Kursen riktar sig till såväl yrkesverksamma som heltidsstudenter som är intresserade av hållbarhet, affärsutveckling och affärsmodeller. En affärsmodell är en artikulerad idé om hur en verksamhet skall bedrivas för att skapa värde för olika intressenter, samt hur skaparen av affärsmodellen kan tillägna sig en del av detta värde. Med värde avses i denna kurs inte bara finansiella värden, utan alla typer av positiva nyttor (eller minskade negativa konsekvenser). Genom en flerdimensionell syn på värde kan det fördelas mellan de olika aktörer som ingår i värdeskapandet och därmed skapa förutsättningar för samverkan.
För att kunna analysera affärsmodeller ur ett hållbarhetsperspektiv kommer vi att gå igenom olika metoder och teorier inom fältet. Det handlar t.ex. om vad en affärsmodell är och hur den kan åskådliggöras/visualiseras, hur den omgivande affärsekologin påverkar affärsmodellen, hur värdeerbjudandet i affärsmodellen kan växlas över från fysiska produkter till leverans av tjänster, hur detta kan prissättas samt hur styrningen av en verksamhet kan utformas för att realisera potentialen i affärsmodellen. Vi kommer också att relatera detta till FN:s 17 globala mål.
Kursen lämpar sig särskilt väl för yrkesverksamma och studenter med ett fullspäckat schema. Undervisningen sker via Linköpings Universitets lärplattform (Lisam) där videoinspelade föreläsningar, intervjuer och studiebesök, samt artiklar och andra texter från nätet, publiceras. Examinationen sker via Lisam. Dels genom flervalsfrågor, dels genom skriftliga inlämningsuppgifter som rättas och kommenteras av andra deltagare i kursen. Kursmodulerna kan läsas i egen takt under hela vårterminen. Vi ser gärna att du använder dina egen erfarenheter från nuvarande och tidigare arbetsgivare (och andra aktörer), som arbetsmaterial i kursen.
Kursens lärare är tillgängliga via nätet för att hjälpa dig att förstå och analysera såväl teori som empiri om hållbara affärsmodeller.
Kursen ges helt på distans och bygger på videoinspelade lektioner och självstudier. Undervisningsspråket är svenska. Deltagande i kursen förutsätter tillgång till Internetansluten dator.