FREJA är ett kostnadsfritt entreprenörskapsprogram för idéägare och företagare på landsbygden.
(Sök till kursstart oktober 2024) Här skapas nytta direkt genom att idéer prövas och utvecklas, vilket i förlängningen kan leda till nya och utvecklade verksamheter som tar vara på landsbygdens kvaliteter och bidrar till välstånd och värdeskapande. Dessutom ökar vår vetenskapliga och praktiska kunskap om hur företagande på landsbygden kan stimuleras.
Här kan det handla både om helt nya idéer som kan utgöra grunden till en framtida verksamhet och om idéer som uppkommit inom befintliga verksamheter och som behöver utvecklas vidare.
Genomförande
Genom praktiska workshops, individuell coaching, samt samarbeten – både mellan idéägarna själva och studenter från LiU och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) – får de deltagande idéägarna stöttning, tillgång till kunskap, samt möjlighet att bilda en gemenskap tillsammans med andra i liknande situation.
FREJA vill inspirera entreprenörskap och affärsutveckling
De förväntade resultaten är att deltagande idéägare får:
- Inspiration och förebilder samt utvecklade nätverk med såväl likasinnade som erfarna individer.
- En verktygslåda inom entreprenörskap och affärsutveckling som bidrar till beredskap att möta kunder och marknaden.
- Tillfälle att se sitt entreprenörskap från olika perspektiv och ta in synsätt från andra delar av näringslivet.
Program
Nedan ser du det kommande programmet, höst och vår 2024/2025. Vi möts på plats i Skåne och Östergötland, men det går att koppla upp sig online. Ytterligare detaljer kring platser och så vidare, meddelas antagna till programmet i samband med programstart.
Program 2024/2025
- Onsdag 16/10 kl. 9-13: UPPSTART – TEMA idé och drivkraft. Vi pratar om förutsättningarna för entreprenörskap och deltagarna får med sig ett verktyg för att utveckla sin affärsidé.
- Tisdag 12/11 kl. 9-13: TEMA kund & marknad. Här handlar det om att paketera och nå ut med erbjudandet till rätt målgrupp.
- Onsdag 11/12 kl. 13-16: TEMA omvärld & framtid. Företag är beroende av omvärlden och här diskuterar vi vilka krafter som påverkar företagandet i olika branscher.
- Tisdag 14/1 kl. 9-13: TEMA resurser & stöd. Att utveckla företag kan vara kostsamt men det finns hjälp att få – både finansiellt och kunskapsmässigt.
- Torsdag 13/2 kl. 13-16: TEMA idéns bärkraft. Här hjälps vi åt att analysera och trimma de verksamhetsidéer som vi arbetat med i programmet.
- Tisdag 18/3 kl. 9-14: SLUTPRESENTATION där deltagarna presenterar sina affärsidéer.
Partnerorganisationer
Projektet genomförs av forskare från LiU och SLU i samarbete med följande partnerorganisationer:
- Kinda kommun
- Ydre kommun
- Innovationscenter för landsbygden
- Vreta kluster
- SLU Partnerskap Alnarp
- Almi Östergötland.