Våren 2024 gjorde LiU-studenterna Ellen Larsson och Carl Carlsson på civilingenjörsprogrammet i energi - miljö - management (EMM) ett exjobb som sedan blev nominerat till pris för bästa exjobb inom IEEE PES/PELS Sweden.

Exjobbet, med titeln "Detection of Emerging Stability Phenomena in the Future Swedish Power System – Comparing RMS-Based and Waveform-Based Detection Techniques for Power Systems Dominated by Power Electronics", utnämndes till bästa exjobb i konkurrens med sex exjobb från KTH och två från Chalmers.
Ellen Larsson & Carl Carlsson.
Carl Carlsson och Ellen Larsson.




































Deras vinnande exjobb handlar om att med en ökande andel förnybar energi i elnätet uppstår nya utmaningar, varav en är att kunna detektera störningar på frekvenser som tidigare inte varit vanliga i elnätet. Denna studie undersökte möjligheten att använda vågformsbaserade mätmetoder som ett alternativ till de vektorbaserade metoder som för närvarande används, för att identifiera de störningar som uppkommer i takt med en ökad användning av kraftelektronik i elnätet. Resultaten visade att en vågformsbaserad mätmetod möjliggör detektion av dessa störningar, medan den befintliga mättekniken endast kan identifiera vissa typer av störningar och därmed lämnar många oupptäckta.

Bedömargruppen gav mycket positiv feedback, de tre citaten nedan sammanfattar deras åsikter:

  • "The thesis is relevant for the industry, technically sound and consistent."

  • "The results are of outstanding quality."

  • "The thesis is well written, clear and effective in its presentation."

Priset delades ut under IEEE PES/PELS Sweden Chapter årsmöte som anordnades på KTH onsdagen den 5 mars 2025. Både Ellen och Carl var på plats på KTH för att ta emot priset och den stora äran.

Ellen och Carl om sin utbildning:

”Vi läste civilingenjörsprogrammet i energi - miljö - management (EMM) med en master inom teknik för hållbar utveckling, där vi valde inriktningen mot elektroteknik. Det var både en lärorik och givande utbildning, särskilt eftersom vi båda har ett stort intresse för den tekniska aspekten av energiomställningen. En extra fördel var att utbildningen gav oss en stark konkurrenskraft på arbetsmarknaden, vilket resulterade i att vi båda fick mycket eftertraktade trainee-tjänster på två stora elnätsföretag. Vår årskull var den första som fick möjlighet att läsa denna inriktning, och samtliga studenter som valde den gick direkt vidare till bra tjänster inom branschen. Vi är mycket tacksamma för möjligheten att fördjupa oss inom elkraft och för det stöd vi fick från LiU under utbildningen.”

Läs mer om EMM