Vi studerar exempelvis teknikens betydelse för våra vardagsliv och för hur vi uppfattar och förstår oss själva och vår omvärld. Central i vår forskning är också frågan om hur värden och normer uttrycks, förhandlas, transformeras och förstärks i olika praktiker och sammanhang när teknik utvecklas och används.
Tema Ts forskning är uppdelad i tre breda programområden. I programområdet P6: Kropp, kunskap, subjektivitet studerar teman som aktörskap, kroppslighet, kunskapsproduktion, normativitet, omsorgspraktiker, subjektivt och intersubjektivt meningsskapande när teknologier utvecklas och används. P6 undersöker dessa teman från sociala, kulturella, filosofiska och etiska perspektiv, och bidrar till feministisk teori, medicinsk humaniora och teknik- och vetenskapsstudier.
Programrådet Socioteknisk forskning om infrastrukturer, politik och miljö - STRIPE samlar forskare som intresserar sig för infrastrukturers politiska och ekologiska dimensioner. Vi forskar tvärvetenskapligt på hur klimat- och hållbarhetsrelaterade diskurser samverkar med infrastrukturers framväxt.
Programområdet ValueS forskar om värdering som praktik vilket inkluderar användningen av rankningar, utvärderingar, indikatorer, över ett brett fält såväl inom som utanför teknik och vetenskap. Bland de områden vi nu studerar finns kliniska prövningar, "big data", patienterfarenheter, utvecklingen och användningen av algoritmer samt framtidsbyggande.
Utbildning
Förutom forskning och forskarutbildning erbjuder tema T ett kandidatprogram i samhällsplanering med fokus på hållbarhetsfrågor, i samarbete bland annat med andra teman på Temainstitutionen, liksom ett internationellt masterprogram, i samarbete med Tema Miljöförändring. Medarbetare på Tema T undervisar också på flera andra utbildningsprogram vid filosofisk, utbildningsvetenskaplig, teknisk och medicinsk fakultet.