Att regelbundet undersöka och åtgärda arbetsmiljö- och miljöfrågor är en viktig del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Detta görs bl a genom arbetsmiljöronder (skyddsronder) och där är de sk checklistorna ett verktyg och hjälpmedel i arbetet med att undersöka, följa upp och förbättra arbetsmiljöförhållandena. Både LiU och Region Östergötland använder checklistor för att följa upp och bedöma risker i verksamheten, exempelvis i laboratorier.
Checklistor, ronder vid LiU
Checklista - psykosocial och fysisk arbetsmiljö
Minst en gång om året ska arbetsmiljöronder genomföras med frågor som rör arbetsmiljö allmänt (omfattar både psykosocial och fysisk arbetsmiljö).
Checklista - säkerhet i laboratorier och verkstäder
Vid LiU finns en särskild checklista för laborativ verksamhet. Frågorna i checklistan ska spegla gällande lagkrav men är inte heltäckande, det finns krav i lagar och föreskrifter som inte finns med i checklistan.
Checklistans frågor ska besvaras en gång per år.
- "Checklista säkerhet i laboratorier och verkstäder” (checklista 6) är utformad som ett Word-formulär, går att fylla i elektroniskt och spara. Det finns även möjlighet att direkt i checklistan lämna kommentarer till frågorna. En länk till formuläret finns under Blanketter.
- Ifylld checklista och eventuell handlingsplan för varje avdelning/enhet motsvarande hanteras enligt institutionens rutiner.
- Ifylld checklista ska diarieföras. Beroende på institutionens/enhetens organisation kan en checklista för varje avdelning, grupp eller motsvarande skickas in till registrator.
- Alternativt kan en gemensam checklista som sammanställer frågorna för hela institutionen diarieföras. I det senare fallet kan kommentar/åtgärd fältet i checklistan användas för att kommentera om olika avdelningar/grupper svarat olika (exempelvis att en viss rutin finns införd på tre av sju avdelningar).
Exempel på andra checklistor, återkommande kontroller
Regelbundna strukturerade brandskyddskontroller, där förvaring av brandfarlig vara kontrolleras, ska göras i verksamheten (2 ggr/år)
Strålskyddsronder, läs mer på sidorna om Strålskydd
Checklista - att tänka på inför och under perioder med lägre aktivitet i labb och verkstäder
Under till exempel sommarmånaderna kan det i perioder vara låg aktivitet i laboratorier och verkstäder. Inför sådana perioder av lägre aktivitet och närvaro finns det en del som är bra att tänka på:
- Generellt är öppettiderna vid LiU mer begränsade under sommaren – det är därför extra viktigt att alltid ha sitt LiU-kort på sig och att i förväg ha kontrollerat att man har tillträde och behörighet till de lokaler där man ska utföra arbetsuppgifter.
- Det är också viktigt att tänka på att dörrar hålls stängda, att inte släppa in någon som du inte vet är behörig att vistas i lokalerna och att se till att dörrar stängs när man går ut.
- Var noga med att stänga dörrar till labb för att minska risken för brandspridning.
- Om labbaktiviteten förväntas vara låg bör man av både säkerhetsskäl och energibesparingsskäl se över vilka utrustningar som kan stängas av helt eller sättas i någon typ av ”låg-aktivitets-läge”. Det kan handla om utrustningar som är beroende av kylsystem/kylvatten eller gastillförsel, där det kan vara säkrare att de stängs ner helt under en period då få finns på plats i labbet. Det kan också röra utrustningar som drar mycket energi och som bör stängas ner om de inte kommer användas under en period.
- Verksamheter som har dragskåp kan spara energi genom att se till att dragskåpens luckor är helt neddragna när det inte pågår några experiment.
- För de som har verktyg eller andra utrustningar med uppladdningsbara batterier bör laddningsstationer och liknade kopplas ur helt.
- Säkra att kommande leveranser tas omhand oavsett om beställaren finns på plats eller inte. Utse eventuellt någon som har ansvar för att se till att ankommande leveranser tas om hand. Särskilt viktigt för känsligt gods eller farligt gods.
Flera konkreta förslag på åtgärder att genomföra inför perioder med lägre aktivet och närvaro finns i tabell över åtgärder i ”Checklista - inför distansläge, nedstängning eller återgång till mer normal verksamhet” och fungerar som ett stöd i hur labb- och verkstadsverksamhet kan förbereda med olika typer av åtgärder inför perioder med lägre aktivet och närvaro eller nedstängning av verksamhet t ex under sommarmånaderna. En länk till checklistan finns under Blanketter och checklistor.
I slutet av checklistan finns också åtgärder som är viktiga att tänka på vid återgång till normal verksamhet.
Checklistan har publicerats redigeringsbar, med tanken att den kan laddas ner och justeras så den passar för olika lokala verksamheters behov, till exempel att ange vem som ansvarar för att olika punkter genomförs.
Region Östergötland
Information om RH-check finns i Säkerhetsportalen under Knappen ”Verktyg och metoder”, (inloggningsuppgifter krävs).