
Mari Eyice
Universitetslektor
Jag är universitetslektor och forskare i tidigmodern historia. I min forskning intresserar jag mig framförallt för människors upplevelser av sin tillvaro i tidigmodern tid, samt för hur vi ska gå tillväga för att undersöka upplevelser i historien.
Min forskning är specialiserad på uppfattningar om kropp, känslor och religion i tidigmodern tid och jag använder dessa teman som ett sätt att komma nära den lilla människans erfarenheter. Dessa är i sin tur viktiga för att blottlägga större strukturer och normer i det förmoderna samhället. Föreställningar om hur kroppen och självet är beskaffade ligger till grund för hur människor uppfattar sig själva, sin omgivning och vad de är med om. Därför är kroppen och känslornas historia viktiga pusselbitar för att förstå sociala och kulturella strukturer i historiska samhällen.
Forskning
I min forskning intresserar jag mig bland annat för hur religiös förändring tog sig uttryck i känslomässiga upplevelser under reformationsperioden i Sverige, hur föreställningar om fysiska funktionshinder skapade utanförskap respektive inkludering för människor som levde med funktionshinder i det tidigmoderna samhället, och hur mentala funktionshinder förstods i termer av fysiska sensationer. Parallellt med min empiriska forskning om kroppar, känslor och upplevelser i framförallt de tidigmoderna skandinaviska samhällena arbetar jag också med teoretiska och metodologiska frågor om hur vi som historiker kan närma oss känslor och upplevelser i historien.
Jag disputerade vid Stockholms universitet 2019 på en avhandling om känslomässiga upplevelser av den svenska reformationen. Under doktorandtiden var jag gästforskare vid Cambridge University och Max Planck Institute for Human Development i Berlin. Efter disputation hade jag Vetenskapsrådets internationella post-dok för ett forskningsprojekt om känslomässiga upplevelser av funktionshinder. Projektet var förlagt till Historiska institutionen, Stockholms universitet, med forskningsvistelser vid Faculty of History, Cambridge University och HEX (Finnish Resesarch Council Centre of Excellence in the History of Experiences) vid Tammerfors universitet. Sedan 2024 och parallellt med min anställning i Linköping innehar jag en Marie Skłodowska-Curie post-dok vid Köpenhamns universitet (se nedan).
Se mer om min pågående forskning om mentala funktionsnedsättningar här:
https://researchprofiles.ku.dk/en/persons/mari-g%C3%BCl-birgitta-eyice
Här presenterar jag min forskning om fysiska funktionshinder, känslor och religion:
Bildningspodden Anekdot: Empati: https://anekdot.se/bildningspoddavsnitt/empati/
Öppna föreläsningar – Vetenskap för vetgiriga: Empati och synen på funktionsnedsättningar: https://www.su.se/forskning/%C3%B6ppna-f%C3%B6rel%C3%A4sningar/empati-och-synen-p%C3%A5-funktionsneds%C3%A4ttningar-1.696602
Research and Circuses – A podcast on premodern times nr 24: The religious lives of people with disabilities in Early Modern Sweden (tillsammans med Riikka Miettinen):