Efter masterprofilen i produktionsledning har våra studenter förmågan att se tillverkningssystemet för varor och tjänster med ett helhetsperspektiv. De beslut som kan fattas inom planering och styrning bygger på hur marknadssituationen ser ut för den eller de produkter ett företag tillverkar. En produkt som konkurrerar med t ex lägsta pris, måste ha ett tillverknings- och distributionssystem som är designat för att tillverka och leverera till lägsta kostnad. Alla planerings- och styrningsbeslut måste följa samma riktning, mot lägsta tillverkningskostnad. Produktionsstrategin genomsyrar hela verksamheten och med helhetsperspektivet kan vi likrikta designen, planeringen, styrningen och utvecklingen av tillverkning av varor och tjänster. Det innebär att vi både ser till det tillverkande företagets interna verksamhet, men även hur en fabrik får en viss roll i ett större produktionsnätverk eller försörjningskedja.
Inom produktionsledning trycker vi på vikten att förstå samband mellan olika storheter inom verksamheten. Hur hänger planering och styrning ihop med lagernivåer, ledtider och servicegrad? Vi använder kvantitativa analys- och beslutsverktyg som optimering, simulering och matematisk statistik. Genom kvantitativa analyser kan våra studenter i arbetslivet hjälpa företag att även designa och utveckla sin verksamhet. Ett exempel kan vara en verksamhet som konkurrerar med kort leveranstid på kundorder mot marknaden. Ett upplägg med ATO (Assemble-to-Order) i en monteringslina är kanske det mest konkurrenskraftiga alternativet för den konkurrenssituationen. Lean produktion brukar vara det naturliga valet vid upplag enligt modellen monteringslina. Bilar monteras enligt denna princip, men ofta i en mixad miljö där olika bilmodeller i olika utföranden monteras i samma monteringslina. Det ställer stora krav på sekvensstyrning på inflöden till monteringen för att allt ska flyta på ett sätt som stödjer kort leveranstid på kundorder. Exemplet ovan beskriver delar ur de första fyra kurserna i masterprofilen och hur de hänger samman i en progression. Det är just denna kunskap som masterprofilen förmedlar – att kunna se helheten från marknad, via strategiska beslut inom sälj- och verksamhetsplanering ända ner till operativa beslut inom tillverkning för både varor och tjänster.
Samtidigt som utvecklingen inom produktionsledning hela tiden introducerar nya koncept och lösningar på planerings- och styrningsproblem så finns en omvärld som ställer nya krav. Digitalisering är något som mer och mer letar sig in i våra kurser och som öppnar för nya möjligheter både för lagerstyrning och analys genom simulering. Tjänsteproduktion är en annan trend som kommit starkt i kursinnehållet, enbart för att det finns ett behov av kunskapen inom industrin. Hållbarhet och ingenjörens etiska roll är också nyckelfrågor när vi leder produktion in i framtiden.
Ett centralt begrepp inom produktionsledning är flöde. Flödet består av material, information eller kapital som hela tiden rör sig genom en förädling eller process. Att styra flöden har blivit en av produktionsledningens största utmaningar och efter masterprofilen finns det en tillräckligt fullpackad verktygslåda för en ingenjör att ta sig an frågor inom design, planering, styrning och utveckling av tillverkningssystem.
Produktionsledning är det svenska namnet på masterprofilen. Det engelska namnet, Operations Management, tycker vi är bättre och säger mer om vad vi faktiskt gör. Dessutom ges huvuddelen av våra kurser på engelska i en spännande internationell miljö. Arbetsmarknaden är idag global, precis som vår masterprofil.