Vi kommer från olika akademiska discipliner inom humaniora och teologi, främst historia, konstvetenskap och religionsvetenskap, men även ämnesdidaktik. I vår undervisning och forskning möts olika perspektiv som berikar helhetsförståelsen av människan, hennes värderingar, beteenden, konstnärliga uttryck och idéer, men också processer i vår historia och samtid som påverkat och påverkar enskilda individer såväl som grupper eller nationer. Våra intressen inkluderar därför även receptionshistoria, kulturarv och historiebruk.
Avdelningen för historia, konstvetenskap och religionsvetenskap (HKR)
Det som förenar oss inom avdelningen är intresset för människan som en meningsskapande aktör. Det innebär att vi fokuserar på hur människor tänker och agerar, hur dessa tankar förmedlas i texter, bilder och artefakter i historia och samtid, hur de förstås och brukas i olika sammanhang, och hur de kommer till uttryck i handling, levnadssätt och politik.
Forskning och Forskarutbildning
HKR forskar inom tre ämnesområden
Forskningsmiljön Historiska Studier ryms inom avdelningen, denna forskningsmiljö driver ett eget högre seminarium. Flera av våra forskare på avdelningen är även involverade i Forskningsmiljön Didaktik i samhällsämnena (DISA).
Vår avdelning inhyser även centrumbildningen Centrum för lokalhistoria.
Samverkan
Samarbeten och samverkan
I vår kursgivning har vi samarbeten bland annat med lärarprogrammen, kandidatprogrammet Grafisk design och kommunikation (GDK) och kandidatprogrammet Kommunikation, samhälle, medieproduktion (KSM). Inom ramen för forskarutbildningen har vi ett nära samarbete med Forskningsmiljön Kultur och samhälle (Tema Q) vid Avdelningen för kultur, samhälle, form och medier (KSFM) i Norrköping, med vilka vi har ett gemensamt handledarkollegium.
Våra nationella nätverk innefattar bland annat, inom ramen för vår forskarutbildning, ett samarbete med ämnet historia vid Karlstads universitet och även med Nationella Forskarskolan i Historiska Studier med bas vid Lunds universitet. Vi samarbetar även inom Erasmusprogrammet med flera utländska lärosäten för student- och lärarutbyten.
Vi samverkar på olika sätt med en lång rad aktörer i det omgivande samhället, såsom Östergötlands museum, Linköpings stadsarkiv, Flygvapenmuseum, Nationalmuseum, samt grundskolor i regionen.
Utbildning
Vill du studera historia, konst eller religion på LiU?
I vår avdelning ryms följande ämnen: historia, konstvetenskap och religionsvetenskap. Vi ger en rad fristående kurser, men vi samarbetar också med och ger kurser inom olika utbildningsprogram vid LiU.
Kurserna ges på svenska eller på engelska.