Doktorand inom Energisystem till ett projekt om vätgasens roll i Sveriges energisystem

Tillbaka till lediga jobb
Ref IEI-2024-00479
Vi har kraften från över 40 000 studenter och medarbetare. Studenter som ger framtidshopp. Medarbetare som varje dag bidrar till att Linköpings universitet tar sig an samtidens utmaningar. Vår värdegrund vilar på trovärdighet, tillit och trygghet. Genom att vara modiga, tänka fritt och göra nytt skapar vi tillsammans, med stora och små handlingar, en bättre framtid. Välkommen att söka jobb hos oss!

Vi söker nu en doktorand till det tvärvetenskapliga projektet ”Vätgasens roll i Sveriges energisystem: En historisk och framtida analys av teknik, marknad, normer och politiska dimensioner (VäteROSEN)”. Projektet är en del av den nationella Forskarskola Energisystem (läs mer här foes.se).

Dina arbetsuppgifter

Forskningsprojektet som du arbetar i ämnar analysera vätgasens roll i Sveriges energisystem, med fokus på historiska och samtida förutsättningar. Syftet är att öka kunskapen om vätgasens tekniska och samhälleliga förutsättningar, risker och möjligheter. Du kommer att arbeta i nära samverkan med en doktorand med samhällsvetenskaplig bakgrund på Chalmers.  Med avstamp från era tidigare utbildningsbakgrunder kommer ni att samarbeta för att belysa olika aspekter av vätgasens roll och integration, där doktorandhandledare och forskningskollegor bistår med expertis och stöd. Du kommer dessutom att samverka och samarbeta samt få möjlighet att bygga upp ett eget nätverk inom ramen för Forskarskola Energisystems kursverksamhet och möten (t.ex. doktorandmöten).

Forskningen syftar till att ge beslutsunderlag för företag, kommuner och riksdag med betoning på samverkan med externa intressenter såsom branschorganisationer och företag. Projektet erbjuder intressanta fall och kontexter att studera, där några tänkbara exempel är vätgas i lantbruket, transportsektorn, energisektorn, och industrin. Som doktorand har du möjlighet att, med stöd av handledare, utforma ditt avhandlingsarbete inom ramen för projektets forskningsagenda.

Doktorandtjänsten finansieras av Energimyndigheten genom programmet Forskarskola Energisystem och inom ramen för tjänsten deltar du i Forskarskola Energisystems verksamhet där du även genomför det gemensamma kurspaketet om cirka 30 hp (läs mer på foes.se).

Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid.

Dina kvalifikationer

Du har avlagt examen på avancerad nivå på ett civilingenjörsprogram eller motsvarande eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inom relevant ämnesområde eller på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Förmåga att skriva och uttrycka sig på engelska är ett krav. Förmåga att skriva och uttrycka sig på svenska är meriterande. Arbetet kommer att ske tillsammans med andra forskare och forskarstuderande varför förmåga att arbeta tillsammans med andra personer är viktigt.
Tidigare erfarenheter från energi- eller miljösystemanalyser, tekno-ekonomiska studier och statistiska metoder är meriterande.

Din arbetsplats

Avdelningen för Energisystem tillhör en av de ledande forsknings- och utbildningsorganisationerna inom sitt område och bedriver forskning inom två tematiska områden: Hållbar byggd miljö och Industriella energisystem. Forskningen bedrivs i nära samarbete med näringsliv och samhälle och i samarbete med våra nationella och internationella nätverk av forskare. Både utbildning och forskning är i stor utsträckning mångvetenskaplig och bedrivs i nära samverkan med andra vetenskapliga institutioner, näringslivet och offentlig förvaltning. Läs mer på avdelningen för Energisystem.

Om anställningen

I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplanFörlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske. 

Tillträde 1 december 2024 eller efter överenskommelse.

Lön och förmåner

Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 1 oktober 2024. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.

Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor.

Välkommen med din ansökan!


Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Kontaktpersoner

Maria Johansson

Biträdande professor

+46 13 281185

maria.johansson@liu.se

Magnus Wallén

Biträdande professor

+46 13-285739

magnus.wallen@liu.se

Malin Thunström

HR-partner

+46 13 282583

malin.thunstrom@liu.se

Länkt till den här sidan