Den här kursen undersöker hur kunskapsproduktion samspelar med FN:s hållbarhetsagenda och hur hållbarhetsvetenskaperna påverkas av sociala strukturer som klass, genus och kultur.
Utforska hållbarhet i relation till maktstrukturer
I kursen behandlas hållbar utveckling som begrepp, policyagenda och vetenskapligt fält. Du får möjlighet att utforska hur kunskapsproduktion formas av sociala relationer, såsom klass, genus och kultur, och hur dessa påverkar innehållet och genomförandet av hållbarhetsagendan. Ett särskilt fokus ligger på kunskapshierarkier mellan industriländer och utvecklingsländer, och hur dessa globala maktrelationer påverkar hur hållbarhetsagendan tar form och hanteras.
Genom att introducera kunskapsteoretiska och kritiska perspektiv inom miljövetenskap och miljöpolitik får du verktyg att analysera och ifrågasätta etablerade synsätt på hållbarhet. Kursen utvecklar också dina praktiska färdigheter i kritisk analys, referenshantering och akademiskt skrivande.
För dig som vill förstå hållbarhetsfrågor ur ett kritiskt perspektiv
Kursen passar dig som vill utmana din syn på hållbar utveckling och utforska dess samband med miljövetenskapernas kunskapspolitik. Du kanske studerar miljövetenskap, klimatfrågor, samhällsvetenskap eller arbetar inom områden som hållbarhet och miljöpolitik.
Varierade studieformer
Undervisningen i kursen består av föreläsningar, seminarier och workshops. Under seminarierna diskuteras centrala teorier och begrepp, medan workshops fokuserar på att utveckla färdigheter i kritisk analys och akademiskt skrivande.
Självstudier utgör en betydande del av kursen och ett individuellt projekt ger dig möjlighet att fördjupa dig i en fråga som ligger dig nära. Undervisningen sker på engelska.