Genom att fästa en sensor och sändare i ett av behållarens ben, så kan systemet Binconnect räkna ut hur mycket innehåll det är i kilo i silon och ge prognos till när det beräknas vara tomt.

Binconnect
Binconnect

Binconnect är ett system för löpande kontroll av innehållet i silos. Installationen kräver inga omfattande ingrepp i silon, utan man fäster helt enkelt en sensor och sändare i ett av behållarens ben. Denna känner sedan av sträckningen i metallen och räknar ut hur mycket innehåll det är i kilo och ger en prognos till när det beräknas vara tomt. Via webb eller app övervakar man detta, och man kan även koppla upp sin foderleverantör på systemet, eller göra beställningar direkt i appen.

Priset ligger kring 16500 kr och inkluderar då 5 års service och abonnemang. Kalibreringen går till så att man monterar sensorn på benet till silon helst då silon är tom eller så nära noll som möjligt. Där får den vara minst ett dygn för nollkartering. Sedan fyller man på med foder från lastbil med känd vikt enligt fraktsedel. Det registreras av systemet och man får en första viktkontroll. Nästa gång man fyller efter helt tom silo så kalibrerar man igen. Ju fler gånger man gör så desto bättre blir det.

När det väl är uppe och rullar så räcker det med en gång i kvartalet. Systemet är inte lika exakt som vågceller men tillräckligt för funktionen genom sin noggrannhet å 10%. Redan 2022 testade de systemet i några försöksinstallationer och först ut var lantbrukaren Hilmers Lantbruk i Dalsland. De hade i början bl.a. problem med uppkopplingen då Sigfox inte funkade i Sverige, så det bytte till 4D-kommunikation. Konceptet lanserades 2023. på Borgeby. Företaget hade i april i år gjort över 40 installationer i Sverige.
I ett fall var det en kycklinguppfödare som hade hela 40 olika silos och han monterade in sensorsystemet på 13 av dem. 

Bonusvetande

Uppfinnaren var medgrundaren av Nanolike tillika CEO, Jean-Jacques BOIS. Under 2023 tog Lantmännens foderdivision kontakt med RAIS och gjorde tillsammans en pilotstudie vilket föll väl ut och det nu just detta system som Lantmännen lanserar på bred front i sin reklam.
Företaget RAIS AB har bland annat agenturen för Big Dutchman på gris och säljer teknik till grisuppfödare och genom detta har de en bra kanal till lantbrukare som har stora silobehov och övriga tjänster och lösningar som företaget tillhandahåller.

 

Produktinformation

Namn på produkt eller koncept: Binconnect
Företag eller annan aktör: RAIS AB (Rongers Agro & Industry Service)
Kategori: Silokontroll

Källor: Personlig kommunikation med Robrt Robertsson och Anders Thorstensson, RAIS AB
Observatör: Per Frankelius, Linköpings universitet