Doktorand inom Materialvetenskap, med fokus på teoretiska simuleringar
Tillbaka till lediga jobbDina arbetsuppgifter
Det projekt där vi nu söker nya medarbetare inbegriper grundläggande forskning inom materialvetenskap, främst teori och modellering av material som är laminerade på atomnivå. Vi kommer att använda öppna databaser och storskaliga simuleringar för att systematiskt söka efter och undersöka en stor mängd 2D- och 3D-material, deras syntetiserbarhet och egenskaper. För att uppnå detta kommer vi både använda och konstruera databaser och systematiskt utvärdera termodynamiska aspekter av syntes och i vilken grad vi kan skräddarsy egenskaper. Projektet kommer inkludera maskininlärning, och kommer att genomföras i nära samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
Vi har gedigen erfarenhet av utveckling av icke-organiska material (både 2D- och 3D-material), och vi publicerar regelbundet i välrenommerade tidskrifter. Nu har vi för avsikt att utforska nya 2D- och 3D-material för hållbara tillämpningar, t.ex. för katalys, energilagring, och vattenrening. Dina arbetsuppgifter kommer bestå av simuleringar, främst baserade på DFT, för att utvärdera stabilitet, struktur, sammansättning, och egenskaper. Du kommer dessutom generera data för studier baserade på AI och ML. Arbetet kommer ske i nära samarbete med experimentalister.
Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid.
Dina kvalifikationer
Du har avlagt examen på avancerad nivå nivå i form av magisterexamen, civilingenjörsexamen, eller motsvarande i fysik, kemi, eller materialvetenskap eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Flytande (korrekt) engelska i tal och skrift är ett krav.
Då doktorandprojektet är en del av ett större forskningsprojekt inom avdelningen krävs mycket god kommunikationsförmåga och samarbetsförmåga.
Din arbetsplats
Avdelningen för Materialdesign bedriver forskning och forskarutbildning inom området Materialfysik. Avdelningen är uppdelad på tre enheter; Materialteori, Tillämpad elektrokemi, och Tunna filmer och nanolaminerade material. Doktoranden kommer att vara en del av en stimulerande forskningsmiljö som kombinerar storskaliga simuleringar med nydanande materialsyntes, där målet är nya material för framtidens tillämpningar.
Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE, wise-materials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap. Läs mer: https://wise-materials.org
Om anställningen
I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.
Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplan. Förlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske.
Tillträde enligt överenskommelse.
Lön och förmåner
Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 3 juni 2025. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.