Vill du förbereda dig för din medicinska utbildning och vara redo att ta in all kunskap från första dagen? Preparandkurs i grundläggande biomedicin är ett utmärkt sätt att förbereda dig inför dina kommande studier inom medicin. Förbered dig för din framtida karriär som läkare, biomedicinsk analytiker eller laboratorietekniker idag!

Preparandkurs i grundläggande biomedicin, 4.5 hp

VT 2024, Helfart, Ortsoberoende

Stängd för sen anmälan

Preparandkurs i grundläggande biomedicin, 4.5 hp

HT 2024, Helfart, Ortsoberoende

Preparandkurs i grundläggande biomedicin, 4.5 hp

VT 2025, Helfart, Ortsoberoende

Inte öppen för anmälan

Lär dig grunderna inom biomedicin med Preparandkurs i grundläggande biomedicin! Denna kvällskurs på distans är perfekt för dig som vill förbereda dig inför framtida studier inom medicin.

Kursen inkluderar grundläggande medicinsk cell- och molekylärbiologi där du får lära dig om cellens uppbyggnad och funktion vid hälsa samt vanliga sjukdomstillstånd. Du får även lära dig om genetik och hur somatiska mutationer kan orsaka cancersjukdom. Studier genomförs i studiegrupper där du får möjlighet att träna på att arbeta i grupp och diskutera erhållen kunskap. 

Efter avslutad kurs förväntas du kunna redogöra för livets byggstenar, hur genetiska förändringar kan bidra till sjukdom och cellens kemiska energiflöden. Undervisningen bygger på TBL-pedagogik och schemalagda digitala sessioner samt korta inspelade föreläsningar på specifika teman. 

Examinationen sker genom en individuell skriftlig tentamen på distans samt aktivt deltagande i obligatoriska moment. För att kunna delta krävs grundläggande behörighet på grundnivå samt förkunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik. 

Välkommen till en förberedande studie inom medicin på hög nivå!

Tjuvstarta din medicinska karriär!

Emelie Bengtsson var en av studenterna som gick kursen i början på 2024. Hon valde att gå den för att få en inblick i hur en medicinsk utbildning kan se ut. Nu rekommenderar hon fler att söka kursen.

Hur hittade du kursen?
Jag hittade den på hemsidan för jag ville gå enstaka kurser innan jag skulle börja plugga ett program. Det här var den kurs jag fastnade för och som jag tyckte lät intressant. 

Vad tyckte du om kursen då?
Den var jättebra! Både repeterande av gamla gymnasiekunskaper, men även nya spännande områden med fokus på somatiska mutationer och sjukdom. Det var även en väldigt flexibel distans- och kvällskurs där den i större del byggde på självstudier förutom träffar online en gång i veckan på kvällstid. Det var som en uppfräschning av gamla kunskaper, vilket är jättebra om du ska börja på en medicinsk utbildning.

Något specifikt moment som du tyckte extra mycket om?
I slutet av kursen fick vi designa ett eget cancervaccin. Det tyckte jag var jättekul. Vi fick ta hänsyn till allt från hur man kan använda mRNA för att stimulera kroppens immunförsvar till hur vi skulle kapsla in vaccinet för att det skulle kunna tränga igenom cellmembranet när det kommit ut i blodet. Vi fick verkligen diskutera alla steg och det var jätteintressant!

Om någon skulle fråga dig om den här kursen, vad skulle du säga till den personen?
Jag skulle rekommendera att gå den här kursen för det finns ingen liknande preparandkurs på något annat universitet. En del kanske blir avskräckta eftersom kursen ges precis innan ordinarie terminsstart, men kursens flexibilitet gör att man kan bestämma lite själv när man ska plugga. Jag tror även att den innehåller precis det du kommer ha nytta av om du ska börja läkarprogrammet till exempel. För civilingenjörslinjerna finns det ju en grundkurs i matematik man kan gå igenom. Detta är lite samma sak. En uppvärmning för framtida medicinska studier.

Får vi se vad du väljer för bana framöver?
Vi får se. Oavsett om det är civilingenjörsprogrammet eller läkarprogrammet så kommer jag ha viktiga kunskaper med mig från kursen.

En student står utanför campus vid Linköpings universitet.
Emelie Bengtsson tyckte det var en flexibel distans- och kvällskurs. Ett extra plus var att hon kunde bestämma själv när hon skulle plugga. John Karlsson

"En uppvärmning för framtida medicinska studier"

- Emelie Bengtsson

Möt kursansvarig

Många nya studenter tycker det är knepigt att plocka fram och tillämpa sina kunskaper när det är dags för terminsstart. Vi har därför tagit fram denna fristående kurs i medicinsk cell- och molekylärbiologi
Mikael Sigvardsson, professor i molekylärbiologi vid LiU

Mikael Sigvardsson berättar

Mikael Sigvardsson, professor i molekylärbiologi vid Linköpings universitet, berättar om preparandkurs i grundläggande biomedicin. Kursen riktar sig primärt till dig som har för avsikt att söka dig till medicinska utbildningar för att bli läkare, biomedicinare eller laboratorietekniker.

En unik examen