Kungörelse. Stipendium för forskningsförberedande utbildning vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM).

Institutionen för fysik, kemi och biologi har inrättat stipendier avsedda för studerande som är intresserade av att bekanta sig med forskningen inom ett för henne/honom intressant projekt. Ett sådant stipendium utlyses nu inom Bioteknik med titeln ”Organ-on-a-chip & biofabrication to emulate the human trigeminal innervation”. Handledare är Dr. Pierfrancesco Pagella, IFM, BBIOBIO.

Beskrivning

Trigeminalgangliet är den primära sensoriska knutpunkten som innerverar ansiktet och en nyckelstruktur involverad i några av de mest allvarliga smärttillstånden inom medicinen, såsom migrän, tandvärk och trigeminusneuralgi (även känd som "självmordssjukdomen"), för vilka det inte finns några effektiva botemedel. Dessutom modulerar trigeminal innervering direkt utvecklingen av munhålecancer och tandens homeostas.
I detta sammanhang föreslår vi att utveckla tredimensionella mänskliga trigeminalganglie-organoider (hTGOs) som en nästa generations plattform för att studera smärtmekanismer, modellera sjukdomsspecifika tillstånd och påskynda upptäckten av nya terapier. Detta innovativa tillvägagångssätt har potential att förändra smärtforskningen genom att erbjuda ett etiskt hållbart alternativ till djurmodeller, samtidigt som det förbättrar den fysiologiska relevansen och skalbarheten. Detta banar väg för mer effektiva och personligt anpassade strategier för smärthantering.
Kandidaten kommer att studera följande:

-Generering av hTGOs från mänskliga embryonala stamceller (hESCs).
-Integration av 3D-hTGOs i organ-på-chip-system för att efterlikna trigeminala målvävnadsinteraktioner.
- Principvalidering av 3D-printade hTGOs som ett läkemedelsscreeningsverktyg och alternativ till djurmodeller.

Krav:

- Avlagda studier motsvarande magisterexamen i bioteknik, biomedicinsk teknik eller liknande.
- Erfarenhet av design och tillverkning av organ-på-chip-enheter.
- Erfarenhet av manipulation och framställning av syntetiska och naturliga hydrogeler.
- Praktisk erfarenhet av embryonala stamcellskulturer och differentiering.
- Dokumenterad kunskap om det trigeminala systemet och dess huvudsakliga mål.
- Goda kunskaper i engelska (styrkt exempelvis genom ett mastersarbete skrivet på engelska)

Stipendiesumman är 13 500 kr/månad. Stipendiet utbetalas när studenten är antagen och registrerad till forskningsförberedande utbildning.

Följande kriterier gäller vid fördelning av stipendiet:

- Stipendium får bara ges till person som är av antagningsenheten formellt antagen till sådan grundläggande högskoleutbildning, vid Linköpings universitet eller annat universitet med vilket LiU har samarbete, vilken enbart eller i allt väsentligt syftar till att förbereda för forskarutbildning.
- Varje stipendiat bör vara behörig att påbörja forskarutbildning eller kunna förväntas uppnå behörighet genom andra studier under stipendieperioden än dem stipendiet avser
- Varje stipendiat skall ha en handledare.

Ansökan

Nedanstående handlingar skall inlämnas vid ansökan om stipendium:
- Ansökan: ett kort personligt brev (max 1 sida)
- Meritförteckning med relevanta betygskopior alt ladokutdrag
- Passkopia (gäller alla oavsett medborgarskap)

Av ansökan skall framgå om den sökande uppbär eller uppburit andra stipendier vid Linköpings universitet. Observera att en stipendiat inte får uppbära någon som helst lön (inkl. arvoden och andra löneförmåner) från universitetet under stipendietiden.

Information

Ett stipendium mottas skattefritt och är inte sjukpennings- och föräldrapenninggrundande. En stipendiat omfattas inte av arbetsskadeförsäkringen men däremot av arbetsmiljölagen. Eftersom stipendiebeloppet inte beskattas ger stipendiet inte heller någon pensionsrätt. En stipendiat omfattas av personskadeförsäkringen för studenter, men på grund av ovanstående bör alla stipendiater se över sitt försäkringsskydd. En stipendiat är inte anställd och omfattas därmed inte heller av något kollektivavtal.

Upplysningar lämnas av handledaren Dr. Pierfrancesco Pagella, pierfrancesco.pagella@liu.se

Ansökan och övriga handlingar den sökande önskar åberopa inlämnas till Handledare pierfrancesco.pagella@liu.se och kopia till Registrator (registrator@ifm.liu.se) och till stipendium@ifm.liu.se, senast den 24 April 2025. Ange referens IFM-2025-00157 på ansökan.

IFM