Det finns två huvudsakliga metoder för att förbättra det rumsliga återanvändandet av frekvensspektrum. Det första är att sätta upp många WiFi-liknande accesspunkter, vardera med ett litet täckningsområde, medan det andra är att förse de nuvarande mobilmasterna för utomhusbruk med flerantennteknik. Båda metoderna är viktiga i framtiden. Den gemensamma begränsande faktorn är de starkare störningarna som kommer från det samtidiga användandet av spektrum i närliggande områden.
Vår forskning undersöker olika aspekter av optimerad användning av radioresurser i trådlösa nätverk. En aspekt är störningsundertryckning med hjälp av effektreglering, lastbalansering och lobformning. En annan aspekt är design av nätverkstopologier där antalet accesspunkter per km² och hårdvarukonfigurationen på varje accesspunkt är optimerad för att uppnå hög resurseffektivitet.
Ett antal olika prestandamått kan användas för att utvärdera och optimera resursanvändningen; till exempel, areadatatakter (bit/s/km²), datatakter per användare (bit/s/användare), energieffektivitet (bit/Joule) och antalet samtidigt uppkopplade användare. Bilden ovan illustrerar avvägningar som måste göras mellan dessa prestandamått i praktiska kommunikationssystem. I vår forskning hanterar vi antingen ett prestandamått i taget eller uppsättning prestandamått med hjälp av flermålsoptimering.
Denna forskning finansieras av följande projekt:
Holistic energy efficiency optimization in cellular networks (2015-2018)Finansierat av Stiftelsen för strategisk forskning (SSF).
Projektledare: Emil Björnson
Optimized Design of Wireless Networks with Multiple Performance Metrics (2016-2019)
Finansierat av Vetenskapsrådet.
Projektledare: Emil Björnson