Fotografi av Charlotte Norrman

Charlotte Norrman

Universitetslektor, Docent

Jag är docent inom industriell ekonomi med inriktning mot industriell organisation. Att säga att jag brinner för innovation och entreprenörskap är en ganska bra sammanfattning av såväl min forskargärning som min undervisning.

Jag brinner för innovation och entreprenörskap!

Innovation och entreprenörskap är mitt viktigaste forskningsintresse. Som forskare började jag min karriär med att fokuserat på utvecklingsprocesser - hur idéer i tidiga skeden utvecklas.

Jag är innovations- och entreprenörskaps forskare och har så varit sedan jag började som doktorand här på LiU 2003. På senare år har jag arbetat med medicintekniska innovationsidéer och uppfinningsdriven innovation. Se boken om ”Uppfinningars betydelse för Sverige”. Just nu är det innovation och entreprenörskap i gröna näringar som engagerar mig allra mest, detta sedan vi för några år sedan fick det VINNOVA-finansierade projektet Grönovation. Idag är det projektet slut, men vi fortsätter arbetet i det av Stiftelsen Lantbruksforskning finansierade projektet "Konstellationsbaserad affärsmodellutveckling för lantbruk”.  

Undervisning i innovation och entreprenörskap

 Jag undervisar i entreprenörskap, innovation och idéutveckling och jag ger inom detta område en mängd kurser. Som exempel kan nämnas TEIO94 ”Entreprenörskap och idéutveckling” och TEIO06 ”Innovative entrepreneurship” vilka båda ges på LiUs ingenjörsprogram. Jag är även kursansvarig för kursen ”InGenious – cross disciplinary project, 799G52”. Det är en tvärvetenskaplig kurs som ges i samarbete Almi East Sweden och i samarbete med utländska universitet inom ramen för nätverket ECIU. Kursen utmanar studenter och bidrar inte bara till ämnesrelaterat lärande utan även till personlig utveckling.

Jag är intresserad av pedagogik och speciellt pedagogik som kopplar till entreprenörskap, t ex det man kallar för ”challenge-based learning” utmaningsdrivet lärande. Jag är även engagerad i CDIO-nätverket och har skrivit flera konferensbidrag som presenterats på den årliga CDIO-konferensen. 

Spridning av kunskaper

Jag gillar att skriva och under 2015 kom jag tillsammans med kollegorna Per Frankelius och Anders Parment ut med en bok i marknadsföring på studentlitteratur. Här finns ett smakprov på den.

Pedagogiska frågor intresserar mig. Jag fick medel (2014) av rektor för pedagogisk utveckling, vilket bland annat har resulterat i bloggen ”Expanderad rymd för lärande”. Där delar vi med oss av våra erfarenheter på pedagogikområdet. Gå gärna dit och läs och kommentera du också!

Vill du ha ett föredrag på något av mina ämnen – tveka inte att kontakta mig! Jag gillar nämligen att komma ut och prata!

Här är ett exempel på när jag talar om challenge based education på ett seminarium i Twente.

Publikationer Visa/dölj innehåll

2021

2020

2019

Korta fakta Visa/dölj innehåll

Nuvarande anställning

  • Docent inom industriell ekonomi med inriktning mot industriell organisation, 2019.
  • Lektor i Industriell organisation vid avdelningen för Projekt, Innovationer och Entreprenörskap, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköpings universitet. Förordnande sedan juni 2008.
 

Utbildning

Tidigare anställningar

  • 1998–2003 Teknikbyn, Västerås Technology Park – (nu Västerås Science park), chef för Teknikbyns Tillväxtpark i Västerås. 
  • 1995–1998 Mälardalens handelskammare (nu Handelskammaren Mälardalen), länskoordinator Västmanland.
 

Utmärkelser Visa/dölj innehåll

Nyheter Visa/dölj innehåll

Organisation Visa/dölj innehåll