lauva20

Lauri Vaher

Universitetsadjunkt

Jag har stort intresse för lärande processer och kunskapsproduktion inom “digital slöjd” och brinner för bevarande av både det materiella och immateriella kultarvet.

Presentation

Som anställd adj. universitetsadjunkt vid Malmstens Linköpings universitet och studerande vid KTH Arkitekturskolan, jobbar jag i gränslandet mellan möbelkultur och arkitektur.

Detta innebär att tänka och arbeta i alla skalor från träslagsbestämning, mikroskopi, ytbehandling och detaljlösningar på den lilla skalan till husbygge och stadsplanerings i stort samt med hela tidsaxeln av dåtid, nutid och framtid i bakhuvudet.

Genom att vara bunden till två akademiska institutioner med “teknik och konst” som ledord får jag ta del av och dela med mig om insikter och kunskap om hållbar samhällsplanering i alla skalor. Frågorna som tangerar mitt fält är många, men ämnen som genomsyrar mitt dagliga arbete är framförallt möbelkonservering, kulturvården, teknisk ritning och 3D-modellering samt digital produktion inom både arkitektur och möbelkultur.

Sociala medier

Facebook Malmstens Linköpings universitet
Instagram: malmstens_liu

Forskning

Den intelligenta plankan

10% anställning för att arbeta med sam- och framtidsscenariot i forskningsprojektet Den intelligenta plankan – 1000 år av open-source, stöd av The Kamprad Family Foundation for Entrepreneurship, Research & Charity. Projektledare prof. Andreas Nobel vid Linköpings universitet, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI), Malmstens.

Digital front och teknik

Projektledare för ett pedagogiskt utvecklingsarbete vid Linköpings Tekniska Högskola: DIGITAL FRONT OCH TEKNIK – ett pedagogiskt språng för digital kommunikation, produktion och dokumentation. Status - “pending” - inväntar svar från PUG-gruppen

Utbildning

Jag undervisar på samtliga tre program vid Malmstens Linköpings universitet: möbeldesign, möbelsnickeri och möbeltapetsering.

Jag har tidigare även varit programansvarig och lärare på möbelkonserveringsprogrammet. För närvarande har jag deltidsanställning på 30% som adjungerande universitetsadjunkt.

  • TCM039 Introduktionskurs Malmstens Linköpings universitet — tillsammans med prof. Johan Knutsson introduceras Malmstens och dess plats i den akademiska världen, introduktion till akademiska studier som vilar på vetenskaplig och konstnärlig grund med fokus på hantverk och design, samordning av inledande workshops, studieresa till alma mater i Linköping.
  • TCM007 Introduktionskurs i CAD — undervisning i 3D programmet SolidWorks, kursansvarig, handledare.
  • TCM 003 Möbelmaterial och tillverkningstekniker — föreläsning och workshop om ytbehandlingsmetoder.
  • TCM041 Kunskapsproduktion — intro- och inspirationsföreläsning tillsammans med ansvarige lärare och studierektor Alessandra di Pisa.
  • TCM053 Möbeldesign I —handledning i AutoCad, uppmätningsövning av en valfri historisk möbelförlaga, 2D tekniks möbelritning och projektionsprinciper. Granskning av ritningar, plottrig av ritningar och muntlig feedback till studenterna.
  • TCM054 Möbelsnickeri I — handledning i AutoCad, uppmätningsövning, 2D tekniks möbelritning och projektionsprinciper. Granskning av ritningar, plottrig av ritningar och muntlig feedback till studenterna.
  • TCM066 Möbeltapetsering V — föreläsningar och teknikövningar för att rusta möbeltapetserare med förståelse för komplexiteten i att vid konserveringen, restaureringen eller rekonstruktionen av en möbels tapetserararbete väga historisk, teknisk och tidsmässig hänsyn mot kravet på funktionsduglighet. Workshop om för möbeltapetserare användbara konserverings- och restaureringsmetoder från möbelkonservatorns verktygslåda.

Publikationer

Korta fakta

Medlemskap i föreningar och nätverk 

  • Ordinarie medlem i Nordiska Konservatorsförbundet
  • Suppleant i NKF:s Sverige styrelse med uppdrag att undersöka möjlighet att ge “konservator” ett skyddat yrkestitel och hålla om frågan om möbelkonserveringens framtid i Sverige
  • Syrelsemedlem i Märta, Gunnar och Arvid Bothéns stiftelse - delar ut stipendier till ordinarie medlemmar i NKF-S. Syftet med stiftelsen är att främja en god yrkesutbildning av yrkesutövare som arbetar med konservering och restaurering av konst, kulturhistoriska och naturhistoriska föremål
  • Styrelseledamot och kommunikatör i föreningen Malmstens Alumni - organiserar för närvarande ett internationellt symposium “Woodworking Tools & Techniques - Past, Present & Future” som äger rum i Stockholm i september 2020
  • Medlem i Sveriges Arkitekter

CV

  • 2017 – 2022 Kungl. Tekniska högskolan Arkitekturskolan (300 ETCS), studerande vid arkitekturprogram
  • 2015 – 2016 Kungl. Konsthögskolan Mejan Arc (60 ETCS), påbyggnadskurs i restaureringskonst med temat museum och iscensättning.
  • 2012 – 2015 Malmstens Linköpings universitet (180 ETCS), möbelkonservering
  • 2006 – 2010 Estlands Konstakademi Restaureringsskolan (180 ETCS), studies in cultural heritage protection and conservation, föremålskonservering.

Publikationer

  • Mälsåker Revisited: Museum och Iscensättning: Kungl Konsthögskolan. Restaureringskonst 2015-2016. Källa: DiVA
  • Dokumentation av möbler i Vasarummet på Rydboholm slott: Vård och preventiv konservering i en autentisk miljö, 2015. Källa: DiVA
  • Experience in Furniture Art Gained Overseas, 2015. Källa: tidskrift Renovatum
  • Risk Management and Cultural Heritage: conference review, 2014. Källa: e-conservation.org

Organisation