Institutionen för systemteknik (ISY)

Vid Institutionen för systemteknik bedriver vi forskning och utbildning inom ämnet elektro- och systemteknik, vilket omfattar fyra grundutbildningsområden och sju forskningsområden. Ett stort fokus ligger på samverkan och stora industrisamarbeten.

Institutionen för systemteknik grundades 1969 och har sedan dess aktivt bidragit till den tekniska utvecklingen i samhället. Ett flertal nya, framgångsrika företag har sitt ursprung här. Institutionens forskning har även påverkat den etablerade industrin, särskilt genom det stora antalet av våra disputerade doktorer som nu arbetar där.

Många av våra tidigare studenter använder kunskaper från sina ingenjörsutbildningar för att introducera nya och aktuella metoder i arbetslivet. Detta är resultatet av vår starka betoning på samverkan mellan grundutbildning, forskning och forskarutbildning, samt stora industrisamarbeten.

På Institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet är vi nästan 200 medarbetare som är utspridda över åtta avdelningar. Våra kurser ges till över 3 000 studenter varje år.

Nyheter och aktuella händelser vid ISY

20 november 2024

Diplom till nya docenter på Tekfak

Tretton forskare på LiU har tagit ett steg till i den akademiska karriären genom att bli docenter på Tekniska fakulteten.

Porträtt av Gustav Zetterqvist.

12 november 2024

Doktorandporträtt Gustav Zetterqvist

Gustav doktorerar i reglerteknik vid Institutionen för systemteknik, med inriktning mot sensorfusion och signalbehandling. Under sin doktorandtid har han fokuserat på två olika appliceringar inom området, båda med praktiska inslag och tillämpningar.

07 november 2024

LiU får 232 miljoner från Vetenskapsrådet

Vetenskapsrådet har nu beslutat om fördelningen av forskningsbidrag inom fyra områden. Vid Linköpings universitet får natur- och teknikvetenskap mest.

Forskning och samverkan

Vid ISY bedrivs omfattande forskning inom ämnet Elektro- och systemteknik.

Forskningen spänner från helt grundläggande frågor till mera applikationsnära frågor. Ett stort fokus ligger på samverkan och stora industrisamarbeten då forskningen främst baseras på industriella behov.

I nära samarbete med näringslivet och samhället bedrivs här världsledande, gränsöverskridande forskning inom flera områden. Bland annat inom autonoma system, kvantteknologi och IT och mobilkommunikation, som alla är knutna till institutionen.

Vid ISY finns även en styrka inom datateknik och datavetenskap tillsammans med hög expertis inom maskininlärning och artificiell intelligens.

Forskningen bedrivs inom områdena: Datorseende, Datorteknik, Elektroniska kretsar och system, Fordonssystem, Informationskodning, Kommunikationssystem och Reglerteknik.

Forskningsverksamheter

SEDDIT

SEDDIT är ett kompetenscentrum finansierat inom ramen för Vinnovas satsning inom Avancerad Digitalisering, där universitet och företag tillsammans bedriver forskning och utbildning inom digital samhällsomställning.

Forskningsarenan Visionen

Visionen är en stor och toppmodern forskningsarena som tillhandahåller en öppen forskningsinfrastruktur för både undervisning och forskning. Visionen drivs av Institutionen för systemteknik (ISY).

Datorseende

WASP vid Institutionen för systemteknik (ISY)

WASP Datorseende, WASP Sensorfusion, WASP Fordonssystem and WASP Optimering för inlärning och autonomi finns vid Institutionen för systemteknik (ISY) på Campus Valla i Linköping.

Samverkan och stora industrisamarbeten

Drönaren Linkquad

WASP - Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program

LiU är säte för WASP – Sveriges största enskilda forskningssatsning. WASP omfattar forskningsområdena artificiell intelligens och autonoma system, samt dess samverkan med människor och mjukvaruforskning.


WASP

Grund- och forskarutbildning

Grundutbildning

Institutionen för systemteknik erbjuder cirka 120 olika kurser inom fyra grundutbildningsområden: Bild, Elektronik, Reglersystem och Telekommunikation.

ISY:s kurser läses främst av studenter vid civilingenjörsprogrammen Teknisk fysik och elektroteknik (Y), Datateknik (D) och Informationsteknologi (IT). Även studenter från andra civilingenjörsprogram, högskoleprogrammen och de internationella masterprogrammen läser kurser vid ISY.

Kurser vid ISY

Se lista på aktuella grundutbildningskurser som ges vid Institutionen för systemteknik (ISY). De flesta av kurserna har inslag av praktiska, ingenjörsmässiga moment, allt från laborationer till kompletta konstruktionsprojekt.


Kurser vid ISY

Utbildningsprogram där ISY är delaktiga

Civilingenjör Teknisk fysik programbild 6cyyy

Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, 300 hp

För att leda utvecklingen i teknikens framkant och lösa riktigt svåra problem krävs avancerad kunskap. Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik gör dig redo för alla utmaningar inom både näringsliv och akademi.

Högskoleingenjör elektronik_studenter pluggar utomlands

Högskoleingenjör i elektronik, 180 hp

Som högskoleingenjör i elektronik har du en solid och användbar kunskap om hur elektronik fungerar och kan användas i smarta lösningar för digitala och analoga system. Du kan arbeta med fysisk elektronik, mätinstrument och logikanalysatorer.

En grupp, sedd ovanifrån, arbetar vid ett bord

Civilingenjör i datateknik, 300 hp

Datorer finns överallt – i media- och streamingtjänster, medicinsk utrustning, bilar och robotar. Som civilingenjör i datateknik blir du en innovativ problemlösare som designar och utvecklar morgondagens digitala produkter och tjänster.

Fristående kurser

Forskarutbildning i Elektro- och systemteknik

Forskarutbildning inom Elektro- och systemteknik syftar till att utbilda tekniska licentiater och doktorer med förmåga att förstå och utveckla metodiker inom fältet. Den industrinära verksamheten innebär även en attraktivitet på arbetsmarknaden.

Avdelningar vid ISY

Kontakta oss på ISY

Institutionsledning

Medarbetare

Adress

Postadress

Linköpings universitet
Institutionen för systemteknik 
581 83 Linköping

Besöksadress

B-huset, ingång 25-29
Plan 2 och plan 3 
Mäster Mattias väg, Campus Valla

Lediga tjänster på ISY

Läs mer om ISY och LiU