Är du nyfiken på livets stora frågor? Vill du förstå världen bättre och utveckla ditt tänkande? I denna kurs får du gripa de filosofiska begreppen, metoderna och teorierna som formar vår syn på tillvaron. Klarar du av att tänka djupare?

Filosofi 1, 30 hp

VT 2025, Helfart, Linköping

Stängd för sen anmälan

Filosofi 1, 30 hp

HT 2025, Helfart, Linköping

Anmälningsperiod 17 mars - 15 apr.

Filosofi 1, 30 hp

VT 2026, Helfart, Linköping

Utforska filosofins fascinerande värld!

Är du nyfiken på de stora frågorna om vår existens och världen omkring oss? Filosofi som akademisk disciplin tar sig an dessa frågor på ett både allmänt och grundläggande sätt. I denna grundkurs får du möjlighet att analysera de begrepp, metoder och teorier som vi använder för att förstå den fysiska och sociala världen vi lever i.

Kursen består av fyra delkurser, var och en på 7,5 hp, som tillsammans ger dig en bred och djup förståelse för filosofins olika områden. Den första delkursen introducerar dig till filosofins historia, där du får följa de filosofiska frågorna genom historien och upptäcka hur tänkare från olika epoker har bidragit till vår förståelse av världen. Den andra delkursen behandlar logik och filosofiska metoder, där du lär dig grundläggande begrepp och metoder inom logik och hur dessa används för att analysera och lösa filosofiska problem. Den tredje delkursen tar upp filosofiska problem och teorier som rör frågor om kunskap och språk, och hur vi kommunicerar och förstår världen omkring oss. Den fjärde och sista delkursen behandlar etik och olika värde- och värderingsfrågor, där du får fördjupa dig i etikens värld och diskutera olika värde- och värderingsfrågor som påverkar våra moraliska beslut och handlingar.

Delar av kursen kan komma att ges på engelska, vilket ger dig en möjlighet att förbättra dina språkkunskaper samtidigt som du fördjupar dig i filosofins spännande värld. Den här kursen är perfekt för dig som vill utforska de grundläggande frågorna om vår existens och förstå de teorier och metoder som formar vår syn på världen. Oavsett om du är ny i universitetsvärlden eller redan har erfarenhet, kommer du att hitta något värdefullt här. Upptäck hur filosofin kan berika ditt tänkande och ge dig nya perspektiv på livet!

Du kommer ha nytta av filosofi i allt du tar dig an i livet

Ronja Widell upplever kursen som flexibel, inspirerande och engagerande. Den får en att utmana sig själv och sina tankar, samt får en att reflektera och resonera kritiskt till varje svar som ges, över sådant som man kanske tar för givet.

Varför valde du att gå kursen?
Det var en av mina gymnasielärare som först öppnade mina ögon mot filosofins värld. Bakom den rutinmässiga vardagen och livet så upptäckte jag att filosofin fanns med sina funderingar som utmanade saker som jag ofta tagit för givet. Reflekterandet över grundläggande frågor som vad meningen med livet är, kluriga moraliska dilemman om vad som är rätt och fel, och vad kunskap egentligen är gav mig en gnista. Jag märkte att ge ett svar på dessa frågor var svårare än jag trott, och det gjorde mig mer öppen och nyfiken till mig själv och världen runtomkring. Och då visste jag att det här vill jag utforska mer.

Vad var det bästa med kursen?
Det bästa med kursen har varit den bredd som jag tycker att den har gett mig, den var som en resa genom tid och rum. Den gav mig även sådant som jag aldrig annars tänkt att jag skulle vara intresserad av och gjorde det roligt, så som retorik och logik. Jag har utöver filosofin också studerat bland annat pedagogik, sociologi, idéhistoria och psykologi, och den här kursen gav mig en mycket djupare förståelse för dessa områden och gjorde det även enklare att kunna få en bättre helhetsbild om hur saker hänger samman. Jag såg hur mina åsikter om saker och ting byggdes upp och kunde spåras till olika filosofiska tankesätt, och det har gett mig ännu mer driv till att fortsätta läsa filosofi.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du säga då?
Om man funderar över vad filosofi har för praktiskt värde så skulle jag säga att du kommer ha nytta av den i allt du tar dig an i livet. Jag går ofta tillbaka till filosofin när jag frågar mig själv varför jag gör vissa specifika saker, och använder den på så sätt att synliggöra min egen inre motivation.

Ronja Widell
Ronja Widell
Det gör att jag har användning av den i mina jobb. Den har hjälpt mig våga gå min egen väg, och inte bara vilja definieras av en enda jobbtitel utan istället höja blicken och se till mängden möjligheter. Genom engagemang i olika sammanhang i kombination med filosofi har jag fått många olika jobbmöjligheter. Och såklart det viktigaste av allt, så är också filosofin i sig värdefull. Kursen har erbjudit svar på varför, och för mig har den varit den största av delar till varför jag vill ägna mitt liv åt just filosofi och fortsätta utforska det, vare sig det mestadels sker privat, på ett jobb eller i kombination.

Berätta om vad du gör idag.
Idag studerar jag fortfarande filosofi som huvudämne, men i kombination med idrottspsykologi. Jag jobbar även, bland annat som simtränare.

 

“Jag brukar få frågan: Vad blir du om du läser filosofi? Jag svarar då: En människa med massor av möjligheter.”

Ronja Widell



"Min utbildning i filosofi har gett mig ett bra förstoringsglas"

Jesper Ahlin Marceta har studerat filosofi och är idag chefredaktör på tidskriften Svensk filosofi, författare samt medarbetare på GP Kultur.

Hur har din utbildning i filosofi förberett dig för yrkeslivet?
Filosofin har gett mig två typer av kunskaper och färdigheter. Den ena typen har med filosofins innehåll att göra. Min utbildning gör att jag kan mycket om olika resonemang kring etik, politik och vetenskap, liksom att jag vet hur mänskligheten har tänkt i historien. Det gör att jag ofta förstår hur olika problem kan lösas. Problemen kan vid en första anblick te sig nya och svåra, men i själva verket följer de ofta samma gamla mönster.

Den andra typen av kunskaper och färdigheter har i stället med filosofins metoder att göra. På ett sätt urskiljer sig filosofi från andra ämnen genom sin extrema grad av noggrannhet. Historiker, litteraturvetare och andra tänker också på frågor om etik, politik och vetenskap – men de tänker “från ett annat håll”. Filosofer tittar närmare, som om de hade ett starkare förstoringsglas än andra, för att skapa en så god insikt som möjligt i vad frågan faktiskt är.

Min utbildning i filosofi har gett mig ett bra förstoringsglas. Jag kan läsa en text eller lyssna på ett föredrag och förstå med tydlighet och skärpa vad som skrivs eller sägs. Det är en grad av noggrannhet som är värdefull i mina yrken, som handlar mycket om att analysera stora mängder text och tal.

Vilken användning har du av filosofi i ditt dagliga arbete?

För att lösa mina arbetsuppgifter måste jag precis som många andra i varje modernt samhälle läsa mycket text. Jag bearbetar information, plockar ut kärnorna och sorterar dem, sammanfattar det övergripande budskapet och gör det begripligt för andra. Då har jag nytta av filosofins noggrannhet. Jag urskiljer med enkelhet olika teser och antiteser, huvudargument och sekundära stöttande argument, underförstådda antaganden och överflödigt fluff.

Jesper Ahlin Marceta

Det händer visserligen att mina arbetsuppgifter är filosofiska, i någon mening. Då får jag användning för min kunskap om filosofiska resonemang. Men den analytiska skärpa jag har övat upp genom att traggla mig genom teoretiska texter inför seminarier och uppsatser är mycket viktigare än texternas innehåll. Jag betraktar i dag filosofins metoder, dess förstoringsglas, som helt oumbärliga för mitt arbete – trots att endast en bråkdel av det jag arbetar med är filosofiskt. 

Vad skulle du ge för råd till någon som funderar på att studera filosofi?

Gör det helhjärtat. Kasta dig in i filosofin som om det inte fanns en morgondag, som om vuxenlivet med karriärvägar, bostadslån och bilförsäkringar var dröm och litteraturen verklighet. Du får nämligen inte en andra chans. Det är nu, och bara nu, som du kan hänge dig fullständigt åt filosofins oändliga rymd. Slarva inte bort den möjligheten. Arkivera det som kritiska föräldrar och skeptiska studievägledare säger under “övrigt” och stäng lådan.

Och: Gör det på allvar. Förväxla inte flummigt frifräsande med seriösa studier i filosofi. Tro inte att det är enkelt. Gå inte miste om den intellektuella rikedom som filosofin har att erbjuda genom att underskatta ämnet.

Jesper Ahlin Marceta, Fotograf: Stefan Tell

"Filosofi 1, en av de mest givande upplevelserna under min utbildning!"

Kursen gav Sam Thellman perspektiv på centrala frågor som existens, kunskap, sanning, språk och tänkande, samtidigt som den utrustade honom med verktyg som logik och argumentationsteknik för att analysera komplexa problem. Dessa kunskaper och färdigheter har varit mycket värdefulla både i yrkeslivet och privat.

Varför valde du att gå kursen?
Jag har alltid varit intresserad av stora existentiella frågor. När jag såg att Filosofi 1 erbjöd en bred översikt över flera viktiga filosofiska områden, kändes det som ett självklart val.

Vad var det bästa med kursen?

Det bästa var kombinationen av engagerade lärare, stimulerande diskussioner med medstudenter och möjligheten att fördjupa mig i frågor som ofta inte har enkla svar.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du säga då?
Jag skulle säga att Filosofi 1 är en kurs för alla som vill utveckla sitt kritiska tänkande och utforska idéer som har format vår värld. Oavsett bakgrund eller framtida planer kan kursen ge nya insikter och perspektiv.

Berätta om vad du gör idag.
Idag arbetar jag som biträdande lektor i kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet. Filosofin har gett mig verktyg för att föra tydliga och välgrundade argument, samt en djupare förståelse för teoretiska teman som ofta återkommer inom olika vetenskapliga discipliner.

"Kursen gav mig viktiga perspektiv på världen och människan samt användbara verktyg för att tänka kritiskt och resonera kring komplexa frågor."