Hur påverkas kroppen av arbete i extrem värme? För människorna i saltindustrin kring Assalsjön i Djibouti är det hårt arbete i brännande sol. I ett reportage på forskning.se medverkar och resonerar Toomas Timpka, professor i socialmedicin vid IMH, kring hur människan klarar av hettan.

Lac Assal i DjiboutiLac Assal i Djibouti. Foto: Istock

Toomas Timpka är föreståndare för Athletic Research Center vid LiU och forskar bland annat på hur elitidrottare påverkas av att anstränga sig i höga temperaturer.
– Det vi vet är att kroppen anpassar sig till värmen efter tre, fyra dagar. Den förändringen fortsätter i tre veckor. Vad som händer i ett längre tidsperspektiv har man rätt dålig koll på, säger han till forskning.se.

Reportaget äger rum vid saltsjön Lac Assal i Djibouti, beläget vid Afrikas horn. Här livnär sig nomaderna på att handla med salt som de samlar upp säckar. Långa dagar, tungt arbete och temperaturer kring 50-gradersstrecket sätter människokroppen på rejält prov.

– De som arbetar med tungt arbete är superanpassade till värmen, kan jag tänka mig. Medan de som bara befinner sig där eller som bara arbetar på natten är mindre anpassade, säger han och påpekar att det kan vara så att man kan utveckla en slags kondition som hjälper kroppen att hantera hettan.

Läs hela reportaget från Lac Assal på forskning.se här.

 

Läs mer och kontakt