Är du intresserad av språkfrågor? I så fall är detta en bra kurs att börja med. I kursen lär du dig hur det svenska språket är uppbyggt och varför vi använder språket som vi gör i olika sammanhang. Du lär dig att beskriva och analysera både talat och skrivet språk och utvecklar samtidigt ditt eget sätt att kommunicera i tal och skrift. Med hjälp av språkvetenskapliga teorier studerar och analyserar du hur språket används, särskilt i texter som produceras och används i professionella och sociala sammanhang. Innehållet är därmed centralt för alla som vill arbeta med analys och produktion av texter i yrkeslivet men också för alla som vill lära sig språkvetenskapens grunder.
Svenska språket 1, Det moderna språksamhället
30 hpSvenska språket 1, Det moderna språksamhället, 30 hp
Våren 2025, Helfart, Linköping
Svenska språket 1, Det moderna språksamhället, 30 hp
Våren 2025, Helfart, Linköping
Svenska språket 1, Det moderna språksamhället, 30 hp
Hösten 2025, Helfart, Linköping
Svenska språket 1, Det moderna språksamhället, 30 hp
Våren 2026, Helfart, Ortsoberoende
Svenska språket 1, Det moderna språksamhället, 30 hp
Våren 2026, Helfart, Linköping
Möt kursansvarig
Kajsa Thyberg berättar
Kursansvarig Kajsa berättar om kursens innehåll och för vem den kan passa. Välkommen att söka kursen idag!
"Om man är intresserad av språk så skulle jag starkt rekommendera kursen!"
Varför valde du att gå kursen?
Jag hade tidigare studerat ämneslärarprogrammet vid LiU, och under den tiden fick jag verkligen upp ögonen för det svenska språket. Studierna skiljde sig mycket från det jag hade läst på gymnasiet, och när jag bestämde mig för att hoppa av programmet blev det ett självklart val att fortsätta studera svenska.
Vad var det bästa med kursen?
Det bästa med kursen var de varierande perspektiven lärarna valde att lyfta fram i undervisningen. Kursen introducerar vidare synsätt på språk och hur man med hjälp av språk skapar mening och betydelse i alla olika sorters sammanhang i livet. Något jag fastnade särskilt mycket för var grammatiken. För mig var det revolutionerande när grammatiken blev något långt mer än endast ordgrupper och regler — ett för mig helt nytt och intressant perspektiv. Jag ser nu grammatik som en infallsvinkel som erbjuder förståelse för hur mening skapas och kan vinklas.
Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du säga då?
Om man är intresserad av språk så skulle jag starkt rekommendera kursen! Något som jag tycker är särskilt bra är att samtidigt som den täcker ämnet på en övergripande nivå så att den passar dem utan förkunskaper, erbjuder kursen även möjligheter till fördjupning. Den behandlar också många olika områden i ämnet — allt från multimodalitet till språklig variation. Slutligen ger den även konkreta kunskaper i hur man både analyserar och tillämpar språket på ett medvetet sätt.
Berätta om vad du gör idag.
Idag läser jag min fjärde termin på kandidatprogrammet Språk, litteratur och medier. Jag har valt att fördjupa mig inom det svenska språket, och framför mig har jag flera kurser i ämnet samt praktik och examensarbete. När jag har läst klart programmet kommer yrken som kommunikatör, copywriter och skribent vara intressanta.
"För mig var det revolutionerande när grammatiken blev något långt mer än endast ordgrupper och regler — ett för mig helt nytt och intressant perspektiv."
- Emia Gibbs
Läs vad studenten Kalle säger om kursen
Varför valde du att läsa kursen?
Valet för mig stod mellan att gå svenska eller engelska och trots att det först lutade mot engelskan på grund av de internationella meriterna av att jobba med ett av världens största och ledande språk, ansåg jag att svenskan erbjöd en större variation av kurser och kunskapsbredd. Jag är dessutom mer intresserad av att jobba på den svenska marknaden och ansåg då att behovet var större av att fördjupa mig inom det svenska språket. Med andra ord är jag mer än nöjd över att det blev svenskan i slutändan!
Vad var det bästa med kursen?
Jag tror att jag måste cirkulera tillbaka till tidigare svar med att alla kurser inom svenskan ger dig som student själv möjligheten att välja om du vill fördjupa dig inom något du redan läst eller om du vill bredda dina kunskaper och skriva om någonting helt nytt. Litteraturen och engelskan återkommer till fördjupningskurser inom det man redan gjort och personligen föredrar jag att få lära mig nya perspektiv om hur man kan arbeta med det svenska språket. Jag tyckte också om variationen av att få arbeta en hel del muntligt och inte bara skriftligt, något jag tror också utmärker sig extra inom svenskan som fördjupning kontra litteraturen och engelskan.
Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du säga då?
Att jag blev glatt överraskad över hur brett, lärorikt och rent utav sagt roligt kursinnehållet visade sig vara! Det handlar inte bara om att nöta in grammatik, termer och begrepp utan också om att skapa sig en bild om hur språk är i konstant utveckling och hur man ska hänga med i den utvecklingen i sin framtida karriär. Med andra ord diskuterar man mycket om vad man själv tycker och tror om hur språket kan komma att se ut i framtiden, vilket jag personligen tycker är väldigt lärorikt och utmanande. Ett exempel på en het diskussion vi hade var om hur lång tid det kommer ta för ordet “dom” att ersätta de/dem, väldigt roligt!
Berätta om vad du gör idag
Jag tog ett sabbatsår där jag jobbade och reste runt! Min nuvarande plan är att flytta någon annanstans i Sverige och antingen fördjupa mig ännu mer inom språkvetenskap eller söka jobb inom olika typer av myndigheter. Om jag får välja helt fritt är drömarbetsplatsen att jobba som kommunikatör med inriktning klarspråk för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
"Jag tyckte också om variationen av att få arbeta en hel del muntligt och inte bara skriftligt."
- Kalle Larsson