Om utbildningen
Den utbildningsvetenskapliga kärnan omfattar 60 hp och innehåller kurser om exempelvis yrkesdidaktik, kunskap och lärande, bedömning och betygssättning, samverkan med arbetsliv och APL, sociala relationer och skolutveckling. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) omfattar 30 hp och genomförs i möjligaste mån på en skola i din hemkommun. Om du redan arbetar som yrkeslärare kan VFU göras i egen tjänst. Om du har god erfarenhet av att arbeta som yrkeslärare kan du baserat på denna erfarenhet genomföra en validering och tillgodoräkna dig den verksamhetsförlagda utbildningen och därmed korta ner studietiden.Utbildningen ges på halvfart och som distansutbildning. Det betyder att du tar stort eget ansvar för ditt lärande. Undervisning med lärare inom den utbildningsvetenskapliga kärnan sker främst vid campusträffar i Linköping. Träffarna är inte obligatoriska men utgör grunden i utbildningens upplägg. Mellan träffarna läser du litteratur och genomför övningsuppgifter som vägleder ditt lärande. Övningsuppgifterna innebär ofta att du får chansen att besöka yrkesutbildningar och träffa arbetande yrkeslärare. Vid campusträffarna organiseras föreläsningar, seminarier med diskussioner och olika övningar där mötet och dialogen mellan de studerande och mellan de studerande och lärare är i fokus. Under programmet sker ca fem muntliga examinationer. Vid dessa tillfällen behöver alla studerande besöka campus. Utöver dessa tillfällen är det ca 15 träffar totalt i utbildningen.
Det finns flera möjligheter till studier eller VFU utomlands.
Vi antar till samtliga yrkesämnen i gymnasieskolan.
För studier inom programmet kan det nya omställningsstödet vara aktuellt. Omställningsstödet är ett stöd för vuxna att kunna studera och bredda sin kompetens, för att på så vis bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla sig inom sitt område eller genom att byta yrke.
För mer information: https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/omstallningsstudiestod.html
För dig som redan arbetar som lärare finns möjlighet för din arbetsgivare att söka statsbidrag för fortbildning av lärare som kan användas till ersättning för lön eller andra kostnader med koppling till dina studier.
För mer information: https://www.skolverket.se/skolutveckling/statsbidrag/statsbidrag-for-fortbildning-av-larare-och-forskollarare-2024