Deltagare i Korta vägen.
Korta vägen är en uppdragsutbildning för personer med utländsk bakgrund som har läst minst två år på högskola eller universitet. Utbildningen ges på uppdrag av Arbetsförmedlingen och genomförs i Östergötland.
Vad är Korta vägen?
Syftet med Korta vägen är att matcha företag och organisationer med nyanlända akademiker - för att kunna ge dem en snabbare väg ut i arbetslivet. Utbildningen ska stärka deltagarnas möjligheter att komma in på arbetsmarknaden eller komplettera sin examen med fortsatta akademiska studier.
Korta vägen är även en möjlighet för en svensk arbetsplats och organisationer att ta del av deltagarnas unika kompetenser och ge dem erfarenheter av den svenska arbetskulturen genom att erbjuda möjligheter till arbetsplatsförlagt lärande (APL).
Vilka är deltagarna?
Deltagarna i Korta vägen har utländsk bakgrund och har läst minst två år på en utländsk högskola eller universitet. Yrkesgrupperna varierar men det har hittills varit många ingenjörer, ekonomer, IT-tekniker och sjukvårdsutbildade. Det har även funnits kemister, lärare och biomedicinska analytiker i deltagargrupperna.
Yrkeserfarenheten hos deltagarna varierar mellan att vara relativt nyutbildad till att ha mångårig erfarenhet i sitt yrke.
Språkkunskaperna varierar likaså, där vissa har mer basala kunskaper i svenska och andra har relativt goda kunskaper. Många av deltagarna har dock goda eller mycket goda kunskaper i engelska.
Vad för slags utbildning får deltagarna?
En del av deltagarna går Korta vägen med inriktning mot fortsatta studier, andra med inriktning mot att få ett arbete så fort som möjligt. Beroende på inriktning varierar innehållet något. Exempel på innehåll som ingår är arbetslivsorientering, jämställdhet och svensk arbetsmarknad samt undervisning i svenska språket. Deltagarna kan också få individuell jobbcoachning, studie- och yrkesvägledning samt träning i att söka arbete.