Patienter som drabbas av traumatisk skada eller allvarlig sjukdom i centrala nervsystemet är ofta i behov av specialiserad neurorehabilitering för att återfå funktion och/eller hantera de kvarstående symtomen detta medför. Neurorehabiliteringens fokus är att hjälpa patienterna att hitta strategier i syfte att klara av de dagliga aktiviteterna och möjliggöra livstillfredsställelse trots den inverkan som skadan/sjukdomen har medfört. Kursen ”Neurorehabilitering och samverkan i team” är en fördjupning inom specifikt omhändertagande, omvårdnad och teamsamarbete inom neurorehabiliteringens område. Den leder till ökad kompetens att självständigt bedöma status och initiera adekvata insatser vid tillstånd som kräver specialiserad neurorehabilitering. I kursen finns även ett uttalat fokus på närståendes situation och det stöd som de behöver. Kursen ger ökade kunskaper om vanligt förekommande symtom, inklusive patofysiologi och medicinsk behandling. Fokus är på specifik omvårdnad och insatser med det multiprofessionella teamet i centrum.
Kursen bedrivs på halvfart med två campusförlagda dagar vid Campus US Linköping (onsdag-torsdag) varannan vecka med vissa moment på Zoom. I kursen ingår ett verksamhets integrerande moment i form av tre fältstudiedagar.
Kursen sam läses med studenter vid Specialistsjuksköterskeutbildningen i Neurosjukvård.
Kursen har ett fokus på teamsamverkan och rehabilitering av patienter med neurologiska symtom och välkomnar också dig som har examen som fysioterapeut, arbetsterapeut eller biomedicinsk analytiker och ett intresse för neurorehabilitering.