Professor i tema Miljöförändring
Tillbaka till lediga jobbDina arbetsuppgifter
Institutionen för Tema, avdelningen tema Miljöförändring bedriver forskning och undervisning om interaktioner mellan miljö och samhällsutveckling. Här möts expertis och forskning om naturvetenskap och samhällsvetenskap, teknik och humaniora. Exempel på forskningsområden som drivs av professorer vid avdelningen är biogeokemi, miljömikrobiologi inklusive anaeroba processer, miljökommunikation, miljöpolitik, och miljöhumaniora. Denna anställning avser att stärka området analytisk miljökemi, som är viktigt för flera andra områden och många medarbetares verksamhet.
Avdelningen bedriver undervisning i bland annat miljövetenskap, naturvetenskap, och geografi. Undervisningen omfattar ett kandidatprogram och ett masterprogram, fristående kurser, samt kurser i ämneslärarprogram. Avdelningen ansvarar också för en tvärvetenskaplig forskarutbildning inom relevanta områden med stark koppling till aktuella samhällsutmaningar, samlade under ämnet Miljövetenskap. Avdelningen driver ett miljöforskningslaboratorium med kapacitet för många typer av analyser och experiment, vilket också är en resurs för hela Linköpings universitet.
Vi söker en professor i tema Miljöförändring med fokus på analytisk miljökemi. Eskalerande och multidimensionell miljöpåverkan genererar flera stora utmaningar för mänskligheten. Det blir allt tydligare att pågående miljöförändringar får konsekvenser bortom ekosystem och samhällets resursförsörjning. Dess direkta påverkan på människors hälsa blir alltmer uppenbar. En grund för att studera konsekvenser av miljöförändringar är att kontinuerligt utveckla vår förmåga att analysera relevanta variabler i komplexa miljöer. Detta behov inkluderar dels kapacitet att analysera alltmer komplexa blandningar av människotillverkade kemiska ämnen som ekosystem och samhällen exponeras för, dels kapacitet att analysera olika miljöers kemiska beståndsdelar för att bättre förstå sammanhang, mekanismer och processer.
Innehavaren av anställningen förväntas ha ett fokus på laboratoriedrivet experimentellt arbete och fältstudier, vilket också innebär delaktighet i ansvaret för att utveckla institutionens miljöforskningslaboratorium. Du förväntas framgångsrikt utföra forskning i samarbete med andra relevanta ämnesområden vid avdelningen samt utveckla en forskningsportfölj i linje med det tvärvetenskapliga uppdrag tema Miljöförändring har. Det är centralt att du är öppen för att utveckla analysmetoder och verksamhet i linje med strategiska behov vid avdelningen, även bortom ditt hittillsvarande professionella fokus.
Vi förutsätter att du är aktiv inom forskningssamhället, deltar i avdelningens verksamhet såsom seminarier och workshops, deltar i forskningsprojekt, kommunicerar resultat via akademiska publikationer samt bidrar till att attrahera externa forskningsmedel.
Som professor kommer du att undervisa på grundnivå och avancerad nivå samt handleda studenter inom olika utbildningsprogram och vid olika fakulteter vid Linköpings universitet. Arbetet inkluderar ansvar för kursdesign och kurskoordinering.
Vi söker dig som aktivt vill bidra till universitetets utvecklingsarbete. Samverkan är en integrerad del av universitetets forsknings- och utbildningsuppdrag. Samverkan inom utbildning sker genom att planera, organisera och genomföra god utbildning i samspel med aktörer från det omgivande samhället. Samverkan inom forskning sker genom att sprida, tillgängliggöra och nyttiggöra forskning eller genom direkt samarbete med samhällsaktörer.
Anställningen kan också innebära administrativa och ledningsuppgifter. En professor vid institutionen förväntas bidra på ett konstruktivt och positivt sätt till den kollektiva arbetsmiljön och att ta på sig olika ledningsuppdrag. Detta inkluderar att vara en god professionell förebild.
I ditt arbete ingår att följa utvecklingen nationellt och internationellt inom ditt ämnesområde och den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för ditt arbete.
Vi förväntar oss att du är flexibel och har förmåga att röra dig mellan olika typer av pedagogiska och vetenskapliga sammanhang. Du delar med dig av kunskap och bidrar till arbetsgruppens professionella utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap. Att du är närvarande och aktiv ser vi som självklart för att du ska kunna utföra dina uppgifter på bästa sätt och trivas i arbetsgemenskapen.
Dina kvalifikationer
Vi söker dig som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet.
För denna anställning kommer i första hand särskild vikt fästas vid den vetenskapliga skickligheten, i andra hand den pedagogiska skickligheten, i tredje hand övriga skickligheter.
Gällande vetenskaplig skicklighet kommer följande att bedömas:
- Dokumenterad skicklighet avseende kvantitativa laboratoriebaserade analyser av miljövariabler av relevans för avdelningens verksamhet (inklusive hela mätkedjan från provinsamling till dataanalys) är ett krav.
- Dokumenterad skicklighet i att leda och utveckla forskning rörande olika typer av miljökemiska analyser och underliggande frågeställningar som rör flera forskningsinriktningar av relevans för utlysningen är ett krav.
- Dokumenterad skicklighet i att erhålla externa forskningsmedel i konkurrens som huvudsökande är ett krav.
- Dokumenterad skicklighet i att utveckla ny miljökemisk analysförmåga (inklusive hela mätkedjan från provinsamling till dataanalys) är särskilt meriterande.
- Dokumenterad skicklighet i samarbete med forskare från andra ämnesfält är särskilt meriterande.
- Dokumenterad framgång i att initiera och implementera innovativ forskning är särskilt meriterande.
Gällande pedagogisk skicklighet kommer följande att bedömas:
- Dokumenterad skicklighet som huvudhandledare av minst en och samma doktorand i samtliga steg från antagning till disputation är ett krav.
- Dokumenterad pedagogisk skicklighet inom grundutbildning i ämnen som är relevanta för anställningen, inklusive kursansvar, är särskilt meriterande.
Övriga skickligheter som kommer att bedömas för denna anställning är:
- Dokumenterad skicklighet i att utveckla synergier och samarbeten inom akademin eller med det omgivande samhället är särskilt meriterande.
- Dokumenterad skicklighet avseende att utveckla laboratorieinfrastrukturer eller dessas analytiska kapacitet är särskilt meriterande.
- Dokumenterad administrativ skicklighet och ledarskap i att ta ansvar för arbetsmiljö och personal, samt avseende att skapa och upprätthålla en mångsidig, inkluderande, och konstruktiv arbetsplats är särskilt meriterande.
Vi söker dig som tar ansvar för din uppgift, själv strukturerar ditt arbetssätt och driver dina processer vidare. Vi förväntar oss att du är noggrann och väl medveten om mål och kvalitetsstandard och du lägger stor vikt vid att leva upp till dessa. Du arbetar bra med andra människor och relaterar till dem på ett lyhört och smidigt sätt, lyssnar, kommunicerar och löser konflikter på ett konstruktivt sätt. Vi ser att du är skicklig i muntlig kommunikation genom att tala klart, välformulerat och engagerat i enskilda möten och små och stora grupper. Du lyssnar och är mottaglig för motparten och anpassar dig till situationen.
Förmåga att undervisa och bedriva forskning på engelska är ett krav. Det är önskvärt att du inom två år kan undervisa och bedriva forskning på svenska.
Din arbetsplats
Läs mer om vår verksamhet här Tema Miljöförändring (TEMAM) - Linköpings universitet
Om anställningen
Tillsvidareanställning, heltid 100%.
Tillträde enligt överenskommelse.
För mer information om behörighetskrav, bedömningsgrunder och anställningsförfarande för lärare se Linköpings universitets anställningsordning.
Lön och förmåner
Linköpings universitet tillämpar individuell lönesättning.
Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Välkommen att söka denna anställning genom att klicka på knappen "Ansök" nedan. Din kompletta ansökan inklusive bilagor ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 2025-10-01.
Ansökningar och/eller ansökningshandlingar som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas ej.
Publikationer, i pdf- eller word-format, bifogas i ansökningsformuläret. Publikationer som du inte har i digital form skickas per post i tre exemplar till Linköpings universitet, Registrator, 581 83 Linköping. Publikationerna ska vara Linköpings universitet tillhanda senast sista ansökningsdag. Tryckta publikationer skickas inte tillbaka, då handlingar som inkommer till Linköpings universitet bevaras eller gallras enligt gällande gallringsregler.
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.