Avdelningen för kultur, samhälle, form och medier (KSFM)

Vi studerar kultur och samhälle utifrån frågor om form och förmedling. Vilken plats i samhället tar kulturen? Hur sprids den? Hur regleras den? Hur förändras den? Våra lärare och forskare har såväl vetenskaplig, konstnärlig som kulturproducerande kompetens.

cof

KSFM bedriver tvärvetenskaplig forskning och utbildning inom kultur, humaniora, samhällsvetenskap, formgivning och slöjd. Vi forskar om patent, intellektuell egendom och copyright. Vi studerar även samlandet och produktionen av kulturarv i arkiv och museer samt hur det förmedlas vidare på digitala plattformar. Konstens marknader och institutioner undersöks. Musik och framtidsbilder i populärkulturen är föremål för olika forskningsprojekt. Dessa olika forskningsspår speglas i den tvärvetenskapliga forskarutbildningen som drivs av avdelningens forskningsmiljö Tema Kultur och samhälle (Tema Q).

De tre nyckelorden medier, materialitet och gestaltning beskriver våra grundutbildningar. Våra studenter studerar kultur och medier som samhällsfenomen och uttrycksformer. De lär sig även behärska dokumentära, berättande, visuella och rumsliga gestaltningsformer som film, podcast och utställning.  Vi undervisar i slöjd för lärare, med olika hantverkstraditioner och formgivning. Såväl teori som praktik står i centrum genom att kunskap om lärande, formgivning och kulturhistoria paras med praktisk utbildning i material som textil, trä och metall.  

Både forskningen och undervisningen präglas av samverkande och publika aktiviteter. Forskare samverkar med olika samhällsinstitutioner, studenter arbetar med mediebolag och kulturinstitutioner med såväl podd- som utställningsproduktion, och slöjdutbildningarna verkar i grundskolor och nätverk inom slöjdfältet.  

Forskning och forskarutbildning

Utbildning

Medier, materialitet och gestaltning beskriver våra grundutbildningar

Våra studenter studerar kultur och medier som samhällsfenomen och uttrycksformer. De lär sig även behärska dokumentära, berättande, visuella och rumsliga gestaltningsformer som film, podcast och utställning. Vi undervisar i slöjd för lärare, med olika hantverkstraditioner och formgivning. Här ser du våra program och ett urval av våra kurser.
Närbild av Berlinmuren

Globala studier, kandidatprogram, 180 hp

Vill du arbeta med internationella frågor lokalt och globalt? Vill du bidra till global rättvisa och förståelse mellan människor, grupper och organisationer i olika delar av världen? Då är kandidatprogrammet i globala studier en utbildning för dig!

Kommunikation, samhälle, medieproduktion - kandidatprogram, 180 hp

I dag behövs du som kan arbeta på tvären med olika medier: sociala medier, poddar, traditionella press-/etermedier och rumsliga medier som event och utställningar. Du lär dig mediehantverket, att driva projekt och att undersöka och förstå samhället.

Podcast: ljudgestaltning och produktionsvillkor, 30 hp

Har du också blivit helt knockad av en podd? Helt enkelt inte kunnat sluta lyssna? Och tänkt: så här vill jag att det ska låta, det här vill jag lyssna på. Det här vill jag göra.Vi tror att en bra podcast alltid innehåller ett starkt berättande, o...

Aktuellt

Nyheter

Två kvinnliga forskare i en podd-studio.

PIE-podden breddar synen på LiU:s undervisning

Det är lugnt och stilla i studion medan Jeanette Engzell och Charlotte Norrman sätter på sig hörlurarna igen och gör sig redo för att spela in ännu ett nytt avsnitt av PIE-podden.

Gruppbild på Björn Lilieblad från Östergötlands museum, Bodil Axelsson från Linköpings universitet och David Ludvigsson från Linköpings universitet.

Virtuella världar och 3D-föremål – museernas digitala framtid

Virtuella världar och printade 3D-föremål är två möjligheter. Linköpings universitet och Östergötlands museum inleder nu ett samarbete för att hitta nya sätt att ta tekniken till hjälp för att nå ut i skolorna.

Bild på ett konstverk där blått tyg hänger på olika nivåer i en gammal turbinhall.

Forskare och konstnärer studerar hur vi använder varmvatten

Hur använder vi varmvatten och vad tänker vi kring vår vattenförbrukning? De frågorna står i fokus för ett forskningsprojekt som tar konsten till hjälp för att visualisera människors tankar kring varmvatten och vattenanvändning.

Kontakta oss

Organisation