Om projektet
Med vattenregimer menar detta projekt de konfigurationer av aktörer, teknik och institutioner som gör vattenförsörjningen möjlig. Peri-urbana områden är övergångsområden som kombinerar aspekter från både landsbygd och stadsmiljö och präglas av socioekonomisk heterogenitet. Mångfalden av aktörer, teknik och institutioner genom vilka vattenförsörjningen sker leder till en stor mångfald av vattenregimer. Även om det akademiska intresset för frågor som rör vatten osäkerhet i peri-urbana områden har ökat, är heterogeniteten i vattenförsörjningssystemen och deras kopplingar till naturen fortfarande en kritisk kunskapslucka. Att ta itu med denna lucka är av central betydelse för beslutsfattare och för att göra lämpliga planer för vattenförsörjning i peri-urbana områden.
Mot denna bakgrund syftar forskningen till att besvara följande frågor:
- Hur är vattenregimer (aktörer, teknik och institutioner) utformade i peri-urbana områden?
- Hur påverkar naturen vattenregimernas funktion?
- Vilka former av ekologiska hot och stadsutvecklingsbanor påverkar förhållandet mellan regim och natur?
- Vilka konsekvenser har förhållandet mellan regim och natur för hållbarheten och den sociala rättvisan i peri-urbana områden?
Mot denna bakgrund undersöker vi hur tre vattenregimer fungerar i peri-urbana områden i tre städer - nämligen Delhi (irrigation), Guwahati (dagvatten hantering) och Darjeeling (dricksvattenförsörjning).
Teoretiskt utgår vi från Science and Technology Studies (STS) och Urban Political Ecology (UPE) för att förklara sambanden mellan vattenregimer och naturen. Forskningen genomförs med hjälp av en kvalitativ forskningsansats som bygger på etnografi, semistrukturerade intervjuer och direkt observation av vattentillgång och vattenförsörjning.