Vi kommer från olika akademiska discipliner (humanistiska och teologiska) och bidrar med olika perspektiv som berikar helhetsförståelsen av människan, hennes sätt att se på sin omgivning, hennes värderingar, beteenden och ideologier, men också processer i vår historia och samtid som påverkat och påverkar enskilda, grupper eller nationer. Våra intressen inkluderar därför även receptionshistoria och historiebruk.
Vi arbetar, undervisar och forskar utifrån flera akademiska ämnesperspektiv, främst historiska, konstvetenskapliga och religionsvetenskapliga, men även ämnesdidaktiska perspektiv.
Ämnen och forskningsmiljöer
I vår avdelning ryms tre olika ämnen eller discipliner: historia, konstvetenskap och religionsvetenskap. I dessa tre ämnen ges en rad fristående kurser, men vi samarbetar också med olika program och ger kurser inom dessa. När det gäller forskning inryms Forskningsmiljön för Historiska studier med ett högre seminarium inom avdelningen. Vi som forskar samarbetar även med andra forskningsmiljöer inom Institutionen för kultur och samhälle, Linköpings universitet och i nationella och internationella nätverk.
Samarbeten och samverkan
Vi samarbetar bland annat med lärarprogrammen, Grafisk design och kommunikation (GDK) och programmet för Kommunikation, samhälle, medieproduktion (KSM). Vi samarbetar även med Tema Kultur och samhälle (Tema Q) samt Forskningsmiljön för didaktik i samhällsämnena (DISA); vidare även med olika institutioner, såsom Institutionen för datavetenskap (kognitionsvetenskap) och Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (History of European identity). Vi samarbetar med olika svenska lärosäten, såsom Karlstads universitet, utländska lärosäten samt genom den enskilda forskarens delaktighet i nationella och internationella nätverk.