Ischemisk hjärtsjukdom är en sjukdom som ökar bland befolkningen. Den orsakar nedsatt syretillförsel till hjärtmuskeln i vissa situationer. Den kan leda till hjärtinfarkt och död och är en sjukdom som kan börja utvecklas redan i barndomen. Den är till viss del ärftlig men styrs också av ett antal riskfaktorer, såsom rökning, högt blodtryck, diabetes, fetma, förhöjt kolesterol och hög ålder.
Forskning vid Linköpings universitet har nu utvärderat en ny metod för att mäta syretillförseln i hjärtmuskeln. Undersökningen sker i magnetkamera under kärlvidgande behandling. På det viset kan man få en tydlig bild av hur blodet strömmar in till olika delar av hjärtmuskeln. Den standardmetod som används i sjukvården idag är s.k. hjärtscintigrafi, där en radioaktiv isotop används som kontrastvätska för att sen mätas av en gammakamera
– Fördelen med magnetkameran är att patienten slipper den strålning som förknippas med scintigrafin. Magnetkameran kan också mäta fler aspekter i samma undersökning, t ex hjärtats funktion och utbredningen av en eventuell hjärtinfarkt, berättar Britt-Marie Ahlander som står bakom studien.
Nackdelen med magnetkameraundersökningen är att vissa patienter upplever tunneln i magnetkameran som trång och att magnetkameran bullrar. I avhandlingen undersöktes hur patienterna kan förberedas bättre inför undersökningen för att minska deras oro. Det visade sig att de patienter som fått information om undersökningen i form av en film var mer avslappnade och lugna vid undersökningen än de som enbart fick skriftlig information. Däremot påverkade inte oron/ångesten bildkvalitén i någon av grupperna.
Avhandling: Magnetic Resonance Imaging of the Heart: Image quality, measurement accuracy and patient experience
Britt-Marie Ahlander, Linköpings universitet, Institutionen för medicin och hälsa, Avdelningen för kardiovaskulär medicin.
Avhandlingen försvaras vid offentlig disputation 2016-09-30, Originalet, Qulturum, Hus B4, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping, kl 09:00. Opponent Marcus Carlsson, docent vid Lunds universitet.