Vilka får arbeta med kroppsvätskor och human vävnad?
De som arbetar med kroppsvätskor och human vävnad ska få utbildning kring smittrisker och hur de ska arbeta på ett säkert sätt för att undvika smitta.
Utbildningen ska innehålla:
- Vilka smittrisker och smittvägar som finns,
- Visning av hur de egna skriftliga hanterings- och skyddsinstruktionerna ser ut,
- Information om hur man:
- undviker smittrisker
- kan ta del av vaccinationserbjudande
- skyddar sig mot stick-, skär och stänkskador i arbetet
- ska göra för att följa hygienåtgärder för kroppsvätskor
- ska agera vid oönskade händelser som tex stick-, skär- och stänkskada och spill
- rapporterar tillbud/arbetsskador
Krav på lokaler
Lokalen ska uppfylla krav för minst skyddsnivå 2 och vara märkt med en skylt som anger skyddsnivå samt symbol för biologisk fara föreskrifterna Smittrisker och Arbetsplatsens utformning. Det ska finnas möjlighet till handtvätt och handdesinfektion i lokalen.
Allmänt om hantering
Arbetet ska bedrivas med särskilda hygienåtgärder för kroppsvätskor och på ett sätt så att risk för stänk, aerosolbildning och spill minimeras. Arbetsmoment som kan generera aerosoler är pipettering, blandning, skakning, sonikering och centrifugering. Användning av vassa föremål bör också undvikas så långt det går. Desinficering av material och ytor ska ske efter avslutat arbete.
Krav på skyddsåtgärder vid hantering
- Minst skyddsnivå 2 ska tillämpas.
- Vid arbetsmoment som innebär risk för stänk eller aerosolbildning bör stänkskärm och/eller visir användas.
- Om det finns risk för luftburen smitta ska hantering ske i mikrobiologisk säkerhetsbänk klass II.
- Under pågående covid-19-pandemi: Material som består av luftvägssekret, som kan innehålla stora mängder virus, bör alltid hanteras i mikrobiologisk säkerhetsbänk klass II.
- Personlig skyddsutrustning:
- Använd långärmad laboratorierock, eller långärmat engångsförkläde i plast.
- Använd skyddshandskar som är godkända för virushantering vid risk för kontakt med kroppsvätskor. Skyddshandskar som uppfyller EN 374-5:2016, förpackningen ska vara märkt med piktogram för mikroorganismer samt texten VIRUS under piktogrammet. Byt handskar ofta under arbetet.
- Ytterligare skyddsutrustning, till exempel visir/skyddsglasögon, om riskbedömningen visar att det behövs.
- Vassa föremål, till exempel kanyler, vassa glasföremål, rakblad:
- Ska undvikas så långt som möjligt
- Ska ha en integrerad säkerhetsfunktion om det finns tillgängligt på marknaden, alternativt kan trubbiga ersättningsprodukter finnas
- Skyddshylsor på kanyler ska aldrig sättas tillbaka
- Handtvätt och handdesinfektion:
- Tvätta händerna med tvål och vatten samt desinfektera händerna efter arbetet.
- Särskilda hygienåtgärder för kroppsvätskor tillämpas
- OBS! Ytterligare skyddsåtgärder och högre skyddsnivå kan behövas om riskbedömningen visar det. Detta gäller exempelvis om misstanke finns om att smittämnen i riskklass 3 finns i materialet.
Patientnära provtagning
Riskbedömningen avgör vilka skyddsåtgärder som behövs för att provtagningen ska ske på ett säkert sätt, för att undvika stänk eller kontaktsmitta. Vid eventuell användning av kanyler eller andra vassa föremål ska provtagningen ske med produkter som har en inbyggd säkerhetsfunktion och ev skyddshylsor ska ej sättas på efter användning av kanyl.
Desinfektion
Desinfektionsmedel ska väljas som är effektiva mot höljebärande virus. Ytor som är helt rena kan desinficeras med 70 % etanol. Andra ytor bör desinficeras med ett medel som innehåller tensid, till exempel ytdesinfektion (45 % isopropanol) eller virkon. Se mer information om desinfektion i Vårdhandboken och hos Folkhälsomyndigheten.
Olyckshändelser
Stick-, skär- eller stänkskada: vid händelse av stick-, skär- eller stänkskada som innebär risk för smitta följ LiU-rutin Rutin för stick-, skär- och stänkskada vid risk för smitta. Infektionskliniken ska kontaktas omgående efter en skada som innebär kontakt med kroppsvätskor eller human vävnad. Händelsen ska rapporteras som tillbud/arbetsskada, se rutinen för stick-, skär- och stänkskada för mer information.
Spill: Använd spillrutin som tagits fram lokalt för verksamheten. Använd verksamt desinfektionsmedel för höljebärande virus.
Inaktiverat material
Om material inaktiveras med en validerad metod kan fortsatt analys ske på lägre skyddsnivå än skyddsnivå 2. Om det råder osäkerhet kring om inaktiveringen är fullständig ska materialet dock fortsatt hanteras på minst skyddsnivå 2.
Avfallshantering
Avfall som innehåller eller har varit i kontakt med blod eller annat humant provmaterial (till exempel urin, vävnadsprover) ska hanteras som smittförande avfall.
Avfallet läggs i avsedda avfallskärl märkta med UN 3291.
Vassa föremål som varit i kontakt med kroppsvätskor från människor slängs i säkra avfallskärl godkända för skärande och stickande avfall, märkta med texten ”skärande och stickande avfall” och UN 3291.
Laboratorierock som blivit kontaminerad ska dekontamineras innan den lämnas för tvätt, till exempel genom autoklavering eller annan lokal rutin för kläder som varit i kontakt med smitta.
För mer information se sidan Laboratorieavfall.
Transport
Humana prover där det är minimal sannolikhet att smittämnen förekommer kan skickas som ”undantaget medicinskt prov”.
Prover eller material med misstänkt eller känt innehåll av smittämnen ska transporteras som Biologiskt ämne kategori B (UN 3373) såvida det inte handlar om smittämnen som tillhör Biologiskt ämne kategori A (UN 2814).
Se Packa provet rätt, från Folkhälsomyndigheten samt sidan om Farligt gods för mer information.
Prover som innehåller eller misstänks innehålla SARS-CoV-2 klassificeras och transporteras som Biologiskt ämne kategori B (UN 3373).
Odlat material såsom stammar och isolat klassificeras och transporteras som smittförande ämne kategori A (UN 2814).
Nedfrysning av prover
Prover innehållande kroppsvätskor/humant material ska innan eventuell nedfrysning märkas med tillräcklig information om innehåll och datum för insamling/provtagning. Datum och innehåll är viktig information för medarbetare som i ett senare skede ska hantera proverna, eller vid oförutsedd händelse som tex att en frys går sönder. Tänk på att frysen behöver vara märkt med skylt för biologisk fara.
Skriftliga hanterings- och skyddsinstruktioner
Vid hantering av kroppsvätskor och human vävnad ska skriftliga instruktioner finnas tillgängliga för arbetet. De bör inkludera:
- Vilka som får arbeta med blod/kroppsvätskor eller vävnad (inkl krav på utbildning och information)
- Hur erbjudande av vaccination ges till medarbetare
- Arbetsmetoder
- Instruktion om användning av personlig skyddsutrustning och tekniska hjälpmedel (tex vassa föremål med integrerad skyddsfunktion) för att förebygga stick-, skär- och stänkskador.
- Rutiner för desinfektion och rengöring
- Användning av utrustning
- Åtgärder vid oönskade händelser (tex stick-, skär- och stänkskada; spill)
- Avfallshantering och hantering av tvätt