Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM)

Vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) forskar vi och utbildar studenter inom biologi, kemi, materialfysik, tillämpad fysik och teori samt modellering.

Fotograf: Thor Balkhed
Vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) har vi naturvetenskaperna som grund när vi söker ny kunskap och tar oss an samhällsutmaningar. Genom en kombination av experimentella och teoretiska verktyg försöker vi förstå, förklara och förbättra vår omvärld.

Vi bedriver världsledande forskning inom avancerad halvledarteknik, organiska solceller och energimaterial, biofysik och biokemi, nya multifunktionella material, ekologi och etologi, med mera. Vi arbetar med allt från grundläggande principer och begrepp, matematiska modeller och simuleringar, till syntes och analys av molekyler, partiklar, organismer, material och system från nano- till makroskala.

Chunxiong Bao och Feng Gao
otograf: Thor Balkhed
Våra studenter finns främst inom civil- och högskoleingenjörsprogrammen, men även inom lärarprogrammen, tekniskt-/naturvetenskapligt basår, och flertalet fristående kurser. Våra tre masterprogram, som ges helt på engelska, har en stor andel internationella studenter.

Institutionen har ungefär 400 medarbetare, varav circa 60 professorer (inklusive gäst- och adjungerade) och 150 forskarstuderande. Lärare, forskare och doktorander från hela världen söker sig till IFM.

Nyheter och reportage om IFM

Populärvetenskap och de senaste nyheterna om IFM och dess forskningsområden.

Bild på Focused Ion Beam system (FIB)

Ny banbrytande provberedningsteknik till IFM

Linköpings universitet har utökat sin materialforskningsinfrastruktur med ett toppmodernt Focused Ion Beam system (FIB). Det skall användas till högkvalitativ transmissionselektronmikroskopi (TEM) och Atom probe Tomography (APT) provberedning.

Nya SciLifeLab Group Leaders vid LiU

Under februari 2025 godkände SciLifeLabs styrelse över tvåhundra SciLifeLab Group Leaders, flera arbetar vid BKV, HMV, ITN och IFM.

Porträtt( Feng Gao).

Prestigefyllt fysikpris till Feng Gao

Årets Göran Gustafssonpris i fysik går till LiU-professorn Feng Gao. Hans forskning fokuserar på hur nya material kan användas för nästa generations solceller och lysdioder bland annat. Prissumman ligger på totalt 7,5 miljoner kronor.

Kommande evenemang vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM)

Forskning vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM)

Hanne Løvlie
Vid IFM bedrivs forskning tillsammans med framstående forskare från hela världen. Fotograf: Anna Nilsen

Framstående forskning och värd för forskarskolor och större forskningsprojekt.

Vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) bedrivs framstående innovativ forskning inom de naturvetenskapliga områdena.

IFM är även värd för två multidisciplinära forskarskolor - Forum Scientium och Agora Materiae - samt för ett antal större forskningsprojekt och centrumbildningar: Centrum för nanovetenskap och nanoteknologi (CeNano), Biosensor and Bioelectronics Centre, samt Swedish Interdisciplinary Magnetic Resonance Centre (SIMARC).

Forskargrupper och projekt inom fysik, kemi och biologi

Atomer bildar ett avancerat mönster

Fysik vid extrema förhållanden

Forskningen inom enheten fysik under extrema förhållanden syftar till att förstå stabiliteten och egenskaperna hos material under ultrahögt tryck och extrema temperaturer.

teaserbild Hammarström lab

Hammarström Lab

Alzheimers, galna kor och Skellefteåsjukan. Vi forskar på  kopplingen mellan felveckning av proteiner och sjukdomar så som amyloidos och prionsjukdom.

Kulturväxternas evolution - Hagenblad group

Människor förlitar sig på grödor för mat, medicin, kläder och många andra funktioner. I vår grupp studerar vi hur grödor har spridit sig över hela världen och hur de har anpassat sig till olika klimat och odlingsmetoder.

Utbildning vid institutionen för fysik, kemi och biologi

Grundutbildning vid IFM

Forskningen dominerar verksamheten på IFM, men även undervisningen inom grundutbildningen är omfattande. Varje år håller lärarna vid IFM i mer än 200 kurser inom civil- och högskoleingenjörsutbildningar, kandidat- och masterutbildningar, lärarutbildningsprogram, tekniskt-/naturvetenskapligt basår, samt flertalet fristående kurser.

Grund- och masterprogram vid institutionen för fysik, kemi och biologi

Grundutbildningsprogram inom fysik, kemi och biologi

Civilingenjör i kemisk biologi – med valbar utgång till naturvetenskaplig kandidat, 300 hp

Programmet i kemisk biologi ger en djup förståelse för biologiska processer, ner på atomär nivå. Skräddarsy proteiner, upptäck sjukdomar och miljöproblem, eller använd naturliga molekyler på ett smartare sätt. Välj kandidat eller civilingenjör.

En person genomför experiment med avancerad utrustning.

Civilingenjör i teknisk biologi, 300 hp

Civilingenjörsprogrammet i teknisk biologi ger dig spetskunskaper i bioteknik. Utveckla nya biobränslen, bygg sensorer för sjukdomsdiagnostik eller forska fram material som integreras med levande vävnad för att läka skador. Valbara kurser i e-hälsa.

Glada studenter vid ingången till ett mindre rum med en teknisk apparat i.

Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, 300 hp

För att leda utvecklingen i teknikens framkant och lösa riktigt svåra problem krävs avancerad kunskap. Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik gör dig redo för alla utmaningar inom både näringsliv och akademi.

En man och kvinna i labbmiljö. Locket till en mixer hålls nere medan vätskor blandas.

Högskoleingenjör i kemisk analysteknik, 180 hp

Är du noggrann och intresserad av kemi? Med en examen från Sveriges enda högskoleingenjörsprogram i kemisk analysteknik kan du gå rakt ut till jobb i många olika branscher – det är stor brist på personer med din kompetens.

transparent bild, platshållare

Kemi - molekylär design, kandidatprogram, 180 hp

Vill du lära dig mer om kemins byggstenar och bidra till en hållbar framtid? Då är Kemi – molekylär design programmet för dig. Du får teoretiska och praktiska kunskaper i att designa och analysera molekyler och förstå hur de fungerar.

Biologistudenter på exkursion. Foto: Karolin Storck

Biologi, kandidatprogram, 180 hp

Mer än någonsin behövs biologer som kan förstå konsekvenserna av att villkoren för allt liv förändras i en rasande takt. Kunskap om allt från molekylärbiologi till globala ekosystem är nödvändig om vi ska kunna fatta rätt beslut för framtiden.

En kvinna, häst och pilatesboll. Hästen har sitt huvud nära en kvinnans händer

Djurpsykologi, kandidatprogram, 180 hp

Varför beter sig djur som de gör, och hur samspelar de med människor? LiU:s nya kandidatprogram i djurpsykologi vänder sig till alla som vill arbeta professionellt med djur och lära sig mera om husdjurs kognition, mentala välbefinnande och beteende.

Masterprogram

Forskarutbildningar vid institutionen för fysik, kemi och biologi

Forskarskolor vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM)

Kontakta oss

Besöksadress

Campus Valla, B-huset och Fysikhuset

Postadress

Linköpings universitet
IFM
581 83 Linköping

Institutionsledning

Studierektorer

Forskarstudierektor

Teknisk chef

Medarbetare

Medarbetare

Institutionsstyrelse