Vill du fördjupa och uppdatera dina kunskaper inom ortopedi både teoretiskt och praktiskt? Kursens mål är att du som student efter deltagande ska ha tillägnat dig en fördjupad evidensbaserad kunskap om behandling av skador och sjukdomar i rörelseapparaten.

Fördjupningskurs i ortopedi, 7.5 hp

Våren 2025, Helfart, Jönköping

Stängd för sen anmälan

Fördjupningskurs i ortopedi, 7.5 hp

Hösten 2025, Helfart, Jönköping

Anmälningsperiod 17 mars - 15 apr.

Vill du fördjupa och uppdatera dina kunskaper inom ortopedi både teoretiskt och praktiskt? Då är denna fördjupningskurs i ortopedi perfekt för dig! Denna kurs riktar sig till läkarstudenter som har genomgått den ordinarie kursen i ortopedi, AT-läkare, allmänläkare eller läkare inom andra specialiteter, t.ex. geriatrik, där man träffar många ortopediska patienter. Kan även vara lämplig för nyblivna ST-läkare i ortopedi. Vidare vänder kursen sig till sjukgymnaster, arbetsterapeuter och sjuksköterskor som jobbar med ortopediska patienter och till ortopedingenjörer eller personer med annan relevant grundutbildning som vill lära sig mer om ortopedi.

Kursen ger dig fördjupade kunskaper inom ortopedi där teori integreras med praktiska undersökningsmoment. Vi går igenom axelkirurgi, handkirurgi, rygg- och nackkirurgi, höft- och knäkirurgi, fotkirurgi, barnortopedi och frakturkirurgi. Kursinnehållet inkluderar uppkomst av skador på rörelseapparaten, val av behandling samt rehabilitering. Kursen inkluderar även moment inom muskuloskeletal radiologi inkluderande bl.a. skelettröntgen och ultraljudsdiagnostik, gipsteknik, ortopedteknik, rehabilitering, idrottsmedicin, muskelfysiologi/biomekanik, forskningsmetodologi samt patientsäkerhet inom ortopedi. Undervisningsformerna innefattar föreläsningar, seminarier, liveoperationer, färdighetsträning, journal club samt studiebesök. Undervisningen sker i en mindre grupp med mycket interaktion med lärarna.

Undervisning sker på plats måndag till onsdag under fyra veckors tid, två veckor i Eksjö och två i Jönköping. Denna undervisning är obligatorisk och vid frånvaro får man kompletteringsuppgifter. Torsdagar är studietid eller frivillig möjlighet till auskultation på t.ex. mottagning eller operation. Kursen examineras genom en individuell skriftlig inlämningsuppgift över något ämne som ryms inom kursen. Inlämningsuppgiften presenteras muntligt vid ett seminarium där den också diskuteras och man får även granska annan students inlämningsuppgift.

Kursens mål är att du som student efter deltagande ska ha tillägnat dig en fördjupad evidensbaserad kunskap om behandling av skador och sjukdomar i rörelseapparaten. 

Sjukgymnastens betyg av kursen

Sara Gleisner, Leg. Sjukgymnast, Region Jönköpings Län

Varför valde du att gå kursen?

– Jag har länge sökt efter en kurs just inom ortopedi som även är riktad mot fysioterapeuter. När jag läste presentationen av kursen tyckte jag den lät intressant och det lät som om man fick mycket med sig.

Vad var det bästa med kursen?
– Kunniga föreläsare som gärna delade med sig av kunskap och kliniska erfarenheter. Att få läsa med andra professioner är av stort värde. Vi sitter på olika kompetenser och är beroende av varandra i den kliniska vardagen. Det blev många intressanta diskussioner.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du då säga?
– Om du vill få en fördjupad kunskap inom ortopedi tycker jag absolut att du ska söka fördjupningskurs i ortopedi. Överlag mycket bra föreläsare! Ingen kursdag kändes tråkig eller meningslös!

Bild saknas
Sara Gleisner.

Nöjda läkarstudenter

Yasmine Oudini, läkarstudent på Linköpings universitet

Varför valde du att gå kursen?

– Jag hade en väldigt bra ortopediplacering under termin 7 i Jönköping och kände att jag ville ta chansen att lära mig mer.

Vad var det bästa med kursen?
– Det bästa med kursen var alla engagerade lärare och handledare. Det var tydligt att alla lärare brann för sina ämnen och för utbildning vilket gjorde det var väldigt roligt och lätt att lära sig. Att det var teori, blandat med praktiska moment gjorde det varierat och kul. Jag valde att gå med på operation en dag där jag var väldigt väl bemött och blev inkluderad av samtliga vilket var väldigt givande. Att få möjligheten att ha kursen tillsammans med andra professioner bidrog till intressanta diskussioner från flera olika perspektiv.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du då säga?
– Jag skulle varmt rekommendera kursen! Det var väldigt givande med mycket ny teori och praktiska färdigheter som var väldigt relevanta. Utöver detta så var alla lärare och studenter väldigt trevliga vilket gjorde det riktigt roligt. Rekommenderar starkt!


Maxine Tevell, läkarstudent vid Linköpings universitet

Varför valde du att gå kursen?

– Jag valde att gå kursen för att jag tycker ortopedi är intressant och något som känns användbart att kunna som läkare oavsett specialitet i framtiden. Även för att jag hade hört mycket gott om kursen från äldrekursare.

Vad var det bästa med kursen?
– Det bästa med kursen var föreläsarna som var så duktiga. Det var mycket interaktion och praktiska moment vilket jag lärde mig väldigt mycket av. Även att vi gick in på ämnen och fick en bred kunskap om ortopedi som jag inte tycker att läkarutbildningen gav. Ortopedklinikerna i Eksjö och Jönköping är även så trevliga med otrolig personal så det var väldigt trevligt. Man fick även lära sig mycket av varandra nu när kursen är fristående och olika yrkesgrupper var med.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du då säga?
– Jag skulle starkt rekommendera denna kurs för den som vill lära sig mer om ortopedi och samtidigt ha det väldigt roligt.


Isabel Björnehäll Appelsved, läkarstudent på Linköpings universitet

Varför valde du att gå kursen?

Jag har sedan tidigare ett intresse i ortopedi och önskade fördjupa mig i det.

Vad var det bästa med kursen?

Mycket bra föreläsare, välorganiserat, interprofessionellt, vetenskapligt tankesätt som genomsyrar hela kursen, interaktiva lärandemoment, högt i tak.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du då säga?

Gå den!


Bild saknas
Yasmine Oudini (till vänster) och Maxine Tevell (till höger) studerar på läkarprogrammet vid LiU. Bilden är från ett gipsningstillfälle under fördjupningskurs i ortopedi.

En unik examen