Vad jobbar du med?
Jag är projektledare på två av IVL:s dotterföretag. Verksamheten i bolagen tar ofta avstamp från forskningsresultat. Här kan jag kombinera mina kunskaper om möbler och hållbarhet. Det ena är Möbelfakta som erbjuder hållbarhetsmärkning för möbler. Det andra Centrum för cirkulärt byggande fokuserar på cirkularitet i byggbranschen.
Vad gör du, beskriv ditt arbete!
Jag jobbar mest med Möbelfakta, vi är två personer som driver verksamheten. Det innebär att vi har många hattar; Allt från utveckling av kriterierna för att en möbel ska bli certifierad, till företagssupport, kommunikation och utbildning.
Vilka utmaningar står möbelbranschen inför?
Vi behöver göra en global omställning och möbler är ett av EU:s fokusområden med ny stramare lagstiftning. Möbelindustrin har stora utmaningar med alla material, komponenter och kemikalier. Så det gäller för möbelföretagen att ligga steget före när de nya kraven implementeras. Det är jättespännande att vara med i omställningen till en cirkulär möbelindustri – även om det är en lång bit kvar.
Som jag ser det behöver vi jobba med två parallella spår. Det ena är att tillverka nya hållbara möbler, det andra är att ta hand om det stora möbelbestånd som vi redan har.
Hur kom du in på hållbarhetsspåret?
Intresset för inredning, rum och form har jag med mig sedan länge. Det stora fokuset på konsumtion väckte mitt intresse för återbruk som sedan ledde vidare till möbeltapetsering. Och i samma veva upptäckte jag hur mycket jag tycker om hantverket.
Jag började som lärling på en Möbeltapetserarverkstad men valde att kliva av och sökte till möbeltapetseringsprogrammet på Malmstens istället. Under studietiden blev jag gravid, det blev något av en ögonöppnare för hur material påverkar oss och miljön vi lever i. Examensarbetet, som jag gjorde tillsammans med en studiekamrat, gav möjlighet till ytterligare fördjupning. Efter examen startade vi verkstad tillsammans.
Fyra år senare bestämde jag mig för att gå vidare. Jag tänkte att det är möbelindustrin som måste ställa om och att det framför allt är där vi måste jobba på ett annat sätt. Så jag utbildade mig till hållbarhetsexpert på en yrkeshögskoleutbildning. Spetsen inom hållbarhet i kombination med min akademiska examen öppnade nya dörrar.
Vad tillförde det akademiska i förhållande till en lärlingsutbildning?
Att stanna upp och reflektera, att inte bara köra på. Kraven på att formulera sig i skrift gav mig en djupare förståelse, jag har verkligen haft stor nytta av kunskapen som det akademiska sammanhanget gett. Det är något som jag använder mig av dagligen.
Vad var det bästa med utbildningen på Malmstens?
Jag lockades av miljön på Campus Lidingö och av att vara i en lärandeprocess tillsammans med andra.
Var gjorde du din praktik?
Jag praktiserade på två tapetserarverkstäder i Stockholm. Under min YH-utbildning gjorde jag sedan praktik på IVL vilket ledde till min nuvarande tjänst. Jag hade inte fått det jobb jag har idag utan en akademisk examen.
Vad skulle du vilja säga till en person som funderar på att söka hit?
Om du är intresserad av hantverket och vill lära dig det, är Malmstens en otroligt bra utbildning. Och du får med dig så mycket annat som man kanske inte tänker på från början. Som ett nätverk – tack vare att det är så mycket samarbete med de andra programmen.
Möbelfakta är en hållbarhetsmärkning för möbler som ägs av IVL och Trä- och Möbelföretagen (TMF). Läs mer här.
IVL Svenska Miljöinstitutet är ett fristående och oberoende forskningsinstitut inom miljö och hållbarhet. Läs mer här.