”Möter du barn och unga i en skolkontext? Språkstörning är en vanlig NPF-diagnos som påverkar lärande och social utveckling. Här kan du utveckla dina kunskaper om språkstörning och stärka dina möjligheter att stötta dessa elever. Kursen passar till exempel dig som är lärare, lärarstudent, verksam inom elevhälsa och skolledare.”
Språkstörning är en av de vanligaste funktionsnedsättningarna som påverkar elevers utveckling och lärande. I samhället generellt är kunskapen om språkstörning låg. Många av dessa barn och ungdomar har svårt att uppnå skolans mål. Det är därför mycket viktigt att lärare som möter barn och unga dagligen har kännedom om dessa barns situation och hur man kan stödja deras lärande.
Att förstå språkstörning från flera perspektiv
I kursen belyses språkstörning från flera olika perspektiv, såsom medicinskt, logopediskt och socialt. Språkstörning är en medicinsk diagnos och kursen tar avstamp i hur logopedisk vetenskap beskriver funktionsnedsättningens orsaker, riskfaktorer och manifestationer. I kursen behandlas hur språkstörning kan ta sig uttryck i muntlig och skriftlig kommunikation och påverka den dagliga skolsituationen för barn och unga. Kursen innehåller även arbetssätt och strategier för att underlätta bearbetningen av språklig information så att elever med språkstörning lättare kan ta till sig undervisning och uttrycka sina kunskaper.
En kurs som passar både studenter och yrkesverksamma
Kursen passar alla som möter barn och unga inom skolans verksamhet till exempel lärare och lärarstudenter, verksamma inom elevhälsan och skolledare.
Distanskurs
Undervisningen sker på distans på eftermiddagstid och inkluderar föreläsningar och seminarier, varav två är obligatoriskt schemalagda digitala träffar.