning? I den här utbildningen realiserar du ett projekt med hjälp av handledning och en kostnadsfri tutorial.

Samverkan vid IEI

Samarbete med företag och organisationer utanför Linköpings universitet är en viktig del av verksamheten vid IEI, och har så varit sedan institutionen bildades. Genom samverkan kan IEI:s forskare bidra till en positiv utveckling i företag och samhälle, och samtidigt få tillbaka värdefulla kunskaper och erfarenheter. Win-win, kort sagt. 

Välkommen att samverka med oss!

Aktuellt om samverkan

Olof Hjelm, Industriell miljöteknik (tvåa från vänster) tillsammans med Johan Rydberg, Cleantech Östergötland, Nathali Vivas, Energifabriken AB och Teodor Hovenberg, Envista AB.

Samverkan på IEI

På IEI tas samarbetet med samhälle och företag ett steg vidare - till nyttiggörande. Det mesta av vår forskning sker i samarbete med företag och andra organisationer, och det är viktigt att den på olika sätt kan användas praktiskt.

SeGRID 2024

Linköpings universitet välkomnar den nya generationen tjänstemän inom offentlig förvaltning till kursen SeGRID, som ges inom Svenska institutets program SI Summer Academy for Young Professionals (SAYP).

Ehab Abu Sa'a, doktorand vid avdelningen Projekt, innovationer och entreprenörskap.

Nya perspektiv för att bedöma värdet av UIC

I dagens värld har den digitala transformationen blivit en nödvändighet för att industriföretag ska vara konkurrenskraftiga. Ett sätt ta vara på kunskap inom industrin är att vara en del av University-Industry Collaboration (UIC).

Verkstäder och laboratorier vid IEI

Kontakta oss på IEI

Studerandeexpedition vid IEI 

Generella frågor och studentärenden

A-huset, ingång 19C, bottenvåningen (gaveln på A-huset)
E-post: expedition.iei@liu.se

Telefon: 013 -28 1522

Institutionsledning

Medarbetare

Adress

Besöksadress Campus Valla

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
Infart 1, Hans Meijers väg
A-huset, ingång 13-19
Campus Valla, Linköping

Besöksadress

Malmstens Linköpings universitet

Campus Lidingö

Larsbergsvägen 8, Lidingö

Besöksadress Campus Norrköping

Kopparhammaren 7
Kungsgatan 56, ingång 56D
Campus Norrköping

Postadress

Linköpings universitet

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
581 83 Linköping

En institution - tre campus