Integrerad avkänning och kommunikation (ISAC)

ISAC beskrivet i ett kollage.

En av de mest lovande funktionaliteter, som kan komma att vara avgörande för nästkommande generations trådlösa mobilnät, 6G, är integrationen av avkänningsfunktionalitet.

Integrationen av avkänningsfunktionalitet i de existerande kommunikationsinfrastrukturerna, som förväntas kräva vissa modifikationer, möjliggör en avsevärd förbättring av deras omgivningsuppfattning samt exakt lokalisering av användare och föremål. Faktum är att dagens mobila nätverk bara väntar på att utvecklas till ett system av effektivt samspel mellan avkännings- och kommunikationsfunktioner, där detta samspel faller under integrerad avkänning och kommunikation (ISAC) paradigmen, som dessutom medför betydande fördelar när det gäller återanvändning av hårdvara, energi och spektrum.

Det slutgiltiga målet för ISAC-paradigmen är att tillhandahålla ohindrad radaravkänning vart som helst, genom att utnyttja mobilnätens omfattande teckning, och därmed uppnå Perceptive Mobile Networks (PMN)-status. Som koncept förväntas PMN vara allmänt tillgängliga radioavkänningsnätverk som samtidigt tillhandahåller opåverkade kommunikationstjänster.

Vi forskar i huvudsak på att designa och utvärdera nya algoritmer och system för att möjliggöra en effektiv samdesign mellan avkänning- och kommunikationsfunktionaliteter, samt en förbättrad upplösning för positionering och avkänning.

Intressanta ämnen inkluderar:

  • Cellfria MIMO ISAC-system
  • Distribuerad/nätverks- och flerbandsavkänning
  • Sekretesskydd i ISAC-system
  • Pålitlighet hos ISAC-system
  • Avkänningsassisterad kommunikation

Projekt:

  1. ALERT: eArLy warning systEms for dRone detection based on disTributed integrated sensing and communication, finansierat av WASP.
  2. CO-ISAC: Coherent Processing for Multi-Static ISAC Systems in 6G Networks, finansierat av Vinnova (6G – Forskning och innovation 2024).
  3. Vi bidrar till Cost Action 6G-PHYSEC inom ämnen relaterade till tillförlitlighet hos ISAC. Vi leder arbetsgrupp 1.

Involverade forskare

Organisation