Fotograf: TwilightShow

Podcast: ljudgestaltning och produktionsvillkor, 30 hp

HT 2024, Halvfart, Norrköping

Stängd för sen anmälan

Podcast: ljudgestaltning och produktionsvillkor, 30 hp

HT 2025, Halvfart, Norrköping

Har du också blivit helt knockad av en podd? Helt enkelt inte kunnat sluta lyssna? 
Och tänkt: så här vill jag att det ska låta, det här vill jag lyssna på. Det här vill jag göra.

Vi tror att en bra podcast alltid innehåller ett starkt berättande, oavsett om det är ett samtal, en intervju eller en skickligt gestaltad berättelse. Ett personligt tilltal. Ett kärnfullt innehåll som inte slösar med lyssnarens tid. Som ett nära andetag och en känsla under huden. Du blir berörd. En upplevelse som du bara måste dela med dina vänner. 

För det är nu det händer. Poddformatet är ännu inte satt, samtidigt som podcasten är tillräckligt etablerad för att du ska våga satsa. Publiken finns, marknaden finns och produktionskostnaderna är så låga att poddarna ryms inom många befintliga marknadsföringsbudgetar. Den här kursen gör det möjligt för dig att utforska podcasten som ett sätt att berätta genom ljudgestaltning och dramaturgiskt berättande. Resten är upp till dig: berättelserna finns där ute. Gör dem till dina.

Vi utmanar dig, kräver mycket av dig och dina idéer. Genom storydrivet berättande skapar du relationer till lyssnaren, triggar fantasin och kryper in under huden.

Den här kursen handlar om storydriven, berättelsebaserad podcast och om ljudgestaltning, seriedramaturgi och idéutveckling, men också hur du hittar dina lyssnare.

Kursen ”Podcast: ljudgestaltning och produktionsvillkor” utforskar det växande fenomenet podcast och knyter an till utvecklingen och spridningen av innehåll i digitala medier.

Med utgångspunkt i journalistiska och dokumentära arbetsmetoder får du möjlighet att utvecklas i skapandet och förmedlandet av innehåll, storytelling, dramaturgi, idé- och konceptutveckling. Du får träna på att intervjua, skriva manus, redigera och skapa ljudbilder. Hur gör du för att stärka känslor genom ljud? Vad har ljudbilden för betydelse? Vi analyserar och diskuterar berättarteknik, trovärdighet, produktionsvillkor och målgrupper. Och hur du behåller dina lyssnare till nästa gång.

I kursen ingår ett självständigt, eget produktionsarbete med särskild betoning på storydriven berättelsebaserad podcast, där du som student fördjupar dig och omsätter dina kunskaper i praktik. Vi utgår från dina idéer och hur du kan utveckla, förädla och genomföra dem. 

Kursen omfattar hela produktionsprocessen – från idé- och konceptutveckling och vetenskapliga perspektiv, innehåll och dramaturgi, till digital produktionsteknik och spridning. 

Du får verktyg för att ta den egna podden ut på marknaden: pitch av idé, kommunikation, ekonomisk hållbarhet samt rättighetsfrågor är andra moment som ingår.

Vem är du?

Kursen vänder sig till dig som vill starta eller redan har en podcast som du vill utveckla. Du kanske redan har följare, men vill vässa dig tekniskt, i ljudgestaltning, manusskrivande eller i att göra intervjuer? Eller så vill du utmana dig själv genom att ta dig ut ur studion och göra storydriven, berättelsebaserad podcast. 

Kursen vänder sig till dig som vill hitta din egen röst och din egen position i poddlandskapet. Eller så är du beredd att ta steget från sidoprojekt till att arbeta professionellt som podcastproducent och behöver fler verktyg för att utvecklas. 

Kanske är du en skicklig akademiker med bra material, som vill hitta nya kommunikationsvägar och nå en ny publik. Du kanske aldrig har jobbat med podcast men söker fler sätt att presentera ditt material. Kanske är du kommunikatör vid en myndighet och vill utvecklas i ditt sätt att nå ut.
Det här är en kurs för dig som ser potentialen med podcast och som är öppen för nya intryck. Det är en kurs som vill förflytta positioner och utmana både dig och lyssnarna. 

Studieformer

Kursen varvar föreläsningar och teoretiska seminarier med praktiska övningar och workshops.  Under andra halvan av kursen ingår ett projektarbete där du producerar en egen podcast.

En unik examen