Fotografi av Charlotte Norrman

Charlotte Norrman

Universitetslektor

Jag är docent inom industriell ekonomi med inriktning mot industriell organisation. Att säga att jag brinner för innovation och entreprenörskap är en ganska bra sammanfattning av såväl min forskargärning som min undervisning.

Jag brinner för innovation och entreprenörskap!

Innovation och entreprenörskap är mitt viktigaste forskningsintresse. Som forskare började jag min karriär med att fokuserat på utvecklingsprocesser - hur idéer i tidiga skeden utvecklas.

Jag är innovations- och entreprenörskaps forskare och har så varit sedan jag började som doktorand här på LiU 2003. På senare år har jag arbetat med medicintekniska innovationsidéer och uppfinningsdriven innovation. Se boken om ”Uppfinningars betydelse för Sverige”. Just nu är det innovation och entreprenörskap i gröna näringar som engagerar mig allra mest, detta sedan vi för några år sedan fick det VINNOVA-finansierade projektet Grönovation. Idag är det projektet slut, men vi fortsätter arbetet i det av Stiftelsen Lantbruksforskning finansierade projektet "Konstellationsbaserad affärsmodellutveckling för lantbruk”.  

Undervisning i innovation och entreprenörskap

Jag undervisar i entreprenörskap, innovation och idéutveckling och jag ger följande kurser:
  • Entreprenörskap och start av nya verksamheter (TEIO20) för teknologer
  • Miljödriven affärsutveckling (TKMJ49) för teknologer med miljöinriktning
  • Entreprenörskap, marknadsföring och utställningsarbete (754G57) för slöjd och formgivningsstudenter
  • Health Care Improvement and Entrepreneurship in an International Context, som är en sommarkurs för internationella utbytesstudenter.
  • Tvärvetenskapligt utvecklingsprojekt- Demola (799G50)

Spridning av kunskaper

Jag gillar att skriva och under 2015 kom jag tillsammans med kollegorna Per Frankelius och Anders Parment ut med en bok i marknadsföring på studentlitteratur. Här finns ett smakprov på den.

Pedagogiska frågor intresserar mig. Jag fick medel (2014) av rektor för pedagogisk utveckling, vilket bland annat har resulterat i bloggen ”Expanderad rymd för lärande”. Där delar vi med oss av våra erfarenheter på pedagogikområdet. Gå gärna dit och läs och kommentera du också!

Vill du ha ett föredrag på något av mina ämnen – tveka inte att kontakta mig! Jag gillar nämligen att komma ut och prata!

Här är ett exempel på när jag talar om challenge based education på ett seminarium i Twente.

NyheterVisa/dölj innehåll

Korta faktaVisa/dölj innehåll

Nuvarande anställning

  • Docent inom industriell ekonomi med inriktning mot industriell organisation, 2019.
  • Lektor i Industriell organisation vid avdelningen för Projekt, Innovationer och Entreprenörskap, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköpings universitet. Förordnande sedan juni 2008.
 

Utbildning

Tidigare anställningar

  • 1998–2003 Teknikbyn, Västerås Technology Park – (nu Västerås Science park), chef för Teknikbyns Tillväxtpark i Västerås. 
  • 1995–1998 Mälardalens handelskammare (nu Handelskammaren Mälardalen), länskoordinator Västmanland.
 

UtmärkelserVisa/dölj innehåll

NPK - verktyget för gröna näringarVisa/dölj innehåll

NPK_CharlotteNorrman
Här lanseras affärsutvecklingsverktyget NPK (Nytta - Produkt - Kommunikation) för första gången - i Grönovations monter på Borgeby fältdagar. Per Frankelius

PublikationerVisa/dölj innehåll

2020

2019