Yrkeslärarutbildningen vid Linköpings universitet är en akademisk professionsutbildning som leder fram till yrkeslärarexamen. Totalt omfattar studier vid programmet 90 hp, vilket vid Linköpings universitet genomförs på halvfart under sex terminer. Utbildningen innehåller dels studier inom den utbildningsvetenskapliga kärnan, dels verksamhetsförlagd utbildning.
Om utbildningen
Den utbildningsvetenskapliga kärnan omfattar 60 hp och innehåller kurser om exempelvis yrkesdidaktik, kunskap och lärande, bedömning och betygssättning, sociala relationer och skolutveckling. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) omfattar 30 hp och genomförs i möjligaste mån på en skola i den studerandes hemkommun eller nära den. Om den studerande redan arbetar som yrkeslärare kan VFU göras på den egna skolan/i egen tjänst. Studerande som har god erfarenhet av att arbeta som yrkeslärare har, genom denna erfarenhet och särskilda skriftliga uppgifter, möjlighet att tillgodoräkna sig den verksamhetsförlagda utbildningen och därmed korta den totala studietiden.
Utbildningen genomförs på halvfart och distans med campusträffar. För terminer som endast har kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan sker undervisningen på Campus Valla två dagar, fem till sex gånger per termin. För de tre olika terminer där VFU- kurser ligger är träffarna på Campus ungefär hälften så många. Vid campusträffarna organiseras föreläsningar, seminarier och olika övningar och mellan dessa träffar sker studierna i form av litteraturstudier, arbete med övningsuppgifter och med hjälp av digitala hjälpmedel.
Det finns flera möjligheter till studier eller praktik utomlands.
Vi antar till samtliga yrkesämnen i gymnasieskolan.
För studier inom programmet kan det nya omställningsstödet vara aktuellt. Omställningsstödet är ett stöd för vuxna att kunna studera och bredda sin kompetens, för att på så vis bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla sig inom sitt område eller genom att byta yrke. För mer information: https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/omstallningsstudiestod.html#h-Vadaromstallningsstudiestod