Efter disputation 2004 om akut pankreatit har forskningen varit inriktad på tumörer i lever, gallvägar och bukspottkörteln. Kliniska- och registerstudier, regionala, nationella och internationella. Studierna utvärderar behandlingsmetoder och utredningsmetoder för att förbättra behandling och optimera selektion av patienter till en viss behandling. Studierna är därför av retrospektiv typ där den behandling vi har givit utvärderas men också prospektiva ofta randomiserade studier för att utvärdera nya behandlingsmetoder.
För att få tillräckligt stora patientmaterial medverkar jag i flera internationella forskningsnätverk.
Till detta bedriver jag också translationell forskning med flera olika forskargrupper vid LiU och CMIV.
Pågående projekt och samarbeten
NorPact samarbetet undersöker värdet av förbehandling med cellgift innan operation för bukspottkörtelcancer. Resultat av en prospektiv randomiserad prövning väntas inom kort.
I ScanPan projektet, som är ett nordiskt samarbete utgånget ifrån Linköping mötes kliniska forskningen inom lever- och bukspottkörtelområden där värdet av behandling vid spridd (till levern) bukspottkörtelcancer undersöks.I det globala samarbetet Pancreasgroup.org utvärderar vi pankreaskirurgin globalt och kartlägger skillnader med rika och fattiga länder för att se vilka åtgärder som krävs för att göra sjukvården mer rättvis.
I ett Skandinaviska samarbete leder vi ett projekt för att utvärdera om kontrastdynamik vid MR undersökning kan förutspå postoperativ leversvikt och död bättre än levervolym och leverblodprover.
I samarbete med CMIV bedriver vi PANORAMA studien som har som mål att förbättra diagnostiken vid hepatocellulär cancer.