Högskoleprovet

Högskoleprovet anordnas två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten, och är ett urvalsprov som mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för studier vid universitet och högskola.

Högskoleprovet

Vanliga frågorVisa/dölj innehåll

Varför ska jag göra högskoleprovet?

Kan jag göra bort mig?

Var kan jag skriva högskoleprovet?

Hur anmäler jag mig till högskoleprovet?

Kommande högskoleprovVisa/dölj innehåll

Förberedelser och resultatVisa/dölj innehåll

Förbered dig genom att öva på gamla högskoleprov

Du kan förbättra ditt resultat på högskoleprovet både genom att öka dina kunskaper och genom att förbättra din studieteknik. På studera.nu kan du ladda ner övningsprov och göra ett interaktivt prov. Där kan du även ladda ner gamla högskoleprov med facit.

Tidigare högskoleprov att öva på

Fler tips på förberedelser inför högskoleprovet

Tips under provdagen

• Läs instruktionerna noga.
  • Använd tiden väl.
  • Fastna inte vid svåra uppgifter.
  • Våga gissa, du kan inte få minuspoäng.
  • Var noggrann när du markerar svaren.
  • Anteckna gärna i provhäftet.
  • Svarshäftet måste fyllas i inom provtiden.
  • Ta det lugnt och koncentrera dig på ditt prov.
  • Koppla av under rasterna och ät en ordentlig lunch.

Mer information om provdagen

Efter provet

Facit publiceras på studera.nu efter klockan 17.00 samma dag som provet har ägt rum. Du kan också hitta facit på SVT:s text-TV, sidan 170. De större dagstidningarna brukar publicera de rätta svaren dagen efter provet.

Omkring fyra veckor efter provdagen kan du hämta ditt resultat elektroniskt på studera.nu. Resultatet förs samtidigt automatiskt över till antagning.se och läggs till dina meriter på Dina sidor. Om du behöver provresultatet som en handling kan du spara ner det på din dator.

Om du saknar svenskt personnummer ska du logga in med ditt svarshäftesnummer och den e-postadress du använde vid anmälan. Resultatet förs däremot inte över till antagning.se automatiskt utan du måste själv skriva ut det och skicka in det.

Sökande till Polishögskolan behöver också skriva ut och själva skicka in provresultatet till Polishögskolan.

Här hittar du frågor och facit från senaste högskoleprovet

Här hämtar du ditt resultat på högskoleprovet

Fusk

Det är brottsligt att fuska på högskoleprovet.

Information om fusk på högskoleprovet

KontaktVisa/dölj innehåll

Du kan ställa frågor om högskoleprovet via e-post till hogskoleprovet@liu.se. Kom ihåg att ange din egen e-postadress om du skickar förfrågan från annan avsändare. Du kan också ringa växeln 013-28 10 00 och fråga efter högskoleprovet.

Relaterat innehållVisa/dölj innehåll