Kulturarv: Historia, praktik och värderingar, 30 hp

Våren 2025, Halvfart, Linköping

Kulturarv: Historia, praktik och värderingar, 30 hp

Våren 2026, Halvfart, Linköping

Inte öppen för anmälan

Den här kursen tar avstamp i aktuell forskning med anknytning till kulturarvsfrågor vid Linköpings universitet. Kulturarvets mångskiftande innehåll behandlas och studiebesök genomförs hos olika kulturarvsaktörer. Lokala, nationella och globala kulturarvsprocesser studeras och perspektiv såsom klass, genus, etnicitet och generation diskuteras i relation till kulturarv. Hållbar utveckling och spänningen mellan bevarande och bruk av kulturarv diskuteras. På kursen problematiseras även digitala former och gestaltningar och hur kulturarv cirkulerar på digitala plattformar. Kursen ges som regel sena eftermiddagar och vänder sig till alla som arbetar med eller är intresserade av kulturarvsfrågor.

Kursen ges på halvfart under två terminer, vår och höst. 

Möt Sofia Gustafsson

Sofia Gustafsson berättar

Sofia berättar om kursens innehåll, upplägg samt för vem kursen vänder sig till. Varmt välkommen att söka!

"Det bästa med kursen var att upplägget kombinerade teori och praktik."

Varför valde du att gå kursen?
Jag valde att gå kursen eftersom jag har ett stort intresse för historia och kulturarv. Kursen erbjöd en möjlighet att fördjupa mig i hur kulturarv formas, används och uppfattas i samhället. Det är relevant för alla som vill förstå på vilka sätt berättelser om det förflutna, både i fysiska och digitala miljöer, påverkar vår nutid och framtid. Frågor om vad som räknas som kulturarv och vem som har makt att påverka detta är relevant i många yrkesfält, särskilt för mig som framtida historielärare. Kursen ger även en förståelse för hur kulturarvsarbetet ser ut i praktiken, främst i Sverige men även internationellt.

Vad var det bästa med kursen?

Det bästa med kursen var att upplägget kombinerade teori och praktik. Särskilt givande var studiebesöken som gav konkreta insikter i hur kulturarvsarbete bedrivs i praktiken.
Jag uppskattade också delkursen om digitalt kulturarv, där vi både diskuterade hur befintligt kulturarv förändras samt vilka nya former av kulturarv som uppstår i den digitala miljön. Delkursen väckte även reflektioner om autenticitet och etiska frågor, till exempel upphovsrätt, vilket jag som filosofistudent finner särskilt intressant.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du säga då?
Jag skulle säga att det är en givande och flexibel kurs som passar alla som är intresserade av ämnet. Kursen ger ett brett perspektiv på begreppet kulturarv och en bred förståelse för kulturarvsprocesser ur olika perspektiv. I kursens senare delar, både i momentet om digitalt kulturarv och i fördjupningsarbetet, fick man själv välja vad man ville studera närmare. Det gjorde att jag kunde rikta in mig på just de frågor som intresserade mig mest, vilket gjorde arbetet både roligare och mer meningsfullt.

Berätta om vad du gör idag.
Nästa termin (HT25) påbörjar jag mitt sista år på ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasieskolan. Kunskaperna från denna kurs har och kommer att vara värdefulla i att kritiskt reflektera kring bevarande och bruk av kulturarv. Kunskaperna blir även relevanta i olika ämnesdidaktiska reflektioner.
Tove Ingvarsson
Tove Ingvarsson

"Jag skulle säga att det är en givande och flexibel kurs som passar alla som är intresserade av ämnet."

 "Det var en stor bredd i det vi gick igenom."

Varför valde du att gå kursen?
Jag ville få en bredare förståelse och nya perspektiv i ämnet kulturarv. Jag har alltid varit intresserad av historia, kultur och traditioner.

Vad var det bästa med kursen?
Att det var en stor bredd i det vi gick igenom. Jag har lärt mig mycket om hur viktigt kulturarvet är för oss. Vår förståelse för det som har varit, gör att vi kan ta klokare beslut idag och att det påverkar vår framtid. Det var en spännande och bra blandning mellan föreläsningar, seminarier, studiebesök och eget arbete.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du säga då
Det är en rolig och intressant kurs. Den tar upp både lokala, internationella, moderna (digitala), historiska, stora och små kulturarvsfrågor. Som slutuppgift kan man välja sitt favoritobjekt att dyka in i.

Berätta om vad du gör idag?
Jag har ett företag där arbetar jag med traditionella kulturarvsfärger och måleritekniker som man har gjort i många hundra år. Pigment, pilsner, filmjölk, ägg, linolja mm. Jag har även kurser i marmorering. Dessutom jobbar jag på Hemslöjden i Linköping och har slöjdklubb/skolslöjd för barn.
Åsa Högström
Åsa Högström

"Det var en spännande och bra blandning mellan föreläsningar, seminarier, studiebesök och eget arbete."

Möt studenten Staffan Samuelsson

Varför valde du att gå kursen?
Jag har länge haft ett intresse för humaniora och har bland annat läst en del språk och kulturvetenskap på universitetet. Därför verkade det intressant att få lära sig en del om regionalt kulturarv här i Östergötland. Jag ville också veta mer om på vilket sätt man kan bedöma vad som klassas som ett kulturarv och vad som inte kan det.

Vad var det bästa med kursen?
Det mesta var bra, men jag gillade nog studiebesöken bäst. Vi fick bland annat ta del av en föreläsning av Länsstyrelsen på Linköpings slott och vi besökte även Länsmuseet och Flygvapenmuseet. Det bästa var nog ändå besöket i Kaga kyrka som är från tidig medeltid och en av de bäst bevarade kyrkorna i Sverige från den tiden. Det var spännande att få se de målningar som man numera bara kan se på kyrkans vind, sedan det byggdes valv i kyrkan. Vi fick även gå upp i klocktornet vilket förmodligen är få förunnat.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du säga då?
Att studenterna kommer få lära sig en hel del intressant om kulturarvet i Östergötland och att de också kommer förstå att även sådant som man inte riktigt föreställer sig som kulturarv också kan betraktas som det. Ett exempel är att den tidigaste modernistiska arkitekturen hunnit bli ungefär 100 år gammal och kan därmed, även den, betraktas som kulturarv.
Staffan Samuelsson
Staffan Samuelsson

En unik examen