Gillar du att klura och hitta smarta lösningar?
Här kan du läsa mer om att plugga till ingenjör och våra utbildningar på Linköpings universitet.

Ingenjörer jobbar med...

Illustration av teknik med olika piktogramsymboler

Teknik

Ingenjörer diggar teknik. Ingenjörer vill förstå och räkna på material, friktion, flöden och data, använda sensorer till Internet of Things eller optimera AI-algoritmer.

Illustration som föreställer rund labyrint

Problemlösning

Ingenjörer ser problem som utmaningar och kittlas av att klura ut smarta lösningar. De gillar när det är komplext och vill förstå och sätta samman dellösningar till en helhet. I det arbetet är matematik och programmering viktiga redskap.

Grafik som visar cirkulär utvecklingsprocess

Utveckling

Ingenjörer behärskar metoder för att utveckla produkter, tjänster och processer. De har ett driv att göra ny teknik nyttig, effektiv och användarvänlig. Det kan lika gärna handla om storskalig energiförsörjning som att en liten skruv har exakt rätt specifikationer och ytbehandling.

Varför LiU?

Gemenskap och skön atmosfär

Många blivande ingenjörer flyttar till LiU och Östergötland. Det ger en skön atmosfär och en gemenskap där det är lätt att hitta nya vänner.  


Massor av masterprofiler

De flesta av våra civilingenjörsprogram har många valbara masterprofiler, för att du ska kunna specialisera dig inom det du är mest intresserad av.


Bästa studentlivet

Plugg i all ära, men din fritid är också viktig. LiU är med rätta känt för sitt fantastiska studentliv.
Vi vågar lova att du får en rolig tid hos oss. 


Nära näringslivet

Våra utbildningar är utformade tillsammans med näringslivet – du får en kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar. På alla program finns möjligheter att genomföra projekt eller exjobb i samarbete med olika företag.

21 ingenjörsprogram

Välj och vraka mellan 16 civilingenjörsprogram och fem högskoleingenjörsprogram. Se hela listan längre ner på sidan.

Högsta lönen

En bra utbildning hjälper dig att få ett bra jobb – och självklart en bra lön. LiU:s civilingenjörer ligger i topp lönemässigt efter tio år i yrket.

Studenter berättar

Yadgar Suleiman

Yadgar Suleiman läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i datateknik. Han berättar om när hans projektgrupp byggde en autonom robot.

Evelina Holmgren

Mjukvaruteknik-studenten Evelina Holmgren berättar om hur hon får lära sig att lösa problem, bland annat genom kurser i datasäkerhet. – Det är inte nödvändigt med ett superstort intresse för datorer eller spel, säger hon.

Rosanna Isaksson

– Det roligaste är själva problemlösningen och att man hela tiden utmanas. Det tycker fjärdeårsstudenten Rosanna Isaksson, som berättar om ett projekt där de fick belöna eller bestraffa en raket genom maskininlärning.

Alla våra ingenjörsprogram

Civilingenjörsprogram (fem år, 300 hp)

Datateknik

Datorer finns överallt – i media- och streamingtjänster, medicinsk utrustning, bilar och robotar. Som civilingenjör i datateknik blir du en innovativ problemlösare som designar och utvecklar morgondagens digitala produkter och tjänster.
Civilingenjör i datateknik

Datadriven utveckling

Som chief data officer, produktchef eller data scientist kan du leda framtidens hållbara samhälls- och affärsutveckling. Här lär du dig hantera storskaliga data för att lösa utmaningar med hjälp av AI och maskininlärning.
Civilingenjör i datadriven utveckling

Design och produktutveckling

Civilingenjörer i design och produktutveckling utformar framtidens produkter och tjänster. Som produktutvecklare arbetar du kreativt och bidrar till hållbara lösningar.
Civilingenjörer i design och produktutveckling

Elektronikdesign

Överallt omkring oss finns elektronik för att kommunicera, styra energieffektiva smarta hem samt – inte minst – underhålla oss. Civilingenjörsprogrammet i elektronikdesign handlar om att designa och bygga elektroniksystem, både hård- och mjukvara.
Civilingenjör i elektronikdesign

Energi – miljö – management

Du får lära dig om hur energi och material används i företag och i samhället i stort och vilka hållbarhetsproblem detta leder till. Du får sedan lära dig om olika tekniker och strategier för att effektivisera resursanvändningen. Tillsammans med kunskaper i affärsnytta och verksamhetsstyrning kan du införa förändringar för en ökad hållbarhet.
Civilingenjör i energi – miljö – management

Industriell ekonomi

En civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från Linköpings universitet är ett välkänt kvalitetsbegrepp. Du får en bred matematisk, teknisk och ekonomisk kompetens, med språkkurser som tillval, och kan utveckla nya och affärsmässiga teknikidéer.
Civilingenjör i industriell ekonomi

Informationsteknologi

Detta program är unikt genom att du redan från start jobbar med problemlösning i team med dina klasskamrater. Med teknisk spets och mjuk kompetens passar du i ledande roller inom hela IT- och kommunikationsfältet.
Civilingenjör i informationsteknologi

Kemisk biologi

Programmet ger en djup förståelse för biologiska processer, ner på atomär nivå. Skräddarsy proteiner, upptäck sjukdomar och miljöproblem, eller använd naturliga molekyler på ett smartare sätt. Välj mellan kandidat (3 år) eller civilingenjör (5 år).
Civilingenjör i kemisk biologi

Kommunikation, transport och samhälle

Självkörande fordon, automatiska lager och uppkopplade hushållsapparater – behovet är stort av fler civilingenjörer i kommunikation, transport och samhälle som leder utvecklingen mot smartare och mer hållbara transport- och logistiksystem.
Civilingenjör i kommunikation, transport och samhälle

Maskinteknik

Produktutveckling, beräkning och produktionsflöden utgör basen i detta program. Tio masterprofiler ger specialisering inom exempelvis mekatronik, logistik eller flygteknik. Du får en unik bredd och kan jobba med det mesta.
Civilingenjör i maskinteknik

Medicinsk teknik

Pacemakers, neuroteknik, nanopartiklar och tolkning av medicinska bilder – civilingenjörsprogrammet i medicinsk teknik kombinerar matematik, fysik och teknik så att du kan utveckla verktygen som räddar liv och förbättrar människors hälsa.
Civilingenjör i medicinsk teknik

Medieteknik

Programmet handlar om tekniken bakom medierna och om hur informationsflöden anpassas för våra sinnen. Tidigare studenter jobbar med exempelvis specialeffekter i filmer, virtuella möbler för IKEA och spelutveckling.
Civilingenjör i medieteknik

Mjukvaruteknik

Civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik ger en helhetsförståelse för modern mjukvaruutveckling. Du lär dig tekniken bakom populära applikationer, studerar olika programmeringsspråk och utvecklar din problemlösningsförmåga.
Civilingenjör i mjukvaruteknik

Teknisk biologi

Programmet ger dig spetskunskaper i bioteknik. Utveckla nya biobränslen, bygg sensorer för sjukdomsdiagnostik eller forska fram material som integreras med levande vävnad för att läka skador. Du kan välja till kurser i e-hälsa.
Civilingenjör i teknisk biologi

Teknisk fysik och elektroteknik

För att leda utvecklingen i teknikens framkant och lösa riktigt svåra problem krävs avancerad kunskap. Detta program gör dig redo för alla tänkbara utmaningar inom både näringsliv och akademi.
Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik

Teknisk matematik

Vårt nyaste civilingenjörsprogram passar dig som vill kombinera ett stort matematikintresse med ingenjörsyrket. Här läser du matematik och programmering och en valbar teknisk inriktning. Du blir en matematisk expert med teknisk spets.
Civilingenjör i teknisk matematik

Civilingenjör – problemlösaren i utvecklingens framkant

Som civilingenjör är du med och utvecklar nästa generations teknologi – som innovatör, designer, forskare eller ledare. Du är en problemlösare med en stor vetenskaplig grundförståelse. Du skapar lösningar som är effektiva och hållbara, såväl ekologiskt som ekonomiskt och socialt.

Högskoleingenjörsprogram (tre år, 180 hp)

Byggnadsteknik

Detta program lägger fokus på din framtida yrkesroll och är anpassad till dagens branschbehov. Som byggingenjör blir din utmaning att skapa en hållbar, funktionell och vacker livsmiljö för alla. Programmet ges vid vårt campus i Norrköping.
Högskoleingenjör i byggnadsteknik

Datateknik

Programmet passar både dig som har programmerat tidigare och dig som är helt ny på området. Du bygger en bred kunskap som gör att du efter examen kan arbeta med drift, installation och utveckling av avancerad mjukvara.
Högskoleingenjör i datateknik

Elektronik

Som högskoleingenjör i elektronik har du en solid och användbar kunskap om hur elektronik fungerar och kan användas i smarta lösningar för digitala och analoga system. Du kan arbeta med fysisk elektronik, mätinstrument och logikanalysatorer.
Högskoleingenjör i elektronik

Kemisk analysteknik

Är du noggrann och intresserad av kemi? Med en examen från Sveriges enda högskoleingenjörsprogram i kemisk analysteknik kan du gå rakt ut till jobb i många olika branscher – det är stor brist på personer med din kompetens.
Högskoleingenjör i kemisk analysteknik

Maskinteknik

Högskoleingenjörer i maskinteknik hittar hållbara lösningar i ett alltmer teknikdrivet samhälle. Programmet är flexibelt, näringslivsorienterat och gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden.
Högskoleingenjör i maskinteknik

Högskoleingenjör – tekniskt kunnande och praktisk skicklighet

Högskoleingenjören har grunderna i matematik, naturvetenskap och specifika ämnesområden inom teknologi. Du får teoretiska kunskaper att modellera och simulera tekniska processer. Du får dessutom praktiska färdigheter för att ta fram skarpa produkter och välfungerande system.

Förberedande utbildningar

Fadderier, föreningar, fester och mycket mer

FAQ, studievägledning och övriga utbildningar