Professor i Medier och kultur vid Institutionen för kultur och samhälle

Tillbaka till lediga jobb
Ref LiU-2024-02062
Vi har kraften från över 40 000 studenter och medarbetare. Studenter som ger framtidshopp. Medarbetare som varje dag bidrar till att Linköpings universitet tar sig an samtidens utmaningar. Vår värdegrund vilar på trovärdighet, tillit och trygghet. Genom att vara modiga, tänka fritt och göra nytt skapar vi tillsammans, med stora och små handlingar, en bättre framtid. Välkommen att söka jobb hos oss!

Dina arbetsuppgifter

Tema kultur och samhälle (Tema Q) bedriver tvärvetenskaplig forskning och forskarutbildning i gränslandet mellan humaniora och samhällsvetenskap med särskild tyngdpunkt på kultur, medier och kulturarv. Forskare vid Tema Kultur och samhälle delar ett intresse för en kritisk och analytisk förståelse av kulturella, sociala, juridiska och politiska dimensioner av hur kunskap cirkulerar, tolkas och regleras inom och mellan vardagsliv, medier, institutioner och arkiv. Kultur, mediering och materialiteter undersöks med samtidsorienterade, historiska och globala perspektiv.

Tema Kultur och samhälle är placerad vid avdelningen för Kultur, samhälle, form och medier (KSFM) som är en del av institutionen för kultur och samhälle (IKOS). Avdelningen bedriver undervisning inom kandidatprogrammet för Kommunikation, samhälle och medieproduktion samt inom kandidatprogrammet i Globala studier. Undervisning sker också i fristående kurser i flera olika ämnen inom det gestaltande och estetiska området samt inom lärarutbildningen i slöjd. Avdelningen deltar också i det fakultetsöverskridande samarbetet Forum för form.

I anställningen som professor i Medier och kultur ingår framför allt forskning, forskarutbildning och utvecklingsarbete inom kulturteoretisk medieforskning. En central arbetsuppgift är att bidra till att utveckla forskningsfältet nationellt och internationellt. Innehavaren av anställningen förväntas också att bidra till utvecklingen av en stark och väl fungerande forskningsmiljö. I anställningen kan även redaktörskap för Culture Unbound: Journal of Current Cultural Research ingå (https://cultureunbound.ep.liu.se/about)

Forskning och undervisning inom denna anställning sker både på svenska och engelska.

Vi förutsätter att du är aktiv inom forskningssamhället, deltar i avdelningens verksamhet såsom seminarier och workshops, deltar i forskningsprojekt, kommunicerar resultat via vetenskapliga publikationer samt bidrar till att attrahera externa forskningsmedel.

Som professor i Medier och kultur utvecklar du och undervisar på forskarutbildningen vid Tema Kultur och samhälle samt på grund och avancerad nivå.

Vi söker dig som aktivt vill bidra till universitetets utvecklingsarbete genom administration och ledningsuppdrag så som till exempel ansvar för forskningsmiljö och forskarutbildning.  Samverkan är en integrerad del av universitetets forsknings- och utbildningsuppdrag. Samverkan inom forskning sker genom att sprida, tillgängliggöra och nyttiggöra forskning. Samverkan inom utbildning sker genom att planera, organisera och genomföra god utbildning i samspel med aktörer från det omgivande samhället.

I ditt arbete ingår att följa utvecklingen nationellt och internationellt inom ditt ämnesområde och den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för ditt arbete.

Vi förväntar oss att du är flexibel och har förmåga att röra dig mellan olika typer av pedagogiska och vetenskapliga sammanhang. Du delar med dig av kunskap och bidrar till arbetsgruppens professionella utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap. Att du är närvarande och aktiv ser vi som självklart för att du ska kunna utföra dina uppgifter på bästa sätt och trivas i arbetsgemenskapen. 

Dina kvalifikationer

Vi söker dig som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. För denna anställning kommer i första hand särskild vikt att fästas vid den vetenskapliga skickligheten, i andra hand den pedagogiska skickligheten, i tredje hand övriga skickligheter som sinsemellan bedöms likvärdiga.

Gällande vetenskaplig skicklighet kommer följande att bedömas:

  • Ett krav för anställningen är att sökanden uppvisar dokumenterad vetenskaplig skicklighet inom kulturteoretisk medieforskning.
  • Särskilt meriterande för anställningen är dokumenterad skicklighet i forskning om kulturella, sociala eller sociotekniska dimensioner av medier.
  • Särskilt meriterande för anställningen är dokumenterad vetenskaplig skicklighet i att erhålla nationella och internationella forskningsanslag liksom att uppvisa en internationell forskningsprofil.
  • Meriterande för anställningen är dokumenterad vetenskaplig skicklighet i att tillämpa flera vetenskapliga perspektiv så som meningsskapande, materialitet, medieestetik, algoritmiska kulturer eller globalisering.

Gällande pedagogisk skicklighet kommer följande att bedömas:

  • Krav för anställningen är dokumenterad skicklighet i handledning av doktorander.
  • Krav för anställningen är vidare dokumenterad skicklighet i undervisning på grund eller avancerad nivå inom för anställningen relevanta ämnen.
  • Meriterande för anställningen är dokumenterad pedagogisk skicklighet på forskarutbildningsnivå avseende undervisning, planering och ledning.

Övriga skickligheter som kommer att bedömas för denna anställning är skicklighet gällande administration och ledarskap.

  • Meriterande för anställningen är att aktivt ha bidragit till utvecklingen av forskningsmiljö eller forskargrupp.
  • Meriterande är också dokumenterad skicklighet från vetenskaplig publicistik (exempelvis i rollerna som redaktör eller strategisk utveckling av en vetenskaplig tidskrift).
  • Meriterande för anställningen är därutöver dokumenterad skicklighet i samverkan med det omgivande samhället inom utbildning och forskning.

Eftersom undervisning och forskning sker både på svenska och engelska ska du kunna uppvisa förmåga att undervisa och bedriva forskning på engelska och det är önskvärt att du inom två år kan undervisa och bedriva forskning på svenska.

Din arbetsplats

Läs mer om vår verksamhet här: Institutionen för kultur och samhälle (IKOS) - Linköpings universitet (liu.se) Avdelningen för kultur, samhälle, form och medier (KSFM) - Linköpings universitet (liu.se)

Om anställningen

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid.

Tillträde enligt överenskommelse.

För mer information om behörighetskrav, bedömningsgrunder och anställningsförfarande för lärare se Linköpings universitets anställningsordning.

Lön och förmåner

Linköpings universitet tillämpar individuell lönesättning.

Läs mer om förmåner för anställda här.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Välkommen att söka denna anställning genom att klicka på knappen "Ansök" nedan. Din kompletta ansökan inklusive bilagor ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 30 september.

Ansökningar och/eller ansökningshandlingar som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas ej.

Publikationer, i pdf- eller word-format, bifogas i ansökningsformuläret. Publikationer som du inte har i digital form skickas per post i tre exemplar till Linköpings universitet, Registrator, 581 83 Linköping. Publikationerna ska vara Linköpings universitet tillhanda senast sista ansökningsdag. Tryckta publikationer skickas inte tillbaka, då handlingar som inkommer till Linköpings universitet bevaras eller gallras enligt gällande gallringsregler.

 

Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor.

Välkommen med din ansökan!


Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Kontaktpersoner

Konstantin Economou

Universitetslektor och avdelningschef

+4611363165

konstantin.economou@liu.se

Bodil Axelsson

Professor

+4611363426

bodil.axelsson@liu.se

Anette Ärlebäck

Sekreterare i anställningsnämnden

+46 13 28 10 92

anette.arleback@liu.se

Åsa Änggård

HR-partner

011-363606

asa.anggard@liu.se

Länkt till den här sidan