Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI)

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) stärker och utvecklar framtidens industri, näringsliv och samhälle genom ledande forskning, utbildning och nya innovationer.

Vår utbildning och forskning spänner över ett brett spektrum av områden, från ekonomi och management till teknik och design. Vi är en institution som ser förnyelse, utveckling och innovation som en självklarhet för att stärka ett hållbart samhälle. Samverkan och dialog genomsyrar vår verksamhet och möjliggör för goda och utvecklande relationer med företag och andra organisationer. Det i sin tur bidrar till att våra studenter är högt eftertraktade och att forskningen kan nyttjas för ökad konkurrenskraft och ökad hållbarhet.

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling är en institution med drygt 500 medarbetare och 19 avdelningar. Våra kurser och program ges till fler än 9000 studenter varje år.

Våra medarbetare är vår drivkraft för ständig utveckling.

Genom att skapa ett ”tillsammans”, ger vi förutsättningar för att alla kan blomstra och växa – och det i sin tur bidrar till ett genuint engagemang.” Prefekturen IEI

Nyheter och reportage på IEI

Gruppfoto från program inom Kunskapsbron

17 april 2025

Full fart in i framtiden

När AI utmanar ledarskapet – det är namnet på ett innovativt utvecklingsprogram som Linköpings universitet och Almi erbjuder små och medelstora företag i Östergötland.

Forskare håller i lysande lampa.

16 april 2025

Magnus Klofsten - professor i lysande idéer

Tusentals verksamhetsidéer och innovationer har passerat Magnus Klofsten under hans över 30 år som forskare inom innovation och entreprenörskap samt som ledare för Entreprenörskapsprogrammet. LiU finns med i många framgångssagor i svenskt näringsliv.

Personer med ansiktsmasker

15 april 2025

Framtidens krisberedskap bör bygga på öppenhet och transparens

En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt pandemihanteringen i nordiska kommuner. Resultatet sammanfattas i boken Crisis Management, Governance and COVID-19, som belyser lärdomar för framtida kriser.

Isabelle Bengtsson.

09 april 2025

Isabelle Bengtsson utsedd till Årets lärare 2024

Isabelle Bengtsson har av studenterna röstats fram till Årets lärare 2024 för sitt starka engagemang och sin pedagogiska skicklighet. Utmärkelsen delades ut under årets programkonferens för de affärsjuridiska programmen.

Två forskare föreläser.

08 april 2025

Kenyanska elever mötte forskare och studenter

Professor Fredrik Gustafsson från ISY föreläste nyligen för en grupp elever från Kenya som besökte LiU, tillsammans med universitetslektorn P-O Hansson, IEI.

En bild på föreläsning i en stor föreläsningssal.

08 april 2025

Testade livet som student

En klass från JENSEN gymnasium fick prova på hur det är att plugga affärsjuridik på universitetet. Besöket gav både nya insikter och framtidsdrömmar.

Kalender för IEI

Forskning vid IEI

Vid IEI bedrivs omfattande forskning inom en rad olika områden, som spänner från samhällsvetenskap till teknikstudier. Viktiga områden är hållbarhet, cirkulär och beteendeekonomi, management, varu- och tjänsteproduktion, digitalisering, tekniska system och processer samt verksamhets-, produkt- och tjänsteutveckling.

Mycket av forskningen bedrivs i nära samverkan med det omgivande samhället med det uttalade målet tillämpning och nyttiggörande. Forskningen är ofta fler- och tvärvetenskaplig och präglas av kreativa samarbeten där forskare från olika discipliner arbetar tillsammans. Metodmässigt kännetecknas IEI:s forskning av mångfald och bredd avseende analysmetoder och typ av empiriska data.

Mats Abrahamsson

Samverkan och system i IEI:s forskning

Samverkan med samhället, tvärvetenskap och praktiska tillämpningar. Mångfald och bredd – och en stor potential att bidra till omställningen mot ett hållbart samhälle. Det är några drag som utmärker forskningen vid IEI.

Forskargrupper, forskningsprojekt och forskningsområden vid IEI

Bild med texten CO2.

Koldioxidinfångning i utvecklingen mot ett koldioxidneutralt universitet

Forskare vid Linköpings universitet arbetar för att ta fram en ny metod för att fånga in koldioxid i ändamålslokaler. Genom att integrera Direct Air Capture i ventilationssystemen kan klimatutsläpp minskas och möjliggöra vinstgenerering.

Person  i svart hoodie med med binary kod i bakgrund

Konstruerandet och organisering av digitalt ansvar - en studie av svenska företag

Cybersäkerhet är en viktig fråga både för forskning och praktik, men man vet för lite om hur företag hanterar cyberattacker, om roller, skyldigheter och rättigheter i en kris.

Kablagedragning längs bakre hjulhus.

AutoPack 2.0

AutoPack 2.0 automatiserar och optimerar packning av el-kablage med AI och digitala verktyg. Genom smart optimering och ergonomisimulering minskar vi materialåtgång, förbättrar arbetsmiljön och effektiviserar produktionen.

Forskningscentra

Utbildning vid IEI

En institution med brett spektrum i sina utbildningar - från ekonomi och management till teknik och design.

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling erbjuder kurser både på grundläggande och avancerad (master) nivå.

Utbildningarna vid institutionen präglas av djupa ämneskunskaper och hög kvalitet i nära samarbete med industrin och organisationer i regionen. Våra studenter har goda möjligheter att tillämpa sina teoretiska kunskaper i praktik i våra moderna verkstäder och laboratorier.

Vill du utveckla din kompetens, läs någon av våra 200 fristående kurser. Vi erbjuder även skräddarsydda uppdragsutbildningar. För mer information kontakta respektive avdelning.

Utbildningsprogram vid IEI

Studenter och mekaniska träapparater uppradade framför snötäcke

Civilingenjör i maskinteknik, 300 hp

Basen för civilingenjörsprogrammet i maskinteknik är produktutveckling, beräkning och produktionsflöden. Tio masterprofiler ger specialisering inom exempelvis mekatronik, logistik eller flygteknik. Du får en unik bredd och kan jobba med det mesta.

Kvinnlig student räcker fram ett kort till två manliga studenter. Uppfällda laptops och vattenflaskor på bordet.

Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp

Sedan lanseringen 1969 har vi kontinuerligt utvecklat civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. I dag är det vassare än någonsin. En examen härifrån är startskottet på en spännande karriär, i Sverige eller internationellt.

Närbild på tre kvinnliga studenter

Civilekonom, 240 hp

Det behövs människor som förstår hur företag och organisationer fungerar. Som kan leda, organisera och utveckla – men också hushålla med begränsade resurser. Allt detta får du lära dig som civilekonom.

Aktuellt inom utbildning

Forskare håller i lysande lampa.

16 april 2025

Magnus Klofsten - professor i lysande idéer

Tusentals verksamhetsidéer och innovationer har passerat Magnus Klofsten under hans över 30 år som forskare inom innovation och entreprenörskap samt som ledare för Entreprenörskapsprogrammet. LiU finns med i många framgångssagor i svenskt näringsliv.

Isabelle Bengtsson.

09 april 2025

Isabelle Bengtsson utsedd till Årets lärare 2024

Isabelle Bengtsson har av studenterna röstats fram till Årets lärare 2024 för sitt starka engagemang och sin pedagogiska skicklighet. Utmärkelsen delades ut under årets programkonferens för de affärsjuridiska programmen.

En bild på föreläsning i en stor föreläsningssal.

08 april 2025

Testade livet som student

En klass från JENSEN gymnasium fick prova på hur det är att plugga affärsjuridik på universitetet. Besöket gav både nya insikter och framtidsdrömmar.

Forskarutbildning vid IEI

Forskarutbildningen är krävande och består av kurser, självstudier, forskning och, i många fall, undervisning på både grund- och avancerad nivå. För att trivas som doktorand behöver du vara självständig, drivande och ha förmågan att formulera och analysera vetenskapliga problemställningar.

Vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling finns cirka 250 lärare och forskare samt över 100 forskarstuderande inom två fakulteter. Här bedrivs forskning inom ett brett spektrum av områden – från ekonomi och management till teknik och design.

Välkommen att läsa mer om vår forskarutbildning!

Möt doktorander och nya doktorer och läs om deras forskning

En utomhusmässa vid Linköpings universitet där industriföretag och studenter möts. Två stora kranar håller upp banderoller, och flera personer står runt specialbyggda cyklar och diskuterar.

Max kombinerar forskning och vanliga arbetet: "Ett privilegium"

Sedan hösten 2022 är Max Ahlqvist en av Linköpings universitets industridoktorander. På företaget Epiroc Rock Drills AB bedriver han forskning inom hållfasthetslära och material i kombination med sina vanliga arbetsuppgifter.

Jan Kellgren och Hanna Almlöf.

Toppnamn på LiU-exklusiv kurs

Vad har Sveriges talman Andreas Norlén och justitiekansler Thomas Bull gemensamt? Bägge har föreläst på LiU-exklusiv kurs i Rättsvetenskaplig etik.

Hugo Wärner står inne i en stor industrilokal.

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.

Uppdragsutbildning

Muspekare på en skärm pekar på ordet Security

IT-rätt, 7.5 hp

En digital introduktionskurs för dig som är yrkesverksam och vill lära dig mer om rättsliga regler kopplade till den ökade digitaliseringen och teknikutvecklingen i samhället.

Personer framför stort fönster med London i bakgrunden

Professionsspråk - engelska, tyska, franska och spanska

Förbättra ditt ordförråd i yrkessituationer inom teknik, ekonomi och juridik. Välj mellan utbildningar i engelska, tyska, franska eller spanska.

En mängd flaggor från olika länder

Interkulturell affärskommunikation

En förståelse för hur kultur påverkar kommunikation och olika affärsområden kan hjälpa dig att skapa goda internationella affärskontakter och undvika vanliga missförstånd.

Samverkan vid IEI

Samarbete med företag och organisationer utanför Linköpings universitet är en viktig del av verksamheten vid IEI, och har så varit sedan institutionen bildades. Genom samverkan kan IEI:s forskare bidra till en positiv utveckling i företag och samhälle, och samtidigt få tillbaka värdefulla kunskaper och erfarenheter. Win-win, kort sagt.

Välkommen att samverka med oss!

Aktuellt om samverkan

Olof Hjelm, Industriell miljöteknik (tvåa från vänster) tillsammans med Johan Rydberg, Cleantech Östergötland, Nathali Vivas, Energifabriken AB och Teodor Hovenberg, Envista AB.

Samverkan på IEI

På IEI tas samarbetet med samhälle och företag ett steg vidare - till nyttiggörande. Det mesta av vår forskning sker i samarbete med företag och andra organisationer, och det är viktigt att den på olika sätt kan användas praktiskt.

Gruppfoto från program inom Kunskapsbron

Full fart in i framtiden

När AI utmanar ledarskapet – det är namnet på ett innovativt utvecklingsprogram som Linköpings universitet och Almi erbjuder små och medelstora företag i Östergötland.

Forskare håller i lysande lampa.

Magnus Klofsten - professor i lysande idéer

Tusentals verksamhetsidéer och innovationer har passerat Magnus Klofsten under hans över 30 år som forskare inom innovation och entreprenörskap samt som ledare för Entreprenörskapsprogrammet. LiU finns med i många framgångssagor i svenskt näringsliv.

Verkstäder och laboratorier vid IEI

Kontakta oss på IEI

Studerandeexpedition vid IEI 

Generella frågor och studentärenden

A-huset, ingång 19C, bottenvåningen (gaveln på A-huset)
E-post: expedition.iei@liu.se

Telefon: 013 -28 1522

Institutionsledning

Medarbetare

Adress

Besöksadress Campus Valla

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
Infart 1, Hans Meijers väg
A-huset, ingång 13-19
Campus Valla, Linköping

Besöksadress Campus Lidingö

Malmstens Linköpings universitet

Campus Lidingö

Larsbergsvägen 8, Lidingö

Besöksadress Campus Norrköping

Kopparhammaren 7
Kungsgatan 56, ingång 56D
Campus Norrköping

Postadress

Linköpings universitet

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
581 83 Linköping

En institution - tre campus