Postdoktor inom materialvetenskap och materialteknik
Tillbaka till lediga jobbDina arbetsuppgifter
Ämnesområdet för anställningen är Datorbaserade studier av inverkan av mikrostrukturella egenskaper på den strukturella integriteten hos metalliska material med hjälp av maskininlärning. Materials strukturella integritet är av största vikt vid hållbar mekanisk design, eftersom mer slitstarka produkter ger längre produktlivslängd och tillåter användning av mindre material. Att ta hänsyn till strukturell integritet i konstruktionsprocessen kräver en teknisk modell av produktkonceptet, dvs. en matematisk modell av produkten och dess driftsmiljö, som onekligen måste ta hänsyn till materialets påverkan och dess egenskaper.
Denna anställning fokuserar på beräkningsmetoder för att uppskatta påverkan av materialets mikrostruktur på den strukturella integriteten, som kan implementeras i tekniska modeller för att stödja designbeslut relaterade till tillverkning och val av processparametrar, eftersom dessa val typiskt påverkar materialets mikrostruktur.
Dina arbetsuppgifter blir att utveckla och tillämpa beräkningsmetoder som inkluderar maskininlärning för att förutsäga inverkan av mikrostrukturella egenskaper på den strukturella integriteten hos metalliska material, till exempel motståndskraft mot plastisk deformation och spricktillväxt. Ansvarsområdena inkluderar design och implementering av finita elementmodeller i flera skalor och maskininlärningsalgoritmer, analys av relaterade experimentella data och samarbete med industriella samarbetspartners för att validera beräkningsresultat. Som forskare kan du också bidra till upprättande av artikelmanuskript, presentera resultat vid vetenskapliga konferenser och vara mentor för juniora teammedlemmar som en del av en tvärvetenskaplig forskargrupp.
Arbetet utförs i anslutning till två pågående forskningsprojekt “Probabilistic multiscale modelling of the macroscopic crack growth behavior in heterogeneous materials” och “Optimized Digitalization for Environmentally NeutrAl Industrialization”, vilka involverar både akademiska och industriella partners.
Som postdoktor kommer du huvudsakligen att bedriva forskning. En viss mängd undervisning kan ingå i dina arbetsuppgifter, upp till maximalt en femtedel av arbetstiden. Dett kan t.ex. vara labbhjälp, tentamensrättning, klassrumsundervisning, studenthandledning etc.
Dina kvalifikationer
För att vara behörig till anställning som postdoktor har du avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Din examen ska vara avlagd senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
Vi söker dig som har en doktorsexamen inom materialvetenskap, hållfasthetslära eller liknande. Det är meriterande om din examen är avlagd högst tre år före sista ansökningsdag för denna anställning. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare, exempelvis vid olika typer av lagstadgade ledigheter.
Goda programmeringskunskaper och erfarenhet av finita elementanalys (FE) är ett krav. Kunskap om maskininlärning, Matlab och Abaqus är också mycket önskvärt. Tidigare erfarenhet av parametrisering och automatisering av FE-modeller via skript rekommenderas. Erfarenhet av mikrostrukturell modellering och implementering av användardefinierade materialmodeller är meriterande, och den sökande förväntas ha publicerat flera artiklar i peer-reviewed tidskrifter. Utmärkt kommunikativ förmåga är ett krav, inklusive flytande engelska i tal och skrift.
Din arbetsplats
Du kommer att arbeta Avdelningen för Konstruktionsmaterial vid Linköpings universitet. Avdelningen bedriver forskning samt grundutbildning och forskarutbildning inom Materialteknik.
Läs mer om avdelningens verksamhet här: https://liu.se/organisation/liu/iei/kmat
Om anställningen
Anställningen är en tidsbegränsad anställning på två år med möjlighet till förlängning med en sammanlagd anställningstid på högst tre år. Anställningen som postdoktor är på heltid.
Tillträde enligt överenskommelse.
Säkerhetskontroll kan komma att genomföras innan beslut om anställning fattas.
Lön och förmåner
Universitetet tillämpar individuell lönesättning, lämna löneanspråk i din ansökan.
Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 10 juni 2025. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas ej.
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.
Kontaktpersoner
Mattias Calmunger
Professor, Head of Division, Engineering Materials
+46 13 281197