För att studera på yrkeslärarprogrammet krävs att du förutom grundläggande behörighet även uppfyller kraven för särskild behörighet. Den särskilda behörigheten utgörs av dina yrkeskunskaper. Under utbildningen får du ingen ytterligare kunskap i det yrkesämne du ska undervisa. Yrkeskunskaperna har du förvärvat genom yrkeslivserfarenhet och utbildning. Du behöver ha specialiserade yrkeskunskaper inom minst ett yrkesämne för att uppfylla den särskilda behörigheten.
För att veta om du har de specialiserade yrkeskunskaper som krävs för utbildningen behöver du genomgå en validering. Alla som söker ska bedömas likvärdigt och därför har Universitets- och högskolerådet (UHR) tagit fram kunskapskrav som måste uppfyllas för respektive yrkesämne. Förkunskapskraven kallas kunskapskriterier.
Du som har en validering som är äldre än två år behöver göra en ny valideringen i de ämnen du tidigare validerat. Om du har en äldre validering bör du även kontrollera att de ämnen som du har validerat fortfarande gäller, eftersom ämnen inom gymnasieskolan ändras och UHRs kunskapskriterier kan förändras. Om du har frågor om utbildningen och behörighetskraven är du välkommen att kontakta programansvarig utbildningsledare.
Så anmäler du dig till yrkeslärarprogrammet
Anmälan till yrkeslärarprogrammet sker i två steg. För att göra en komplett ansökan till yrkeslärarprogrammet vid Linköpings universitet behöver du genomföra båda dessa steg.
- Steg 1: Anmäl dig till utbildningen och styrk den grundläggande behörigheten via antagning.se. Sista dag för ansökan är 19 april.
- Steg 2: Ansöka om den särskilda behörigheten, där dina yrkeskunskaper valideras, via ValiWeb. Sista dag för validering är 19 april. Vi rekommenderar dock att du påbörjar din valideringsprocess så tidigt som möjligt då validering kan ta tid. ValiWeb är öppet för att påbörja denna process från 10 januari 2022.
I ValiWeb väljer du det eller de ämnen i vilka du anser dig ha specialiserade yrkeskunskaper att undervisa i och styrker sedan dina kunskaper inom yrkesämnet/yrkesämnen genom dokumentation som arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg etc. Du gör även en egen beskrivning av dina kunskaper och färdigheter.
En validering räcker
Du ska enbart ansöka om validering på den högskola eller det universitet du vill studera på i första hand. Andra högskolor och universitet kan använda andra system för att validera dina yrkeskunskaper, men samtliga högskolor och universitet kan ta del av genomförda valideringar. Varje högskola och universitet kan ta fristående beslut om din ansökan.