Gillar du att klura och hitta smarta lösningar? 

En ingenjörsutbildning ger bredd, inte bara inom ämnet utan även färdigheter inom andra områden som ledarskap, helhetstänk, lean, ekonomi och naturvetenskap. Att arbeta ingenjörsmässigt är att vara strukturerad, se en helhetsbild, kommunicera med många grupper, ta in input från dessa för att kunna lägga pusslet som löser problemet. Sist men inte minst måste en duktig ingenjör ta hänsyn till att du och jag ska trivas i den miljö som skapas, där vi ska leva och bo.

Det här är en ingenjör

Illustration teknik

Teknik

Ingenjörer är nyfikna på teknik. Du kan vara intresserad av att lära dig om AI, material, energiflöden, ekonomi, biologiska processer, elektronik, programmering och en massa fler intresseområden!

Illustration problemlösning

Problemlösning

Ingenjörer ser problem som utmaningar och kittlas av att klura ut smarta lösningar. Du gillar när det är komplext och vill förstå problem och hitta dellösningar för att lösa dem. I ditt arbete är matematik och kreativitet viktiga redskap.

Illustration utveckling

Utveckling

Ingenjörer behärskar metoder för att utveckla produkter, tjänster och processer. Du har ett driv att skapa nyttig, grön och effektiv teknik. I och med din breda kunskapsbas kan du förändras i takt med samhället och göra karriär på många olika sätt.

Lyssna på våra studenter

Yadgar Suleiman

Yadgar Suleiman läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i datateknik. Han berättar om när hans projektgrupp byggde en autonom robot.

Evelina Holmgren

Mjukvaruteknik-studenten Evelina Holmgren berättar om hur hon får lära sig att lösa problem, bland annat genom kurser i datasäkerhet. – Det är inte nödvändigt med ett superstort intresse för datorer eller spel, säger hon.

Rosanna Isaksson

– Det roligaste är själva problemlösningen och att man hela tiden utmanas. Det tycker Rosanna Isaksson, Civilingenjör i mjukvaruteknik, som berättar om ett projekt där de fick belöna eller bestraffa en raket genom maskininlärning.

Välj LiU - ett bra val

Gemenskap och sammanhang

Många blivande ingenjörer läser på LiU och därför är det lätt att hitta vänner med liknande intressen och driv. Det bygger bra gemenskap och sammanhang för alla.

Valmöjligheter & specialisering

Våra civilingenjörsprogram har många valbara masterprofiler. Det gör att du kan testa ditt intresse inom fler olika områden innan det är dags att välja specialisering.

Drömjobb med bra lön

Med en ingenjörsutbildning från LiU är du eftertraktad. Med bred kompetens får du också fler karriärmöjligheter. LiU:s ingenjörer ligger i topp lönemässigt efter tio år i yrket.

Bra studentliv

LiU är känt för sitt studentliv, välkomnande mottagning och alla studentföreningar. Din fritid är också viktig. Vi vågar lova att du får en trygg och rolig tid hos oss.  

Lätt att få bostad

LiU har campus i både Linköping och Norrköping. Det är lätt och snabbt att hitta ett tryggt boende, att stå i bostadskö är också gratis.

Nära näringslivet

Våra program är framtagna nära näringslivet och du får den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar.  Många projekt och exjobb är i samarbete med olika företag.

Två kvinnliga studenter i ett rödkaklat kök

Studentlivet

Att plugga på universitet innebär så mycket mer än bara studier. Livet som student handlar också om att ha roligt, och det får du när du pluggar på Linköpings universitet som är känt för sitt studentliv.

Hitta ditt ingenjörsprogram

Civilingenjörsprogram (fem år, 300 hp)

Civilingenjör – problemlösaren i utvecklingens framkant

Som civilingenjör är du med och utvecklar nästa generations teknologi – som innovatör, designer, forskare eller ledare. Du är en problemlösare med en stor vetenskaplig grundförståelse. Du skapar lösningar som är effektiva och hållbara, såväl ekologiskt som ekonomiskt och socialt.

Datateknik

Datorer finns överallt – i media- och streamingtjänster, medicinsk utrustning, bilar och robotar. Som civilingenjör i datateknik blir du en innovativ problemlösare som designar och utvecklar morgondagens digitala produkter och tjänster.
Civilingenjör i datateknik

Design och produktutveckling

Civilingenjörer i design och produktutveckling utformar framtidens produkter och tjänster. Som produktutvecklare arbetar du kreativt och bidrar till hållbara lösningar.
Civilingenjörer i design och produktutveckling

Elektronik och systemdesign

Överallt omkring oss finns elektronik för att kommunicera, styra energieffektiva smarta hem samt – inte minst – underhålla oss. Civilingenjörsprogrammet i elektronik och systemdesign handlar om att designa och bygga elektroniksystem, både hård- och mjukvara.
Civilingenjör i elektronik och systemdesign

Energi – miljö – management

Du får lära dig om hur energi och material används i företag och i samhället i stort och vilka hållbarhetsproblem detta leder till. Du får sedan lära dig om olika tekniker och strategier för att effektivisera resursanvändningen. Tillsammans med kunskaper i affärsnytta och verksamhetsstyrning kan du införa förändringar för en ökad hållbarhet.
Civilingenjör i energi – miljö – management

Industriell ekonomi

En civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från Linköpings universitet är ett välkänt kvalitetsbegrepp. Du får en bred matematisk, teknisk och ekonomisk kompetens, med språkkurser som tillval, och kan utveckla nya och affärsmässiga teknikidéer.
Civilingenjör i industriell ekonomi

Informationsteknologi

Detta program är unikt genom att du redan från start jobbar med problemlösning i team med dina klasskamrater. Med teknisk spets och mjuk kompetens passar du i ledande roller inom hela IT- och kommunikationsfältet.
Civilingenjör i informationsteknologi

Kemisk biologi

Programmet ger en djup förståelse för biologiska processer, ner på atomär nivå. Skräddarsy proteiner, upptäck sjukdomar och miljöproblem, eller använd naturliga molekyler på ett smartare sätt. Välj mellan kandidat (3 år) eller civilingenjör (5 år).
Civilingenjör i kemisk biologi

Kommunikation, transport och samhälle

Självkörande fordon, automatiska lager och uppkopplade hushållsapparater – behovet är stort av fler civilingenjörer i kommunikation, transport och samhälle som leder utvecklingen mot smartare och mer hållbara transport- och logistiksystem.
Civilingenjör i kommunikation, transport och samhälle

Maskinteknik

Produktutveckling, beräkning och produktionsflöden utgör basen i detta program. Tio masterprofiler ger specialisering inom exempelvis mekatronik, logistik eller flygteknik. Du får en unik bredd och kan jobba med det mesta.
Civilingenjör i maskinteknik

Medicinsk teknik

Pacemakers, neuroteknik, nanopartiklar och tolkning av medicinska bilder – civilingenjörsprogrammet i medicinsk teknik kombinerar matematik, fysik och teknik så att du kan utveckla verktygen som räddar liv och förbättrar människors hälsa.
Civilingenjör i medicinsk teknik

Medieteknik och AI

Programmet handlar om tekniker bakom AI, medier och om UX, hur informationsflöden anpassas för våra sinnen. Du får vana av befintliga AI-verktyg och kunskap att skapa nya. Tidigare studenter jobbar med exempelvis specialeffekter i filmer, virtuella möbler för IKEA och spelutveckling.
Civilingenjör i medieteknik och AI

Mjukvaruteknik

Civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik ger en helhetsförståelse för modern mjukvaruutveckling. Du lär dig tekniken bakom populära applikationer, studerar olika programmeringsspråk och utvecklar din problemlösningsförmåga.
Civilingenjör i mjukvaruteknik

Teknisk biologi

Programmet ger dig spetskunskaper i bioteknik. Utveckla nya biobränslen, bygg sensorer för sjukdomsdiagnostik eller forska fram material som integreras med levande vävnad för att läka skador. Du kan välja till kurser i e-hälsa.
Civilingenjör i teknisk biologi

Teknisk fysik och elektroteknik

För att leda utvecklingen i teknikens framkant och lösa riktigt svåra problem krävs avancerad kunskap. Detta program gör dig redo för alla tänkbara utmaningar inom både näringsliv och akademi.
Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik

Teknisk matematik

Vårt nyaste civilingenjörsprogram passar dig som vill kombinera ett stort matematikintresse med ingenjörsyrket. Här läser du matematik och programmering och en valbar teknisk inriktning. Du blir en matematisk expert med teknisk spets.
Civilingenjör i teknisk matematik

Högskoleingenjörsprogram (tre år, 180 hp)

Högskoleingenjör – tekniskt kunnande och praktisk skicklighet

Högskoleingenjören har grunderna i matematik, naturvetenskap och specifika ämnesområden inom teknologi. Du får teoretiska kunskaper att modellera och simulera tekniska processer. Du får dessutom praktiska färdigheter för att ta fram skarpa produkter och välfungerande system.

Byggnadsteknik

Detta program lägger fokus på din framtida yrkesroll och är anpassad till dagens branschbehov. Som byggingenjör blir din utmaning att skapa en hållbar, funktionell och vacker livsmiljö för alla. Programmet ges vid vårt campus i Norrköping.
Högskoleingenjör i byggnadsteknik

Datateknik

Programmet passar både dig som har programmerat tidigare och dig som är helt ny på området. Du bygger en bred kunskap som gör att du efter examen kan arbeta med drift, installation och utveckling av avancerad mjukvara.
Högskoleingenjör i datateknik

Elektronik

Som högskoleingenjör i elektronik har du en solid och användbar kunskap om hur elektronik fungerar och kan användas i smarta lösningar för digitala och analoga system. Du kan arbeta med fysisk elektronik, mätinstrument och logikanalysatorer.
Högskoleingenjör i elektronik

Kemisk analysteknik

Är du noggrann och intresserad av kemi? Med en examen från Sveriges enda högskoleingenjörsprogram i kemisk analysteknik kan du gå rakt ut till jobb i många olika branscher – det är stor brist på personer med din kompetens.
Högskoleingenjör i kemisk analysteknik

Maskinteknik

Högskoleingenjörer i maskinteknik hittar hållbara lösningar i ett alltmer teknikdrivet samhälle. Programmet är flexibelt, näringslivsorienterat och gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden.
Högskoleingenjör i maskinteknik

Förberedande utbildningar

FAQ, studievägledning och fler utbildningar