Ska det göra ont när man tränar? Det är frågan som Toomas Timpka, professor i socialmedicin vid Institutionen för medicin och hälsa, ställer och resonerar kring under höstens första "Forskning i framkant" 21 september.
Toomas Timpka forskar om friidrottares hälsa vid Athletics Research Center (ARC) –  ett centrum där forskargrupper inom olika områden som ortopedi, fysioterapi, bildmedicin och folkhälsovetenskap samlats för att forska kring bland annat överbelastningsskador. Överbelastningsskador är ett gissel för både professionella idrottare och motionärer. Toomas Timpka, professorToomas Timpka. Foto: Emma Busk Winquist

– En skada är någonting som de flesta tänker att den sker vid ett specifikt tillfälle – "där och då hände det som gör att det nu gör ont" – men överbelastningsskador är en molande process, något man egentligen skulle kunna kalla överbelastningssyndrom, säger Toomas Timpka.  

Och det är just problematiken med att skilja på det som normalt kallas träningsvärk och värk från skadesmärta som kan ställa till det.
– Motionärer och nybörjare känner ofta inte skillnad på muskelsmärta och skadesmärta. Motionärer som grupp har mer belastningsproblem i dag än för några decennier sedan, någonting som i sig är intressant att titta närmare på. Vi är mer stillasittande i dag än tidigare samtidigt som det blir mer intensivt när vi väl rör på oss, menar Timpka.

Men även professionella idrottare drabbas av överbelastning.
– De större idrotterna, friidrott, ishockey, fotboll och så vidare har utvecklats till någonting som kännetecknas av hård press på utövarna – sådant tar på kroppen.


Höstens program

  • 21/9 Ska det göra ont när man tränar? – Toomas Timpka, professor i socialmedicin.
  • 26/10 Prata på med hjälp av appar – samtalsstöd vid demens, Christina Samuelsson, biträdande professor i logopedi.
  • 23/11 Bråck på stora kroppspulsådern och nya potentiella behandlingsstrategier – Dick Wågsäter, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap.

Föreläsningarna är öppna för alla och äger rum i Hugo Theorell-salen, US Norra entrén i Linköping. Tid: 16.30 – 17:30. Ladda ner ett fullständigt program här. Vill du se tidigare föreläsningar? Surfa in på youtube.com/forskningiframkant.

 

Det här är en text från 2017.

 

Relaterat material