Vill du utveckla din filmidé? Genom workshops, teori och praktiskt arbete får du verktygen att lyfta din dokumentär- eller hybridfilm till nästa nivå.

Filmgestaltning: hybrid- och dokumentärfilmens produktionsvillkor, 30 hp

Hösten 2025, Halvfart, Norrköping

Anmälningsperiod 17 mars - 15 apr.

Vill du utveckla din filmkompetens och prova nya idéer?

I projektform kan du i den här kursen arbeta fram en dokumentärfilms- eller en hybridfilms idé. I vardagen är det svårt att skapa den där bubblan, som man behöver för att utvecklas som filmskapare. Här får du chansen att utveckla filmprojekt med potential, så att du, efter kursen, har med dig en gedigen produktionsplan och en realistisk syn på finansieringsmöjligheterna.

Arbetsprocess

Tillsammans med andra kursdeltagare utvecklar du din berättelse och arbetar processorienterat i workshopsform. Mellan träffarna får du uppgifter som du vid nästa tillfälle redovisar och på så vis utvecklar de dokument som du behöver produktionsplanering.

Branschnära erfarenheter och teoretiska perspektiv 

Vi arbetar branschnära med aktuella frågeställningar om både filmskapande och publikarbete. Du får möta filmutvecklare från regionen, regissörer, producenter, finansiärer, konstnärer och forskare som delar med sig av sina praktiska erfarenheter. Parallellt löper en teoretisk strimma om kunskap och värd(ering), i ett idéhistoriskt perspektiv, ett spår som drivs av en av våra forskare och som även andra av våra fristående kurser deltar i. Vid ett par tillfällen träffas vi på plats för kameragenomgångar, workshops i t.ex. ljud och ljus och annat knutet till det filmiska hantverket.

Som kreatör idag behöver du kunskap i de juridiska och ekonomiska förutsättningarna för filmproduktion. Du måste också ha en tanke på vilken publik din film riktar sig till och tidigt försöka nå den. Du jobbar med dessa frågor projektorienterat, så att just din filmberättelse styr vad du måste undersöka och fördjupa dig i.

För vem passar kursen?

Du behöver tidigare erfarenhet av filmproduktion och filmregi eller närliggande områden. Kanske är du poet, fotograf, målare, musiker eller journalist? Eller är du en influencer som vill fördjupa dig i det dokumentära och dess arbetsredskap? Det finns ingen anledning att krympa narrativet till endast film. Du får gärna gå på tvären. Kanske behöver din film ackompanjeras av en bok, en utställning eller något annat?

Kursen går på halvfart och delvis på distans med ett antal schemalagda träffar på plats för att bland annat också gå igenom kamerateknik, ljudarbete och redigering. 

Möt kursansvariga

Kursansvariga berättar

Stellan Nordrup och Boel Zetterman berättar om kursen och dess innehåll. Varmt välkomna att söka kursen!

"Film är teamwork"

"Ofta hittar man inte den tid som det kräver för att utveckla sin filmidé och man har inte heller rätt bollplank utan sitter där i sin kammare och kommer inte framåt. Med den här kursen får man möta likasinnade, man uppdaterar sin branschkunskap och det finns deadlines inför varje kurstillfälle."

Kom vidare med din filmidé genom att kompetensutveckla dig. Den här kursen på halvfart är perfekt för den som vill orientera sig i filmbranschen samtidigt som man arbetar med sitt eget filmprojekt. Kursen inkluderar allt från praktisk teknisk kunskap till processorienterat arbete med egen filmidé. Eftersom kursen är på halvfart och distans kan man arbeta vidare i sitt vanliga liv med vad man nu gör. Vi utgår från att nutidsmänniskan har fullt upp, men samtidigt vill man kanske inte släppa den där filmidén som man gått och burit på och som man tror det finns en publik till.

Film är teamwork och det är viktigt att kunna väcka intresse för sitt projekt och kunna formulera sina visioner. Under kursens gång delar du därför din process med likasinnade, som andra kursdeltagare samt möter människor från filmbranschen som har stor erfarenhet av till exempel filmfinansiering. Vad vill finansiärer se och varför? Hur behåller man sin integritet i ett hårt filmklimat? Tillsammans med andra utvecklar man både sin filmidé och sig själv.

Examination sker genom det material man får fram under kursens gång, skriftligt, filmiskt och ibland också via muntlig presentation. När kursen är slut ska man ha en väl paketerad produktion att söka sig vidare med. Dokumentärfilmen gränsar ofta till andra genrer. Kanske har man dramatiserade delar? Är det en historisk dokumentär? Utspelar den sig i samtiden? Ska man använda arkivmaterial? Bygger filmen på djupintervjuer? Varje film har ett eget språk. Det är det språket vi letar efter.
Bild saknas
Boel Zetterman och Stellan Nordrup

Film är teamwork, menar Stellan Nordrup och Boel Zetterman, lärare på distanskursen: hybrid- och dokumentärfilmens produktionsvillkor. 

Boel Zetterman och Stellan Nordrup

Möt Johan Karlsson

Johan Karlsson, chef för Norrköpings kommuns filmverksamhet Cnema samt Norrköpings filmfond, tycker det är bra att det startar en ny filmutbildning.

Nu ska det starta en fristående kurs i filmproduktion vid Linlöpings universitet, varför är det bra?
- Film- och tv behöver alltid ett nytt inflöde av personer och nya idéer. Det ser vi inte minst här i Norrköping där filmbranschen vuxit fort under ganska kort tid och många produktioner har behov att anställa och samarbeta med filmarbetare.

Vad är viktigt med en filmutbildning?
- Jag tänker att en filmutbildning är en perfekt testbädd för att utveckla dig som person, slipa på dina projektidéer, vara i produktion och fördjupa dig i ett yrke. Det är en plats där man både ska misslyckas och lyckas. All den erfarenheten är sedan viktig när du kommer ut på en arbetsmarknad.

Om du får ge ett gott råd till filmare på väg att gå en utbildning?
- Filmbranschen kan vara ganska snårig och komplex så ta chansen att verkligen fördjupa dig i hur den funkar under utbildningen, även om du sedan vill göra tvärtom.

Vad för slags film längtar du efter?

- Alla de berättelser som publiken, stor som liten, längtar efter att få uppleva, och som de ibland kanske inte visste att de ville se.
Bild saknas
Johan Karlsson

Chef för Norrköping kommuns filmverksamhet Cnema samt Norrköpings filmfond.

En unik examen